Κάνουν την Τουρκία κέντρο αποφάσεων για εξαγωγές κι επενδύσεις…



Σε κέντρο αποφάσεων για τις εξαγωγές και τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις εξωτερικού εμπορίου στη ΝΑ περιοχή της Μεσογείου και στα Βαλκάνια, αναδεικνύεται η Τουρκία με απόφαση του ελληνικού Yπουργείου Ανάπτυξης. Το γεγονός συνδέεται με την επιχειρούμενη κατάργηση... του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών και του Ινστιτούτου Συσκευασίας, με διαδικασίες που έχει αποφασίσει ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης, όπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Εργαζομένων του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών - ΟΠΕ.

Το Ινστιτούτο Συσκευασίας,
που έχει δημιουργηθεί και λειτουργεί από το 1992 με κοινοτική χρηματοδότηση και τεχνολογία και σύμφωνα με τα πρότυπα του ITC (Διεθνές Κέντρο Εμπορίου του ΟΗΕ στη Γενεύη), είναι το μοναδικό στην ευρύτερη περιοχή με εξαίρεση την Τουρκία.
Συνεργάζεται με όλη την επιχειρηματική κοινότητα και διεθνείς φορείς σε θέματα υλικών και μεθόδων συσκευασίας και αποθήκευσης για την αποτελεσματικότερη υποστήριξη των εξαγώγιμων προϊόντων. Η επιχείρηση λουκέτο μεθοδεύεται όπως φαίνεται σύμφωνα με το μοντέλο Κεδίκογλου που εφαρμόσθηκε για την ΕΡΤ.
Ήδη με παρέμβαση της ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών, που διαφωνεί με όλες αυτές τις μεθοδεύσεις Μηταράκη, δεν μετακινείται στο υπουργείο Ανάπτυξης ο διπλωματικός κλάδος των εμπορικών συμβούλων και ακολούθων τους οποίους ήθελε να απορροφήσει το εν λόγω υπουργείο, καταργώντας την οικονομική και εξαγωγική διπλωματία.
Ειδικότερα όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Σύλλογος εργαζομένων στον ΟΠΕ (ΣΥΟΠΕ): «..Την έξωση του Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου ( ΟΠΕ ) από το ιδιόκτητο όμως κτίριο στο οποίο στεγάζεται από το 1992 στην Ηλιούπολη, επιχειρούν οι τεχνικές υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών, παρά το γεγονός ότι την ίδια στιγμή είναι σε εξέλιξη διαβούλευση των εργαζομένων με τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη για την ανάπτυξη της εξωστρέφειας, σε συνεργασία με τις εξαγωγικές επιχειρήσεις της χώρας.
Εντελώς αιφνιδιαστικά, την προηγούμενη Παρασκευή το πρωί, συνεργείο 15 περίπου μηχανικών του Υπουργείου Οικονομικών εισέβαλαν στην κυριολεξία στο κτίριο του Οργανισμού και χωρίς να επιδείξουν κανένα έγγραφο απαίτησαν να κάνουν αυτοψία επειδή όπως είπαν: « εσείς κλείνετε και εδώ θα εγκατασταθούν οι υπάλληλοι της Εφορίας Ηλιούπολης».
Σημειώνεται ότι από ο υφυπουργός Ανάπτυξης Ν. Μηταράκης επιχειρεί να μεθοδεύσει την απορρόφηση και εξαφάνιση του μοναδικού εξαγωγικού φορέα της χώρας μέσα στο Invest in Greece, εγχείρημα όμως που έχει απορριφθεί από τους αρμόδιους Υπουργούς Εξωτερικών και Ανάπτυξης, αλλά έχει συγκεντρώσει και τις διαμαρτυρίες δεκάδων Εξαγωγικών Επιχειρήσεων και Επιμελητηρίων.
Αυτή τη φορά, καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, η μεθόδευση γίνεται πίσω από την πλάτη των συναρμόδιων Υπουργών σε μια απόπειρα κάποιων να δημιουργήσουν, για δικούς τους λόγους, τετελεσμένα.
Το Ινστιτούτο Συσκευασίας
Εκτός των άλλων, σημειώνεται ότι στις εγκαταστάσεις του ΟΠΕ λειτουργεί επίσης το μοναδικό στα Βαλκάνια Ινστιτούτο Συσκευασίας για Εξαγωγές με μηχανολογικό, εργαστηριακό και τεχνολογικό εξοπλισμό σε τρεις ορόφους. Διαθέτει επίσης και ειδική δονούμενη τράπεζα δοκιμών και ελέγχου αντοχής υλικών, μορφές συσκευασίας και εμπορευματοκιβώτια για την ασφαλή διακίνηση, μεταφορά, αποθήκευση και εξαγόμενων προϊόντων.
Στο ίδιο κτιριακό συγκρότημα, που έχει κατασκευαστεί με ειδικές προδιαγραφές και στο πλαίσιο κοινοτικού κανονισμού με χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά προγράμματα για το σκοπό αυτό, λειτουργεί επίσης Κέντρο Εκπαίδευσης σε θέματα Εξαγωγών και Συσκευασίας.
Σε πρόσφατο υπόμνημα του Συλλόγου Εργαζομένων του ΟΠΕ με βάση το οποίο γίνεται και η σχετική διαβούλευση για την ανάπτυξη του τομέα με τόνωση της εξωστρέφειας και το οποίο ήδη έχει διαβιβαστεί στον Υπουργό Ανάπτυξης καθώς και στο γραφείο του Πρωθυπουργού αναφέρεται ειδικότερα ότι «… είναι απορίας άξιο το γεγονός ότι επιχειρείται η δημιουργία φορέα που θα εξυπηρετεί την προσέλκυση επενδύσεων και τις εξαγωγές μαζί.
Για τους γνωρίζοντες, αυτό δεν μπορεί να λειτουργήσει, αφού άλλος είναι ο σκοπός του καθενός και εντελώς διαφορετικό το κοινό που απευθύνονται.
Το ότι εντάσσονται και τα δύο στο ευρύτερο πλέγμα της εξωστρέφειας δεν σημαίνει τίποτα το ιδιαίτερο, αφού στην εξωστρέφεια εντάσσονται ο Τουρισμός, ο κλάδος των Εμπορικών Ακολούθων, αλλά και οποιοσδήποτε φορέας συμβάλλει στη δημιουργία της εικόνας της χώρας μας στο εξωτερικό.
Αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι αυτοί οι φορείς πρέπει και μπορεί να λειτουργήσουν κάτω από την ίδια στέγη. Οπωσδήποτε όμως είναι αναγκαίος ο συντονισμός αυτών των φορέων από το Υπουργείο.
Αυτή η δομή της Πολιτείας, θα πρέπει σίγουρα να διατηρηθεί και να αναβαθμιστεί. Οποιαδήποτε σκέψη για εκκαθάριση, συγχώνευση, απορρόφηση κλπ. θα πρέπει να εγκαταλειφθεί προς όφελος της εξαγωγικής προσπάθειας της χώρας…».
«…Σε ενίσχυση των προαναφερθεισών απόψεών μας, καταλήγουν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, σας παραθέτουμε επιστολές, που προέρχονται από 200 και πλέον εξαγωγικές επιχειρήσεις-φορείς και επιμελητήρια, που επί του θέματος τάσσονται υπέρ της άποψης ότι ο ΟΠΕ πρέπει να συνεχίσει την αυτόνομη πορεία του αδιατάραχτα και με την δέουσα-αναγκαία στελέχωσή του».
Keywords
Τυχαία Θέματα