Καμπανάκι από τους πρυτάνεις



Χέρι βοήθειας από την πολιτεία ζητούν τα πανεπιστήμια της χώρας προκειμένου ν΄ αντεπεξέλθουν στο έργο τους απέναντι στην κοινωνία και τη νέα γενιά.Επί δύο μέρες οι πρυτάνεις των ΑΕΙ συνεδρίαζαν στην Πάτρα σε μια προσπάθεια να βρουν λύσεις στα σοβαρότατα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ιδρύματα καλώντας το υπουργείο Παιδείας
να τους συνδράμει....

Κατά τη διάρκεια της συνόδου τους, οι πρυτάνεις υπογράμμισαν ότι:Στις κρίσιμες στιγμές που διέρχεται η χώρα, τα μείζονα διακυβεύματα για το Δημόσιο Πανεπιστήμιο σήμερα είναι, το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ», η απαξίωση των πτυχίων και διπλωμάτων των ΑΕΙ, η χειμαζόμενη φοιτητική μέριμνα, η κατάρτιση των προϋπολογισμών, ο κίνδυνος νέων οικονομικών ζημιών για τα πανεπιστήμια, καθώς και η «διαθεσιμότητα» που οδηγεί σε απόλυση διοικητικού προσωπικού.
Tα 7 σημεία στα οποία εστιάζουν τα πανεπιστήμια είναι τα εξής:-1 Σχετικά με το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» -συγχωνεύσεις, καταργήσεις τμημάτων και ιδρυμάτων- οι πρυτάνεις τονίζουν ότι πρέπει να γίνουν με ακαδημαϊκά κριτήρια που θα προσδιορίσουν τα ίδια τα ΑΕΙ και ζητούν από το υπουργείο να μην προχωρήσει σε βεβιασμένη αλλαγή των μηχανογραφικών δελτίων από την ερχόμενη ακαδημαϊκή χρονιά, όπως έχει ανακοινώσει.
-2 Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία αναγνωρίζονται τα πιστοποιητικά σπουδών των Κολεγίων ως ισοδύναμα με τους τίτλους της Ανώτατης Εκπαίδευσης του ελληνικού συστήματος παραβιάζει κατάφωρα το Σύνταγμα και απαξιώνει τους 4ετείς και 5ετείς τίτλους σπουδών εξισώνοντάς τους με τους τίτλους 3ετούς φοίτησης των κολεγίων.
-3 Τα πανεπιστήμια χάνουν το ανθρώπινο δυναμικό τους, όταν με τον «μηχανισμό» της διαθεσιμότητας απειλούνται με απώλεια και απόλυση του διοικητικού τους προσωπικού. Κανένα πανεπιστήμιο δεν εμπίπτει στην περίπτωση του μηχανισμού της διαθεσιμότητας και θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η πανεπιστημιακή κοινότητα λειτουργεί στα όρια των αντοχών της, με έλλειψη προσωπικού, και δεν είναι δυνατόν να τίθεται με τυφλό τρόπο σε εργασιακή ανασφάλεια.
-4 Η Σύνοδος ζητά την αύξηση της επιχορήγησης σίτισης λόγω της δραματικής και απότομης μείωσης των οικογενειακών εισοδημάτων, με στόχο την ολική σίτιση με βάση τις ιδιαιτερότητες του κάθε Ιδρύματος.
-5 Οι πρυτάνεις ζητούν να μη μειωθεί ακόμη περισσότερο ο προϋπολογισμός τους γιατί κάτι τέτοιο θα επιφέρει σημαντικότατο πλήγμα στη λειτουργία των Ιδρυμάτων, τα οποία θα καταστούν αντικειμενικά ανίκανα να αντεπεξέλθουν ακόμα και στις πλέον ανελαστικές δαπάνες λειτουργίας τους. Επίσης να τους δοθεί δυνατότητα ρευστοποίησης των ομολόγων που αυτά διακρατούν στην ΤτΕ για κάλυψη τρεχουσών αναγκών τους που προκύπτουν από τη μειωμένη χρηματοδότησή τους.
-6 Η Σύνοδος ζήτησε επίσης να στηριχτούν τα συλλογικά όργανα αυτοδιοίκησης των πανεπιστημίων (σύγκλητος, πρυτανικά συμβούλια κ.ά.).
-7 Τέλος υπογράμμισαν ότι πρέπει όλες οι δυνάμεις της πανεπιστημιακής κοινότητας να συνεργαστούν για να διατηρηθεί και να λειτουργήσει σύμφωνα με τις παραδόσεις και την αποστολή του το ελληνικό Δημόσιο Πανεπισ
Keywords
Τυχαία Θέματα