Ισλανδία: Θέλει να απαγορεύσει την διαδικτυακή πορνογραφία

Η κυβέρνηση της Ισλανδίας επιθυμεί την ολική απαγόρευση της διαδικτυακής πορνογραφίας, επικαλούμενη την κακή επίδραση που αυτή ασκεί στα παιδιά και θεωρώντας την ως παραβίαση των δικαιωμάτων των γυναικών που «πρωταγωνιστούν», συχνά υπό συνθήκες εξαναγκασμού, σε αυτήν....

Ο υπουργός Εσωτερικών Ογκμούντουρ Γιόνασον σύστησε μια επιτροπή προκειμένου να βρεθεί ο πιο κατάλληλος τρόπος για την απαγόρευση. Οι μέθοδοι που εξετάζονται περιλαμβάνουν το «μπλοκάρισμα» των διευθύνσεων IP των ιστοσελίδων πορνογραφικού περιεχομένου και η απαγόρευση χρήσης πιστωτικών καρτών της Ισλανδίας για αγορά χρόνου για πρόσβαση σε πορνογραφικές ιστοσελίδες. Ο χαμηλός πληθυσμός της χώρας -μόλις 322.000 άνθρωποι- καθώς και η γεωγραφική θέση της -απομακρυσμένη, στη μέση του Βόρειου Ατλαντικού ωκεανού- διευκολύνουν το εγχείρημα της κυβέρνησης.

«Είναι κάτι δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο. Αφού μπορούμε να στέλνουμε ανθρώπους στο φεγγάρι, τότε μπορούμε να αντιμετωπίσουμε και το πορνό στο ίντερνετ», δηλώνει χαρακτηριστικά η Χάλα Γκουναρσντότιρ, σύμβουλος του υπουργού Εσωτερικών, προσθέτοντας πως «δεν πρόκειται για επίθεση εναντίον του σεξ, αλλά εναντίον της σεξουαλικής βίας που εμπεριέχει η πορνογραφία».

Η πρόθεση της κυβέρνησης έχει προκαλέσει αντιδράσεις και πολλοί εναντιώνονται. Η Μπιργκίτα Γιονσντότιρ, μέλος της επιτροπής του κοινοβουλίου που εξετάζει το θέμα, υποστηρίζει πως είναι «αδύνατο» να περάσει από τη Βουλή ένα τέτοιο νομοσχέδιο, καταλήγοντας πως «τόσο εγώ, όσο κι άλλοι βουλευτές εξετάζουμε τρόπους ώστε να προστατευθούν τα παιδιά από την απειλή αυτή στο διαδίκτυο, χωρίς να χρειαστεί να καταφύγουμε στη λογοκρισία».

Η Ισλανδία έχει προηγούμενο εναντίον της πορνογραφίας, αφού ήδη απαγορεύεται η εκτύπωση, δημοσίευση, και διασπορά πορνογραφικού υλικού, ενώ από το 2011 έχουν απαγορευτεί και οι αίθουσες στριπτίζ.

Αν περάσει αυτή η απαγόρευση, τότε θα είναι η πρώτη φορά που ισχύει κάτι τέτοιο σε κράτος της Δύσης.
Keywords
Τυχαία Θέματα