Η πίστωση επέστρεψε στα φαρμακεία, όμως η τιμή των φαρμάκων γίνεται... απλησίαστη



Επί πιστώσει θα προμηθεύονται από σήμερα τα φάρμακά τους οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ στην Αττική, εν τούτοις σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις, τα φάρμακα που δεν είναι γενόσημα, αναμένεται να αυξήσουν το κόστος της συμμετοχής των ασφαλισμένων σε δυσθεώρητα ύψη, προσθέτοντάς τους έτσι νέα δυσβάσταχτα βάρη.....

Σύμφωνα με ραδιοφωνικές δηλώσεις του προέδρου του Φαρμακευτικού
Συλλόγου Αττικής, Κώστα Λουράντου, η συμμετοχή των ασφαλισμένων στην αγορά γενόσημων σκευασμάτων διατηρείται η ίδια, όμως η συμμετοχή για τα πρωτότυπα φάρμακα υπό προϋποθέσεις θα ανέρχεται στο 60% της αξίας του φαρμάκου. Ο ασθενής θα καταβάλει τη συμμετοχή του για το κόστος του γενόσημου φαρμάκου, εάν επιθυμεί όμως την αγορά του πρωτότυπου φαρμάκου θα χρειάζεται να πληρώνει και τη διαφορά τιμής μεταξύ των δύο σκευασμάτων.Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι ιδιαίτερα ασθενείς με βαριά προβλήματα υγείας θα υποχρεώνονται να καταβάλουν σημαντικά ποσά, ενώ έως και τώρα είχαν μηδενική συμμετοχή.
«Η κυβέρνηση πρέπει να ενημερώσει τον κόσμο ότι τα φάρμακα που έπαιρνε έως σήμερα πρωτότυπα θα τα παίρνει γενόσημα, αλλιώς θα πληρώνει...» υπογράμμισε ο κ. Λουράντος.Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής με ανακοίνωσή του υποστηρίζει πως «οι φαρμακοποιοί δεν φέρουν καμία ευθύνη για τη νέα αυτή οικονομική επιβάρυνση, η οποία σε όλες τις περιπτώσεις είναι δυσβάστακτη».
Η ανακοίνωση καταλήγει τονίζοντας πως «η συνεχιζόμενη αντιμετώπιση της φαρμακευτικής περίθαλψης όχι ως κοινωνικό αγαθό αλλά ως προϊόν προς αφαίμαξη, μας βρίσκει εντελώς αντίθετους. Η κυβέρνηση θα έπρεπε ήδη να έχει πει και κανένα όχι στην Τρόικα και όχι να επιβάλλει νύχτα νέα χαράτσια με την αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων και να μας αναγκάζει να ερχόμαστε αντιμέτωποι με τη δίκαιη και έντονη αγανάκτησή τους».
Επανήλθε η πίστωση στην ΑττικήΗ αναστολή των κινητοποιήσεων αποφασίστηκε την Παρασκευή, μετά από διαβεβαιώσεις που έλαβε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθηνών, Κώστας Λουράντος από τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο για την τήρηση του χρονοδιαγράμματος αποπληρωμής των χρεών προς τους φαρμακοποιούς αλλά και σχετικά με τα θεσμικά αιτήμα του κλάδου.
Πάντως, σε ανακοίνωση του Συλλόγου αναφέρεται ότι δεν εκτελούνται επί πιστώσει συνταγές των ακόλουθων ταμείων:

ΤΣΑΥ ΤΣΜΕΔΕ ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΙΣΤΕΩΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΕΠΑΡΧΙΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα