Η Μόσχα θα κάνει «τα πάντα» για την επιτυχία του σχεδίου Ανάν για τη Συρία…

Η Ρωσία θεωρεί ότι το ειρηνευτικό σχέδιο του κοινού ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία Κόφι Ανάν έχει ακόμη πιθανότητες να πετύχει και επισημαίνει ότι θα «κάνει τα πάντα» για να αποφευχθεί η αποτυχία του, δήλωσε την Κυριακή ο Αλεξάντρ Ορλόφ πρέσβης της Ρωσίας στη Γαλλία. «Το σχέδιο του Κόφι Ανάν είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία της Συρίας.
Πιστεύουμε ότι αυτή η αποστολή έχει πιθανότητες να πετύχει», σημείωσε ο Ορλόφ όταν ρωτήθηκε σχετικά από την εκπομπή «Internationales» του τηλεοπτικού δικτύου... TV5, του ραδιοφωνικού σταθμού Radio France Internationale και της εφημερίδας Monde.

«Η Ρωσία θα κάνει τα πάντα ώστε το σχέδιο Ανάν να μην αποτύχει. Πρέπει να του δώσουμε τη δυνατότητα να φτάσει μέχρι τέλους», πρόσθεσε ο Ρώσος πρέσβης. Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ «πρέπει να απελευθερώσει όλους τους πολιτικούς κρατούμενους», ένας όρος που περιλαμβάνεται στο σχέδιο Ανάν.

«Ζητάμε να εκπληρώσει αυτό τον όρο της διεθνούς κοινότητας. Ο πρεσβευτής μας στη Συρία εργάζεται συνεχώς με τους σύρους αξιωματούχους για να τους προτρέψει να τηρήσουν το σχέδιο του Κόφι Ανάν», συνέχισε ο Ορλόφ. Ένα μήνα μετά την επίσημη ανακοίνωση για εκεχειρία, την οποία έχουν δεχθεί η συριακή κυβέρνηση και οι εξεγερμένοι, ο Ρώσος πρέσβης εκτίμησε ότι «δεν υπάρχουν λιγότερα βίαια επεισόδια στη Συρία» και ότι «θα έπρεπε να αυξηθεί ο αριθμός των παρατηρητών και να βοηθήσουμε την αντιπολίτευση να οργανωθεί».

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 189 άοπλοι παρατηρητές έχουν αναπτυχθεί σε όλη τη Συρία. Συνολικά 300 παρατηρητές αναμένεται να σταλούν στη χώρα για μια αρχική περίοδο τριών μηνών.

«Πιστεύουμε ότι αυτό που συμβαίνει στη Συρία είναι μια πραγματική τραγωδία. Θέλουμε ο συριακός λαός να αποφύγει τον εμφύλιο πόλεμο, ο οποίος θα έχει σοβαρές επιπτώσεις για όλη την περιοχή», υπογράμμισε ο Ορλόφ, επαναλαμβάνοντας την αντίθεση της χώρας του σε μια στρατιωτική επέμβαση στη χώρα. «Υπάρχουν νεκροί και από τις δύο πλευρές. Υπάρχουν σοβαρά βίαια επεισόδια για τα οποία ευθύνονται οι αυτοαποκαλούμενοι αντιφρονούντες. Αυτή η μεγάλη έκρηξη στη Δαμασκό, δεν ήταν υπεύθυνος γι’ αυτήν ο Άσαντ!», δήλωσε ο Ρώσος πρέσβης αναφερόμενος στη διπλή βομβιστική επίθεση με παγιδευμένα αυτοκίνητα που σημειώθηκε την Πέμπτη στη Δαμασκό και προκάλεσε το θάνατο 55 ανθρώπων και τον τραυματισμό ακόμη 372.
Keywords
Τυχαία Θέματα