Η Ελλάδα μπαίνει στη χρονιά του Δράκου

Απολύτως ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα των επαφών του, αποχαιρέτισε χθες το Πεκίνο ο έλληνας πρωθυπουργός. Όπως παρατηρούσαν χθες στενοί του συνεργάτες, «πετύχαμε το σημαντικότερο από αυτά που μας έλειπαν μέχρι σήμερα. Μια ένεση θετικής ψυχολογίας για την ελληνική οικονομία, από μια χώρα που αποτελεί οικονομική υπερδύναμη»....

Όπως αναφέρουν τα Νέα, μόνο χθες πραγματοποιήθηκαν 257 ξεχωριστές συναντήσεις μεταξύ των 73 εκπροσώπων ελληνικών επιχειρήσεων που συνοδεύουν τον πρωθυπουργό και 257 κινέζων επιχειρηματιών.
Άλλωστε,
στην ομιλία του ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς υπογράμμισε ότι υπάρχουν σε εξέλιξη 28 προγράμματα αποκρατικοποιήσεων που αφορούν τρένα, λιμάνια, αεροδρόμια, ενεργειακά προγράμματα και real estate.
Κομβικό σημείο πάντως στις ελληνοκινεζικές εμπορικές σχέσεις παραμένουν οι επενδύσεις στις μεταφορές και στον τουρισμό.
Το κοινό ανακοινωθέν μάλιστα που ακολούθησε τις συνομιλίες του Αντώνη Σαμαρά με τον κινέζο ομόλογό του, Λι Κετσιάνγκ, επιβεβαιώνει τη δέσμευση Ελλάδας και Κίνας για περαιτέρω εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας στους τομείς της οικονομίας, της ανάπτυξης, του τουρισμού και του πολιτισμού.
Η κινεζική πλευρά εξάλλου δίνει ιδιαίτερη σημασία στον ρόλο της Ελλάδας, ως παράγοντα σταθερότητας στον χώρο της Ν.Α. Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ τονίζει την υποστήριξή της στην πορεία της ευρωπαϊκής ενοποίησης.
Keywords
Τυχαία Θέματα