Η ΕΕ ανησυχεί για την υγεία των Παλαιστίνιων φυλακισμένων

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε σήμερα τις αρχές στο Ισραήλ να βελτιώσουν τις συνθήκες κράτησης των Παλαιστίνιων που είναι έγκλειστοι στις φυλακές της χώρας, ενώ ένας Παλαιστίνιος υπουργός δήλωσε ότι πρόκειται να γίνουν νέες συγκεντρώσεις και πορείες την επόμενη εβδομάδα σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους κρατούμενους οι οποίοι κάνουν απεργία πείνας...

Σχεδόν 5.000 Παλαιστίνιοι κρατούνται στις φυλακές του Ισραήλ και πολλοί εξ αυτών κατηγορούνται ότι ενέχονται σε επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών.
Η Ύπατη
Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) Κάθριν Άστον ανέφερε σε μια ανακοίνωσή της ότι «παρακολουθεί με ανησυχία» πληροφορίες για την επιδείνωση της υγείας τεσσάρων Παλαιστίνιων κρατούμενων που πραγματοποιούν μακροχρόνιες απεργίες πείνας διαμαρτυρόμενοι για την κράτησή τους.
«Η ΕΕ καλεί την κυβέρνηση του Ισραήλ να επιτρέψει την άμεση επαναφορά των δικαιωμάτων τους να δέχονται επισκέψεις από μέλη των οικογενειών τους και [το] καλεί να σεβαστεί πλήρως τις διεθνείς υποχρεώσεις του σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα έναντι όλων των Παλαιστινίων κρατουμένων και φυλακισμένων», σημείωσε η Άστον.
Η ίδια τόνισε πως «η συχνή προσφυγή του Ισραήλ στο μέτρο της διοικητικής κράτησης» αποτελεί «εδώ και καιρό πηγή ανησυχίας για την ΕΕ».
Η Άστον διευκρίνισε πως «παρακολουθεί με ανησυχία πληροφορίες για την επιδείνωση της κατάστασης της υγείας του Αϊμάν Σαράουνα, του Σάμερ Ισάουι, του Τζαφάρ Εζεντίν και του Τάρεκ Κααντάν, Παλαιστίνιων που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές και πραγματοποιούν μια παρατεταμένη απεργία πείνας».
Μια εκπρόσωπος της υπηρεσίας φυλακών του Ισραήλ είπε ότι οι τέσσερις κρατούμενοι βρίσκονται «σε καλή κατάσταση» και τους παρέχεται ιατρική περίθαλψη όταν χρειάζεται αλλά επέμεινε ότι απώλεσαν το δικαίωμα να δέχονται επισκέψεις από μέλη των οικογενειών τους όταν άρχισαν τις διαμαρτυρίες τους.
Ο Ίσα Καράκεα, υπουργός αρμόδιος για θέματα φυλακισμένων της Παλαιστινιακής Αρχής, που εδρεύει στην Δυτική Όχθη, ανέφερε ότι όλη την ερχόμενη εβδομάδα πρόκειται να γίνουν δημόσιες συγκεντρώσεις σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους φυλακισμένους. Χθες Παρασκευή Παλαιστίνιοι διαδηλωτές συγκρούστηκαν με Ισραηλινούς στρατιώτες κατά την διάρκεια μιας πορείας έξω από ισραηλινή φυλακή στην Δυτική Όχθη. Δεκάδες Παλαιστίνιοι τραυματίσθηκαν.
Από τους κρατούμενους στους οποίους αναφέρθηκε η Άστον, ο Σάμερ αλ Ισάουι πραγματοποιεί απεργία πείνας το μεγαλύτερο διάστημα —επί 208 ημέρες— και έχει διακομιστεί πολλές σε νοσοκομείο για να του παρασχεθεί ιατρική περίθαλψη.
Οι αρχές του Ισραήλ είχαν απελευθερώσει τον Ισάουι από τη φυλακή το 2011 μαζί με 1.000 και πλέον άλλους κρατούμενους, στο πλαίσιο μιας ανταλλαγής με στόχο την απελευθέρωση ενός Ισραηλινού στρατιωτικού. Συνελήφθη ξανά από τις ισραηλινές δυνάμεις τον Ιανουάριο του 2012, αφού οι ισραηλινές αρχές ανέφεραν ότι παραβίασε τους όρους της αποφυλάκισής του εμπλεκόμενος σε δραστηριότητες παλαιστινιακών οργανώσεων.
Οι κρατούμενοι διαμαρτύρονται με την απεργία πείνας εναντίον της ισραηλινής πολιτικής της διοικητικής κράτησης και των «κακομεταχειρίσεων» τις οποίες υφίστανται.
Keywords
Τυχαία Θέματα