«Η Αραβική 'Ανοιξη δεν σήμανε αύξηση των γυναικών στα κοινοβούλια»!

Παρά τις προσδοκίες που δημιούργησε η Αραβική 'Ανοιξη, η αναλογία των γυναικών στα εθνικά κοινοβούλια των αραβικών χωρών παρέμεινε στάσιμη στο 10,7% το 2011, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ που παρουσιάστηκε σήμερα στη Νέα Υόρκη. «Παρά την πολλά υποσχόμενη αρχή του έτους, η αραβική περιοχή παραμένει η μόνη στον κόσμο όπου στα κοινοβούλια της οι γυναίκες αποτελούν το ελάχιστο 30%», ανέφερε το κείμενο της έκθεσης, το οποίο είναι διαθέσιμο στον ιστότοπο της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης....

Η
Ένωση εκτιμά, ωστόσο, ότι είναι «ενθαρρυντικό» το γεγονός πως ορισμένες χώρες έχουν θεσπίσει τη μέθοδο των ποσοστώσεων για τις γυναίκες, όπως στο Μαρόκο όπου στην κάτω βουλή το 16,7% των βουλευτών είναι γυναίκες.

Στην Αίγυπτο στο νέο κοινοβούλιο που εξελέγη τον Ιανουάριο του 2012 οι εκλεγμένες γυναίκες μειώθηκαν σε 2% σε σχέση με το 12% που ήταν προηγουμένως.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα ποσοστά των γυναικών συνεχίζουν να αυξάνονται στα εθνικά κοινοβούλια, με μέσο όρο 19,5% το 2011 σε σχέση με 19% το 2010.

Στην κορυφή της κατάταξης παραμένουν οι σκανδιναβικές χώρες με μέσο όρο 42%. «Συνοψίζοντας, έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος αλλά πολύ αργή», δήλωσε η Μισέλ Μπατσελέτ, επικεφαλής του ΟΗΕ για τις γυναίκες, ζητώντας «μια ισχυρότερη δέσμευση των ηγετών προκειμένου να ενισχυθεί ο ρόλος των γυναικών στην πολιτική διότι η πλήρης συμμετοχή των γυναικών ενισχύει τη δημοκρατία».
Keywords
Τυχαία Θέματα