Γρίφος η επίθεση των Anonymous στο υπ. Οικονομικών

Γρίφος για δυνατούς λύτες εξελίσσεται η υπόθεση της επίθεσης των Anonymous στο υπουργείο Οικονομικών και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Η Υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εξετάζει τόσο το ενδεχόμενο της «δουλειάς από μέσα» όσο και αυτό της πραγματικής επίθεσης με «σπάσιμο» του συστήματος....
Πληθαίνουν τα ερωτήματα γύρω από την υπόθεση της κλοπής εγγράφων από το υπουργείο Οικονομικών και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, έπειτα από επίθεση που δέχτηκαν
τα συστήματα πληροφορικής από τη διαδικτυακή οργάνωση των Anonymous.

Ως γνωστόν, οι συγκεκριμένοι χάκερ διατείνονται πως κατάφεραν να σπάσουν τα συστήματα ασφαλείας στο δίκτυο του υπουργείου και να υπεξαιρέσουν έγγραφα που αφορούν την πορεία των δημοσιονομικών της χώρας. Μάλιστα, όλα τα έγγραφα που υπεξαιρέθηκαν αναρτήθηκαν σε εγχώρια ιστοσελίδα ασφαλούς ανάρτησης πληροφοριών.

Αρχικά, η Υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, που έχει αναλάβει την έρευνα γι’ αυτή τη σημαντική υπόθεση, εκτιμούσε πως ενδεχομένως η «κυβερνοεπίθεση» δεν έγινε ποτέ και τα έγγραφα εκλάπησαν μέσα από τις υπηρεσίες του υπουργείου, «σκαναρίστηκαν» και αναρτήθηκαν σε ιστοσελίδα.

Είναι, όμως, έτσι; Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες της «Εspresso», οι αστυνομικοί που παίρνουν μέρος στις έρευνες καταλήγουν και σε ένα δεύτερο συμπέρασμα-εκτίμηση: συγκεκριμένα, όλα τα έγγραφα, που αποτελούν τόσο την εσωτερική όσο και την εξωτερική αλληλογραφία του υπουργείου, περνούν από το σύστημα Πήγασος. Δηλαδή, παραλαμβάνουν την αλληλογραφία συγκεκριμένοι υπάλληλοι, δίνουν αριθμό πρωτοκόλλου και στη συνέχεια τα «σκανάρουν», ώστε να τα περάσουν στο σύστημα του υπουργείου, σε μορφή εικόνας TIF. Από εκεί και έπειτα, πρόσβαση στον Πήγασο ώστε να δουν τα συνημμένα έγγραφα έχουν όσοι διαθέτουν κωδικούς για συγκεκριμένα έγγραφα που αφορούν την υπηρεσία στην οποία εργάζονται.

Κατά συνέπεια, δεν είναι δυνατόν όλοι οι υπάλληλοι να έχουν πρόσβαση στο σύνολο των εγγράφων που έχουν πρωτοκολληθεί και βρίσκονται στο σύστημα του υπουργείου. Πρόσβαση στο σύνολο της αλληλογραφίας έχουν μόνο ορισμένοι προϊστάμενοι τμημάτων και βέβαια η ηγεσία του υπουργείου.

Πάντως, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει συγκεντρώσει η «Espresso», οι αστυνομικοί που ερευνούν την υπόθεση καταλήγουν και σε μια δεύτερη εκτίμηση: ότι το σύστημα του υπουργείου Οικονομικών δέχτηκε πράγματι κυβερνοεπίθεση από τους Αnonymous. Αλλωστε, πολλά από τα έγγραφα τα οποία υπεξαιρέθηκαν από το σύστημα του υπουργείου «ανέβηκαν» πρώτα στην ιστοσελίδα των Anonymous και έπειτα σε ελληνική ιστοσελίδα ασφαλούς ανάρτησης.

Εδώ όμως τίθεται ένα νέο ζήτημα το οποίο πρέπει να ξεκαθαρίσουν οι αστυνομικοί της Υπηρεσίας Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: η ανάρτηση των εγγράφων που υπεξαιρέθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών στη σελίδα των Anonymous έγινε με τον ειδικό κωδικό που διαθέτουν μέλη της συγκεκριμένης ομάδας ή στάλθηκαν με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στο e-mail που διαθέτει η
Keywords
Τυχαία Θέματα