Γκιουλ και Ερντογάν εκτοξεύουν πολεμικές απειλές στη Συρία...

Μαύρα σύννεφα πολέμου συγκεντρώνονται στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας. Ψάχνοντας να βρει διέξοδο στην ασφυκτική πολιτική ατμόσφαιρα που έχει δημιουργηθεί εις βάρος του, ο Τούρκος πρωθυπουργός εξωθεί πολεμική ατμόσφαιρα εναντίον της Συρίας...

Ο πρωθυπουργός Ρ.Τ.Ερντογάν αποκάλυψε χτες σε προεκλογική του συγκέντρωση ότι «Mαχητικό αεροσκάφος F-16 της Αεροπορίας μας κατέρριψε συριακό αεροσκάφος που παραβίασε τον εθνικό εναέριο χώρο μας».
Ήρθε κατόπιν μια άλλη απειλή από τον πρόεδρο της Τουρκίας Αμντουλάχ Γκιουλ, με αφορμή τον τάφο του Süleyman Şah, εγγονού
του Osman I, ιδρυτή της Οθωμανικής Αθυτοκρατορίας, που θεωρείται τουρκικό έδαφος μέσα στη συριακή επικράτεια. Ο πρόεδρος Γκιουλ, λοιπόν, είπε με έντονο ύφος ότι η Τουρκία θα υπερασπιστεί την περιοχή του τάφου ως εάν ήταν τα σύνορά της.
Η δήλωση Γκιουλ έγινε μετά από απειλές που εκτόξευσε η οργάνωση «Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και Λεβάντ» (ISIL) με βίντεο που ανέβασε στο “You tube” ότι θα υποστείλει την τουρκική σημαία από τον τάφο του Σουλεϋμάν Σαχ.
Ο τάφος βρίσκεται 30 χιλιόμετρα από τα σύνορα, σε συριακό έδαφος. Τα 30 τετραγωνικά μέτρα του τάφου και ο περιβάλλων χώρος είναι «τουρκικό έδαφος» καθώς για διπλωματικούς λόγους τον είχε παραχωρήσει ο Μπασάρ αλ Άσαντ στην Τουρκία την εποχή που οι σχέσεις των δύο χωρών ήταν εξαιρετικές.
Η κατάρριψη
Αρχικά, τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα αξιωματούχους διέψευσαν ότι για την κατάρριψη ευθύνεται η Τουρκία και είχαν μεταδώσει ότι ευθύνονται οι Σύροι αντάρτες, αλλά η δήλωση Ερντογάν έδωσε εντελώς διαφορετική διάσταση στο επεισόδιο.
Το συριακό «Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» -που ελέγχεται από τους αντάρτες- επικαλούμενο κατοίκους της περιοχής ανέφερε από την αρχή ότι το αεροπλάνο δέχτηκε πυρά από την τουρκική μεριά των συνόρων, ενώ ο τηλεοπτικός σταθμός της Χεζμπολάχ του Λιβάνου, «Al Manar» μετέδωσε ότι δύο αντιαεροπορικά βλήματα εκτοξεύθηκαν από τουρκικό έδαφος και έπληξαν το αεροσκάφος
Το τουρκικό Γενικό Επιτελείο ανακοίνωσε κατόπιν: «Δύο συριακά μαχητικά MiG-23 στις 13.00 ώρα Τουρκίας πλησίασαν τον τουρκικό εναέριο χώρο και παρά το γεγονός ότι προειδοποιήθηκαν τέσσερις φορές να αποχωρήσουν, το ένα από αυτά μπήκε στον τουρκικό εναέριο χώρο στην περιοχή Γιαϊλαντάτσι ανατολικά του περάσματος του Κασάπ (όπου μαίνονται μάχες με τον συριακό Στρατό να καταδιώκει τους ισλαμιστές αντάρτες). Τουρκικό F-16 εκτόξευσε βλήμα αέρος-αέρος ΑΙΜ-9L και το κατέρριψε. το αεροσκάφος συνετρίβη 1200 μέτρα μέσα στην συριακή επικράτεια».
Εκτός από το επεισόδιο με την κατάρριψη του συριακού μαχητικού, λάδι στη φωτιά ρίχνει και δημοσίευμα στη σημερινή HURRIET ότι έπεσαν τρεις όλμοι όλμοι που είχαν βληθεί από συριακό έδαφος, στην περιοχή Yayladağı της επαρχίες Hatay.
Σύμφωνα με το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu, οι όλμοι είχαν βληθεί από την περιοχή της συριακής πόλης Κασάμπ, που είχε την προηγούμενη καταληφθεί από το συριακό στρατό.
Keywords
Τυχαία Θέματα