ΓΙΑ ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΝΟΜΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙΤΑΙ Η GOOGLE

Παράβαση των ευρωπαϊκώνσυνθηκών και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας στοιχειοθετεί η νέα πολιτική απoρρήτουπου έθεσε σήμερα σε εφαρμογή η Google, σύμφωνα με την Επίτροπο ΔικαιοσύνηςΒίβιαν Ρέντινγκ, γεγονός που πιθανώς προμηνύει μια παρατεταμένη διαμάχη μεταξύ τηςΕυρωπαϊκής Ένωσης και του τεχνολογικού γίγαντα. Τον Ιανουάριο η Googleανακοίνωσε την πρόθεσή της να απλοποιήσει την πολιτική απορρήτου για τουςχρήστες των υπηρεσιών της, συμπυκνώνοντας... 60 οδηγίες σε
μόλις μια που θα ισχύειγια το σύνολο του εύρους των προϊόντων της, συμπεριλαμβανομένων των Youtube,Google+ και Gmail. Με τον τρόπο αυτό η εταιρία ουσιαστικά ενοποιεί το σύστημαλήψης δεδομένων που συγκεντρώνει από τους χρήστες της για εμπορικούς καιδιαφημιστικούς λόγους.

Οι εγγεγραμμένοι χρήστεςδεν έχουν την δυνατότητα να απορρίψουν την νέα πολιτική εάν θέλουν νασυνεχίσουν να χρησιμοποιούν της υπηρεσίες αυτές, ούτε να παραμείνουν στην παλιάένα το προτιμούν. «Η πολιτική απορρήτου μας είναι πλέον πολύ πιο ευκολονόητη»δήλωσε από την πλευρά της η Google.
Η αιτιολόγηση αυτή ωστόσοδεν έπεισε την Εθνική Επιτροπή Πληροφορικής και Ελευθεριών, τη γαλλική υπηρεσίαηλεκτρονικής προστασίας των πολιτών, η οποία έχει ήδη προειδοποιήσει τη Googleότι θα ηγηθεί μιας πανευρωπαϊκής έρευνας επί της νομιμότητας των πρακτικών της.
Για την Επίτροπο Ρέντινγκη υπόθεση δεν υφίσταται σε γκρίζα ζώνη. «Η προστασία των προσωπικών δεδομένωνείναι ένας βασικός κανόνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι κατοχυρωμένη στιςσυνθήκες, δεν είναι ένα ‘αν’ αλλά ένα ‘πρέπει’». Ερωτώμενη με ποιους τρόπουςπαραβιάζεται η ευρωπαϊκή νομοθεσία δήλωσε: «Με αμέτρητους. Πρώτον κανείς δενέχει ερωτηθεί, δεν είναι σύμφωνο με το νόμο περί διαφάνειας και χρησιμοποιείδεδομένα ιδιωτών για να τα παραδώσει σε τρίτους».
«Γνωρίζουμε ότι ταδεδομένα είναι πηγή ζωής για αυτές τις καινούργιες βιομηχανίες ... αλλάταυτόχρονα υπάρχουν στοιχειώδεις ευρωπαϊκοί κανόνες ... που πρέπει ναεφαρμοστούν», κατέληξε η κ. Ρέντινγκ.
Να υπενθυμίσουμε ότι στοπαρελθόν η Ε.Ε. δεν είχε διστάσει να επιβάλει πρόστιμα εκατοντάδων εκατομμυρίωνσε εταιρίες όπως η Microsoft για πρακτικές συμβατότητας λογισμικού που έπλητταντον ελεύθερο ανταγωνισμό. Μένει να δούμε εάν η Ενωμένη Ευρώπη είναιδικαιολογημένα ανήσυχη και αν είναι διατεθειμένη να δώσει αυτή τη μάχη και γιατα προσωπικά δεδομένα των πολιτών της.
Keywords
Τυχαία Θέματα