Γερμανία και Ολλανδία πρόθυμες να στείλουν πυραύλους «πάτριοτ» στην Τουρκία

Χωρίς να υπάρξει οποιαδήποτε απόφαση στο ΝΑΤΟ, η Γερμανία και η Ολλανδία εμφανίζονται πρόθυμες να στείλουν αντιαεροπορικούς πυραύλους Πάτριοτ στην Τουρκία για να αντιμετωπίσει τους όλμους των συριακών δυνάμεων που πέφτουν στο έδαφός της. Αυτό αποκαλύπτει το ολλανδικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ΑΝΡ, επικαλούμενο δηλώσεις της Ολλανδής υπουργού Άμυνας...
Εκείνο που είναι γεγονός είναι ότι η τουρκική κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα είχε συνομιλίες με αξιωματούχους του ΝΑΤΟ σχετικά με τον τρόπο που πρέπει να ενισχυθούν τα μέτρα ασφαλείας στα σύνορα (900 χιλιομέτρων) με την Συρία, μετά τη ρίψη όλμων που προσέκρουσαν στα εδάφη της: «Το ΝΑΤΟ υπάρχει για κάποιον λόγο», ανέφερε το ολλανδικό ειδησεογραφικό πρακτορείο επικαλούμενο δηλώσεις της Ολλανδής υπουργού Άμυνας κυρίας Ζανίν Χενίς- Πλεσάρ.
Εκπρόσωπος πάντως του ολλανδικού υπουργείου έσπευσε να ανακοινώσει ότι «δεν υπάρχει σχετικό αίτημα, αλλά η Ολλανδία και η Γερμανία είναι οι μόνες χώρες στην Ευρώπη που κατέχουν πυραύλους Πάτριοτ». (σ.σ. Ο Ολλανδός εκπρόσωπος τύπου μάλλον ξεχνά ότι πυραύλους Πάτριοτ διαθέτει και η Ελλάδα, αλλά για εμφανείς λόγους δεν αναφέρει την χώρα μας).
Την ίδια ώρα ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Άμυνας δήλωσε το περασμένο Σάββατο ότι το ΝΑΤΟ θα εξετάσει οποιοδήποτε αίτημα της Τουρκίας και επιβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ, η Ολλανδία και η Γερμανία διαθέτουν πυραύλους τύπου Πάτριοτ.
Στη συνεδρίαση της πολιτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ (που εκτός απροόπτου θα γίνει σήμερα) η Τουρκία αναμένεται να ζητήσει και επίσημα από το ΝΑΤΟ την εγκατάσταση πυραύλων στα σύνορά της με τη Συρία, εξαιτίας της αυξανόμενης ανησυχίας για επέκταση του εμφυλίου πολέμου. Εκπρόσωποι του ΝΑΤΟ, δήλωσαν μάλιστα σε γερμανικές εφημερίδες ότι η Συμμαχία θα πράξει ό,τι είναι δυνατόν για την προστασία και την υπεράσπιση της Τουρκίας. Ενδιαφέρον πάντως θα έχει η στάση που θα κρατήσει η Αθήνα στο αίτημα της Τουρκίας για να αποκτήσει δανεικούς Πάτριοτ.
Το πρακτορείο Ρόιτερς αναφέρει ότι τη Δευτέρα οι πρέσβεις των χωρών μελών του ΝΑΤΟ θα πρέπει να εξετάσουν οποιοδήποτε αίτημα της Τουρκίας, ενώ την Τετάρτη αναμένεται να πραγματοποιήσουν εβδομαδιαία τακτική συνεδρίαση. Οι υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκονται ήδη στις Βρυξέλλες.
Η Ολλανδία, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Πολίτης» της Κύπρου, δεν έχει λάβει επίσημο αίτημα από την Τουρκία, αλλά στην Άγκυρα ανακοινώθηκε ότι έχει εντείνει τις συνομιλίες της με τους εταίρους στο ΝΑΤΟ για τον τρόπο ενίσχυσης της ασφάλειας των συνόρων της με τη Συρία.
Keywords
Τυχαία Θέματα