Φωτιές άναψε ο Δραγασάκης με τις δηλώσεις του για το «λεφτά υπάρχουν» του Παπανδρέου

Η φράση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Δραγασάκη πως «αδικούμε λίγο τον Γιώργο Παπανδέου για το «"λεφτά υπάρχουν"» βάζει... φωτιά στο πολιτικό σκηνικό! .... Ο εκ των στενότερων συνεργατών του Αλέξη Τσίπρα και κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε σε συνέντευξή του στο left.gr πως η περίφημη φράση του πρώην πρωθυπουργού κατά την προεκλογική περίοδο του 2009 αφορούσε στο «που πάνε τα λεφτά».


Όπως είπε ο κ. Δραγασάκης, η κρίση που ζούμε είναι κρίση καταστροφής του πλούτου: «Όσοι είχαν μετοχές, έχασαν τα λεφτά τους. Όσοι είχαν ομόλογα, έχασαν τα λεφτά τους. Όσοι είχαν τη δουλειά τους, έχασαν τη δουλειά τους. Ζούμε μια φάση καταστροφών. Όταν λοιπόν σε αυτή τη φάση λέμε "που θα βρούμε τα λεφτά", εγώ το χαρακτήρισα λάθος ερώτημα.

Αυτό θα μπορούσαμε να το πούμε, όταν ελέχθη, πριν από την κρίση, που κι εδώ αδικούμε τον Παπανδρέου. Το είχε πει (το λεφτά υπάρχουν) με την έννοια για να δούμε που πάνε τα λεφτά. Αυτό τότε είχε μια λογική.

Αν πάρουμε τυχαία ένα έτος πριν την κρίση. Το 2008 ας πούμε. Το 2008 η κυβέρνηση είχε να διαχειριστεί περίπου 60 δισ. ευρώ! 15 δισ. ευρώ από την αύξηση του ΑΕΠ, 3 -4 δισ. ευρώ από κοινοτικούς πόρους και άλλα 39 από δανεισμό. Άρα το ερώτημα ήταν "πού πάνε αυτά τα λεφτά", πως θα χρησιμοποιούμε».

Ερωτηθείς για τις δηλώσεις περί ρήξης με το Μνημόνιο, ο κ. Δραγασάκης τόνισε πως «προφανώς αυτό δε θα έχει την μορφή ανταλλαγής δώρων ή φιλοφρονήσεων». Και συνέχισε: «Εμείς δε ζητάμε την ακύρωση των Μνημονίων ως μια μορφή διατύπωσης και υλοποίησης μιας στρατηγικής. Εμείς ζητάμε την ακύρωση της στρατηγικής. Μπορεί να υπάρξει νέο Μνημόνιο αλλά και να μην υπάρξει γιατί η κοινωνία είναι στα όριά της ή να βγει ο ΣΥΡΙΖΑ».

Ο κ. Δραγασάκης αναφέρθηκε και στο τι θα επιδιώξει ο ΣΥΡΙΖΑ από τους δανειστές όταν εκλεγεί στην εξουσία.

«Πρώτον, θέλουμε ένα μορατόριουμ στις υποχρεώσεις για το χρέος για μια περίοδο, όσο θα χρειαστεί για να βγει η οικονομία από το τούνελ που έχει μπει. Δεύτερον, θέλουμε διαγραφή ή απομείωση του συσσωρευμένου χρέους με οποιονδήποτε τρόπο και, το πιο σημαντικό, θέλουμε ρήτρα ανάπτυξης. Δηλαδή, όποιο και αν συμφωνηθεί ότι θα είναι το υπόλοιπο του χρέους θα πρέπει να εξυπηρετείται με έναν αλγόριθμο που θα συνδέει τη δόση με την αύξηση του ΑΕΠ».

Το... επίμαχο σημείο περί του "λεφτά υπάρχουν" στο 21:00
Keywords
Τυχαία Θέματα