Εξαγωγές ρεκόρ για τη Γερμανία τον Σεπτέμβριο…



Αύξηση της ζήτησης για γερμανικά προϊόντα σε όλες τις σημαντικές περιοχές του πλανήτη σημειώθηκε σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία. Μάλιστα, το γερμανικό εξαγωγικό πλεόνασμα του περασμένου Σεπτεμβρίου ήταν... υψηλότερο ακόμα και από αυτό του Ιουνίου του 2008, που συνιστούσε ρεκόρ για το εξαγωγικό εμπόριο της Γερμανίας. Το πλεόνασμα τότε είχε φθάσει τα 19,8 δισ. ευρώ. Τον Σεπτέμβριο, όμως, αυτό διαμορφώθηκε στα 20,4 δις.

Αξιοσημείωτη
ήταν και η αύξηση των γερμανικών εξαγωγών προς τις χώρες της Ευρωζώνης, που ανήλθε στο 4,4%. Σε όλες τις υπόλοιπες περιοχές οι γερμανικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 1,2%.
Τα αποτελέσματα του Σεπτεμβρίου, τα οποία έδειξαν αύξηση των εξαγωγών κατά 1,7% σε σχέση με αυτά του Αυγούστου, έσπασαν το αρνητικό σερί των τελευταίων τεσσάρων μηνών. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, οι ειδικοί ανέμεναν για τον Σεπτέμβριο αύξηση των εξαγωγών κατά μόλις 0,5%. Έξω έπεσαν οι αναλυτές και στις εκτιμήσεις τους για τις εισαγωγές, καθώς, ενώ περίμεναν αύξηση κατά 0,6%, τα στοιχεία κατέδειξαν μείωση κατά 1,9% σε σύγκριση με τον Αύγουστο.
Ο Μάριο Ντράγκι υπερασπίστηκε την Πέμπτη την εξαγωγική πολιτική της Γερμανίας, υπογραμμίζοντας στο οικονομικό φόρουμ της εφημερίδας «Die Zeit»: «Είναι σημαντικό να αντιμετωπισθούν οι ανισορροπίες στην Ευρωζώνη, ωστόσο συνιστά εσφαλμένη προσέγγιση του προβλήματος να θέλει κάποιος να ισχυροποιήσει τις πιο αδύναμες οικονομίες της ζώνης του ευρώ, αποδυναμώνοντας τον ισχυρό εταίρο».
Παράλληλα, ο επικεφαλής της ΕΚΤ έδωσε έμφαση στην ανάγκη βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας. «Θα πρέπει να διασφαλίσουμε την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των άλλων χωρών, προκειμένου αυτές να γίνουν τόσο ανταγωνιστικές όσο η Γερμανία» είπε ο Ντράγκι.
Keywords
Τυχαία Θέματα