Έτοιμος για συνομιλίες με τον αντίπαλό του ο πρόεδρος Κιρ

Στη δέσμευση ότι θα ξεκινήσει συνομιλίες με τον πολιτικό του αντίπαλο, τον πρώην αντιπρόεδρο και αρχηγό των ανταρτών Ρικ Μάκαρ, προκειμένου να τερματιστούν οι συγκρούσεις που μαίνονται στο Νότιο Σουδάν, προέβη το βράδυ της Δευτέρας ο πρόεδρος της χώρας Σάλβα Κιρ....

Αυτό ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στη χώρα Ντόναλντ Μπουθ.
«Ο πρόεδρος Κιρ δεσμεύθηκε σε εμένα ότι είναι έτοιμος
να ξεκινήσει συνομιλίες χωρίς προϋποθέσεις με τον Ρικ Μάκαρ ώστε να τερματιστεί η κρίση, μόλις ο αντίπαλός του είναι διατεθειμένος».
Νωρίτερα, ο Μάκαρ είχε δηλώσει στο πρακτορείο Reuters ότι είναι έτοιμος για συνομιλίες με τον Κιρ μόλις αφεθούν ελεύθεροι οι πολιτικοί σύμμαχοί του, κάτι που απέρριψε ο υπουργός Πληροφοριών του Νότιου Σουδάν Μάικλ Μακουέι.
Ενίσχυση των ειρηνευτικών δυνάμεων στο Ν. Σουδάν θα ζητήσει ο Μπαν Κι Μουν
Από την πλευρά του ο γγ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν πρόκειται να ζητήσει από το Συμβούλιο Ασφαλείας την αύξηση των ειρηνευτικών δυνάμεων που έχουν σταλεί στο Νότιο Σουδάν.
Όπως είπε θα στείλει επιστολή στο Συμβούλιο Ασφαλείας με τις προτάσεις του για την ενίσχυση των ικανοτήτων προστασίας της UNMISS με επιπλέον στρατεύματα, αστυνομία και επιμελητειακή υποστήριξη.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο ΟΗΕ ήδη έχει προσεγγίσει χώρες και τους έχει ζητήσει να συμβάλουν με στρατιώτες και πόρους.
Σύμφωνα με διπλωμάτες, ο Μπαν Κι Μουν αναμένεται να ζητήσει να αυξηθεί ο αριθμός των στρατευμάτων στο Νότιο Σουδάν σε περίπου 11.800.
Αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο Νότιο Σουδάν στο πλαίσιο της ειρηνευτικής αποστολής του ΟΗΕ 7.000 στρατιώτες και 900 αστυνομικοί, αλλά και 2.000 πολίτες.
Σχεδόν 45.000 πολίτες στο Νότιο Σουδάν έχουν ήδη τεθεί υπό την προστασία της UNMISS σε διάφορες βάσεις του ΟΗΕ στη χώρα.
Keywords
Τυχαία Θέματα