Έτοιμοι να υπερασπιστούν τον κλάδο τους με δυναμικές κινητοποιήσεις δηλώνουν οι φαρμακοποιοί

Έτοιμοι να υπερασπιστούν τον κλάδο τους με δυναμικές κινητοποιήσεις δηλώνουν οι φαρμακοποιοί, αντιδρώντας στις αλλαγές που προωθούνται στη λειτουργία των φαρμακείων, αλλά και στην επιβολή του ενός ευρώ ανά συνταγή.....
Έτσι, σήμερα, οι εκπρόσωποι των φαρμακοποιών όλης της χώρας πραγματοποιούν ευρεία σύσκεψη, προκειμένου να καθορίσουν την έκταση και το είδος των κινητοποιήσεων που έχουν προαναγγείλει.


Σύμφωνα με την ανακοίνωση του προέδρου του Φαρμακευτικού Συλλόγου, Κυριάκου Θεοδοσιάδη, τυχόν νέα μέτρα σε βάρος των φαρμακείων θα διαλύσουν την Υγεία. Ο ίδιος τονίζει ακόμη πως «οι φαρμακοποιοί δεν θα μείνουν αδρανείς», καθώς «έχουν δείξει ότι ξέρουν να μάχονται μαζί με την κοινωνία, μαζί με τους ασφαλισμένους».

Στο «μικροσκόπιο» της τρόικας τα φαρμακεία
Εκρηκτικό είναι το κλίμα στον κλάδο, ενόψει της έλευσης της τρόικας και των αλλαγών που σχεδιάζονται για τη λειτουργία των φαρμακείων.Υπενθυμίζεται πως βάσει υπουργικής απόφασης από τον προηγούμενο κιόλας μήνα συμπληρώματα διατροφής και βιταμίνες θα πωλούνταν και από άλλα σημεία πώλησης, όπως τα σούπερ μάρκετ. Από την πλευρά τους όμως οι φαρμακοποιοί διαμηνύουν ότι η συγκεκριμένη απόφαση ανοίγει τον δρόμο και για τη διάθεση άλλων μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων εκτός των φαρμακείων, με τα σούπερ μάρκετ να γίνονται ο μεγάλος τους «αντίπαλος».Την ίδια ώρα, υπάρχει και το μεγάλο ζήτημα των αλλαγών στο καθεστώς λειτουργίας των φαρμακείων, όπως η πλήρης απελευθέρωση του ωραρίου και η κατάργηση των πληθυσμιακών κριτηρίων για την ίδρυση φαρμακείων αλλά και η μείωση στο ποσοστό κέρδους κατά 5%, τα οποία ζητούν οι δανειστές.Το θέμα των φαρμακείων πάντως αποτελεί «καυτή πατάτα» για την κυβέρνηση, καθώς όπως εκτίμησε ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Υγείας, «εάν προχωρήσουν οι αλλαγές αυτές οδηγούνται με βεβαιότητα σε κλείσιμο τα μισά φαρμακεία της χώρας».

Αντιδρούν για το «χαράτσι» στις συνταγές
Παράλληλα, συνεχίζονται οι αντιδράσεις των φαρμακοποιών για το μέτρο του ενός ευρώ ανά συνταγή που είναι υποχρεωμένοι να καταβάλουν στο εξής οι ασφαλισμένοι, προκειμένου να προμηθευτούν τα φάρμακά τους.
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, από το μέτρο αυτό εξαιρούνται μόνον οι χρονίως πάσχοντες που αναγκάζονται να εκτελούν συνταγές ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ενώ υπενθυμίζεται ότι η κάθε συνταγή μπορεί να συμπεριλαμβάνει μέχρι και τρία φάρμακα συνταγογραφημένα από τον αρμόδιο γιατρό.
Η εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των φαρμακοποιών, αλλά και του Ιατρικού Συλλόγου καθώς είναι αυτοί που θα εισπράττουν για λογαριασμό του ΕΟΠΥΥ το ένα ευρώ.
Ειδικότερα, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών σε ανακοίνωσή του ζητώντας την κατάργηση του «χαρατσιού» του ενός ευρώ ανά συνταγή, υπογραμμίζει ότι η δωρεάν περίθαλψη κινδυνεύει να γίνει πιο ακριβή από την απευθείας αγορά φαρμάκων.
Keywords
Τυχαία Θέματα