Επίθεση της Διεθνούς Αμνηστίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας

Την αναποτελεσματικότητα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να ανταποκριθεί στις εξελίξεις επισημαίνει η Διεθνής Αμνηστία στην έκθεσή της για το 2011. Δεν κατάφερε να σταθεί στο ύψος του και να δείξει το ίδιο θάρρος με τους αντικαθεστωτικούς σε χώρες όπως η Συρία και αποδεικνύεται όλο και περισσότερο ακατάλληλο να αντιμετωπίσει τις ανάγκες, αναφέρει η οργάνωση.....
«Οι λαοί εξεγείρονται με κίνδυνο τη ζωή τους. Δυστυχώς
οι ηγεσίες τους, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, τους διαψεύδουν», τόνισε ο γενικός γραμματέας της οργάνωσης Σαλίλ Σέτι.
Η Αμνηστία αναφέρεται ειδικά στην ανικανότητα του ΟΗΕ να τερματίσει τις βιαιότητες στη Συρία, που από τον Μάρτιο του 2011 έχουν προκαλέσει το θάνατο περισσότερων από 12.000 ανθρώπων.

«Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας συνεχίζουν να βάζουν πρώτα τα πολιτικά και εμπορικά τους συμφέροντα και όχι τα ανθρώπινα δικαιώματα», καταγγέλλει ο Σέτι, κάνοντας λόγο για «προδοσία σε βάρος του συριακού λαού».
Η οργάνωση επικρίνει την Ρωσία και την Κίνα, μόνιμα μέλη του Συμβουλίου που έθεσαν βέτο σε δύο αποφάσεις που καταδίκαζαν τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων από το καθεστώς Ασαντ, αλλά και την Ινδία, την Βραζιλία και τη Νότια Αφρική που «που συχνά σιωπούν δείχνοντας συνενοχή».

«Ενώ το Συμβούλιο Ασφαλείας παρέπεμψε στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο την υπόθεση του Μουάμαρ Καντάφι στη Λιβύη, δεν πήρε ανάλογα μέτρα εναντίον του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ, αν και υπάρχουν αδιάψευστες αποδείξεις για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας των συριακών δυνάμεων ασφαλείας», υπογραμμίζεται στην έκθεση.
Η Αμνηστία επισημαίνει πως στο Μπαχρέιν και στην Υεμένη, οι διαδηλωτές έχουν επείγουσα ανάγκη προστασίας από την πολιτική που εφαρμόζουν οι ηγέτες των δύο χωρών.

«Το θάρρος που έδειξαν οι διαδηλωτές την περασμένη χρονιά είναι τόσο μεγάλο όσο και η απραξία του Συμβουλίου Ασφαλείας το οποίο αποδεικνύεται ότι δεν έχει προσαρμοστεί (στις καταστάσεις), δείχνει χαμένο και δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες», αναφέρεται.
Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τον ΟΗΕ να υιοθετήσει μια «ισχυρή συνθήκη» για το εμπόριο όπλων στη διάρκεια διάσκεψης τον Ιούλιο στη Νέα Υόρκη.
«Ήρθε η ώρα για τους πολιτικούς ηγέτες να βάλουν τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πάνω από τα κέρδη και τα συμφέροντά τους», αναφέρει. «Αν δεν υπάρξει μια τέτοια συνθήκη, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα φαίνεται σαν να έχει αποτύχει στο ρόλο που έχει αναλάβει να διαφυλάξει την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια», καταλήγει η οργάνωση.
Keywords
Τυχαία Θέματα