Επιστρέφουν το χαράτσι οι εφορίες σε 60.000 φορολογουμένους

Τον Μάρτιο σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών να επιστρέψει τα 12.000.000 ευρώ, τα οποία πήρε... λανθασμένα από 60.000 φορολογουμένους, οι οποίοι δεν ήταν υπόχρεοι για την καταβολή του έκτακτου ειδικού τέλους ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ) του 2011....

Το ποσό έπρεπε να επιστραφεί ήδη από το 2012, αλλά το υπουργείο καθυστέρησε, επειδή οι Αρχές έκριναν ότι απαιτείται νομοθετική για την επιστροφή των ποσών που «αχρεωστήτως» εισέπραξε η ΔΕΗ
Με διάταξη στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπεται ότι το χαράτσι ακινήτων (ΕΕΤΗΔΕ) του 2011 πρέπει να επιστραφεί
σε φορολογούμενους λόγω λανθασμένου υπολογισμού του. Δεν θα συμψηφίζεται με το χαράτσι του 2012 (αυτό κατέστη αδύνατο για γραφειοκρατικούς λόγους) και θα επιστρέφεται μόνο μέσω των εφοριών.
Τα λάθη έγιναν είτε στα τετραγωνικά είτε στις τιμές ζώνης των δήμων. Όσοι εντόπισαν τα λάθη, υποχρεώθηκαν να τρέξουν σε γραφειοκρατικό μαραθώνιο, ώσπου να παρέμβει το υπουργείο, για να αποδείξουν ότι ο φόρος επιβλήθηκε λανθασμένα.
Όταν διαπιστώθηκαν τα λάθη στον υπολογισμό του ειδικού τέλους ακινήτων, οι υπηρεσίες του υπουργείου ανάγκασαν τους πολίτες να πληρώσουν κανονικά το φόρο, με την υπόσχεση ότι κάποτε θα πάρουν πίσω τα χρήματά τους.
Σε κάποιους καταναλωτές μάλιστα ο λογαριασμός των κοινοχρήστων τους είχε φουσκώσει κατά 500 ευρώ εξαιτίας του λάθους.
Πολλοί φορολογούμενοι που λανθασμένα υπήχθησαν στο τέλος ακινήτων προσήλθαν στη ΓΓΠΣ για τη διαγραφή του.
Για τον σκοπό αυτό το υπουργείο διευκρίνισε πως στις περιπτώσεις που έχει βεβαιωθεί ποσό που αφορά στο ειδικό τέλος ακινήτων σε πρόσωπο μη υπόχρεο, θα πρέπει ο φορολογούμενος να προσέρχεται στην αρμόδια Εφορία και όχι στη ΓΓΠΣ και να προσκομίζει οποιοδήποτε πρόσφορο στοιχείο, προκειμένου να υποδείξει τον υπόχρεο στο φόρο ή επικαρπωτή του ακινήτου, ώστε το «χαράτσι» να βεβαιωθεί σε αυτό που πραγματικά πρέπει να βεβαιωθεί.
Αν ο φορολογούμενος δεν γνωρίζει τον υπόχρεο, οφείλει να αποδείξει στον προϊστάμενο της Εφορίας με κάθε δυνατό τρόπο (π.χ. βεβαίωση της ΔΕΗ) ότι δεν είναι κύριος ή επικαρπωτής του συγκεκριμένου ακινήτου και ότι δεν έχει οποιαδήποτε σχέση με τον αναφερόμενο στην ατομική ειδοποίηση αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος.
Η εφορία μετά την παραλαβή των σχετικών εγγράφων θα πρέπει να διαγράφει το τέλος από το συγκεκριμένο πολίτη.
Keywords
Τυχαία Θέματα