Επίσκεψη του Μπαν Κι-Μουν στην Τεχεράνη

Συνάντηση με τους Ιρανούς ηγέτες αναμένεται να έχει σήμερα, πριν την έναρξη της συνόδου του Κινήματος των Αδεσμεύτων, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν. Το ίδιο το Ιράν παρουσιάζει το συγκεκριμένο γεγονός σαν βαριά διπλωματική ήττα των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισραήλ και επεφύλαξε στον Γ.Γ. του ΟΗΕ θερμή υποδοχή, κατά την άφιξή του.....

Ωστόσο, ο Μπαν Κι Μουν φέρεται αποφασισμένος να χρησιμοποιήσει την ευκαιρία του
ταξιδιού του στην Τεχεράνη για να καλέσει το Ιράν να «δράσει άμεσα», τόσο σε ό,τι αφορά το πυρηνικό του πρόγραμμα, όσο και στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Εκπρόσωπος Τύπου των Ηνωμένων Εθνών τόνισε ότι θα εκφραστούν η ανησυχία και οι προσδοκίες της διεθνούς κοινότητας για το ζήτημα των πυρηνικών όπλων του Ιράν, αλλά και για ζητήματα που αφορούν την τρομοκρατία και την κρίση στη Συρία.

Ο Μπαν Κι Μουν θα συναντηθεί κατά σειρά με τον Ανώτατο Ηγέτη του Ιράν Αγιατολλάχ Αλί Καμενεϊ, με τον πρόεδρο της χώρας Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ και με τον επικεφαλής των Ιρανών διαπραγματευτών για το ζήτημα της πυρηνικής ενέργειας Σαέντ Τζαλίλι.
Από την πλευρά του, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών έκανε λόγο για «επίσκεψη που στέλνει ένα πολύ περίεργο μήνυμα» σε σχέση με την τήρηση της διεθνούς έννομης τάξης, χαρακτηρίζοντας το Ιράν «απειλή για τους γείτονές του».
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου χαρακτήρισε, με τη σειρά του, την επίσκεψη «ένα μεγάλο λάθος».
Keywords
Τυχαία Θέματα