Επανάληψη των διαπραγματεύσεων μεταξύ Σουδάν-Ν.Σουδάν

Το Σουδάν και το Νότιο Σουδάν θα ξαναρχίσουν στις 29 Μαΐου τις διαπραγματεύσεις τους που είχαν διακοπεί μετά από πολλές εβδομάδες συγκρούσεων και εντάσεων στα σύνορά τους, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της πρώτης χώρας....

Το Σουδάν έλαβε μια επιστολή από τον μεσολαβητή της Αφρικανικής Ένωσης Τάμπο Μπέκι που αναφέρει ότι «οι επικεφαλής διαπραγματευτές των δύο πλευρών θα συναντηθούν στις 29 Μαΐου στην Αντίς Αμπέμπα», είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου
Αλ-Ομπέιντ Μερούχ. Στην επιστολή του ο Μπέκι διευκρινίζει ότι οι διαπραγματεύσεις αυτές αφορούν την εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ της 2ας Μαΐου.

Με την απόφαση αυτή τα Ηνωμένα Έθνη καλούσαν το Σουδάν και το Νότιο Σουδάν να σταματήσουν τις εχθροπραξίες και να επιλύσουν τις διαφορές τους μέσα σε τρεις μήνες, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα υποστούν κυρώσεις. Οι δύο χώρες «έχουν ήδη ξεκινήσει να εφαρμόζουν την απόφαση» και η συνάντηση της Τρίτης «θα αφορά την πρόοδο» που έχει επιτευχθεί μέχρι τώρα, διευκρίνισε ο Μερούχ.
Μεταξύ των θεμάτων που έχουν να επιλύσουν η Τζούμπα και το Χαρτούμ είναι το μοίρασμα των πετρελαϊκών εσόδων--το Νότιο Σουδάν μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του κληρονόμησε τα τρία τέταρτα των κοιτασμάτων του Σουδάν αλλά εξαρτάται από τους πετρελαιαγωγούς του βόρειου γείτονά του για να εξάγει το πετρέλαιο--ο καθορισμός των συνόρων και οι αμοιβαίες κατηγορίες περί στήριξης αντάρτικων οργανώσεων.
Keywords
Τυχαία Θέματα