Ένωση σερβικών δήμων στο Κόσοβο ζητά η Σερβία

Κοινότητα σερβικών δήμων στο Κόσοβο με συγκεκριμένες προϋποθέσεις έθεσε ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς, ως μοναδικό αίτημα της χώρας του στην πορεία της προς την ΕΕ, διαφορετικά δήλωσε ότι «δεν μπορούμε πλέον να χάνουμε χρόνο»...

Η σερβική αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες, δήλωσε ο Σέρβος πρωθυπουργός, επέδειξε πλήρη ενότητα, και με σαφήνεια γνωστοποίησε τη θέση ότι η Σερβία επιθυμεί να συνεχίσει την πορεία προς την ΕΕ, αλλά δεν μπορεί να υπερβεί τις κόκκινες γραμμές.

Βασική
αρμοδιότητα της ένωσης σερβικών δήμων στο Κόσοβο θα είναι η ασφάλεια. «Πρέπει να υπάρχουν διεθνείς εγγυήσεις ότι ο στρατός του Κοσόβου δεν θα εισέρχεται σε αυτή την περιοχή, ότι τα τανκς της Πρίστινας θα βρίσκονται στα διοικητικά όρια και δεν θα μπορούν να προχωρήσουν στη Ρούντνιτσα» υπογράμμισε ο κ. Ντάτσιτς.

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας δήλωσε ακόμα ότι η κοινότητα σερβικών δήμων πρέπει να έχει αποφασιστική επιρροή στους τομείς της αστυνομίας, των εσωτερικών υποθέσεων, της δικαιοσύνης και της στελέχωσης προσωπικού.

«Μια τέτοια συμφωνία θα εγγυηθεί τη σταθερότητα όχι μόνο του Κοσσόβου, αλλά και της ευρύτερης περιοχής», υπογράμμισε.

Αυτό που είναι εφικτό για τη Σερβία και μετέφερε η σερβική αντιπροσωπεία στην επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον, είναι μία κοινότητα σερβικών δήμων που δεν θα αποτελεί «οργάνωση πολιτών ή κυνηγετικό σύλλογο», αλλά θα έχει πραγματικές εξουσίες, είπε ο Σέρβος πρωθυπουργός.

Δήλωσε ωστόσο ότι δεν μπορεί να είναι αισιόδοξος ότι η διαδικασία συμφωνίας θα λήξει με επιτυχία, επειδή ακόμη δεν υπήρξαν συζητήσεις με την πλευρά της Πρίστινας.

Η κυρία Άστον, μετά την επίσκεψή της στην Πρίστινα την ερχόμενη Πέμπτη, πιθανότατα θα μεταβεί στο Βελιγράδι, όπου θα συνεχιστούν οι συνομιλίες.
Keywords
Τυχαία Θέματα