Εκτός λίστας τρομοκρατικών οργανώσεων οι Μουτζαχεντίν του λαού

Οι ΗΠΑ αφαίρεσαν την οργάνωση των ιρανών διαφωνούντων «Μουτζαχεντίν του λαού» από τη λίστα των ξένων τρομοκρατικών οργανώσεων....
«Η υπουργός Εξωτερικών αποφάσισε, σύμφωνα με το νόμο, να αποσύρει την οργάνωση Μουτζαχεντίν του λαού και τα μέλη της από τη λίστα των ξένων τρομοκρατικών οργανώσεων», ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Η οργάνωση έχει αποποιηθεί εδώ και καιρό την ένοπλη βία και συνεργάστηκε με τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών για να παρέχει πληροφορίες για το Ιράν.

Πάντως, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ
υπογραμμίζει ότι «δεν συγχωρεί ούτε ξεχνά το ένοπλο παρελθόν της, τις τρομοκρατικές της ενέργειες και την εμπλοκή της στις δολοφονίες αμερικανών πολιτών στο Ιράν τη δεκαετία του 1970 και σε μια επίθεση σε αμερικανικό έδαφος το 1992».
Η οργάνωση από την πλευρά της κάνει λόγο για μια δίκαιη απόφαση. «Πρόκειται για μια δύσκολη απόφαση που χρειάζεται πολιτικό θάρρος. Είναι μια δίκαιη απόφαση», αναφέρει σε ανακοίνωσή της και ελπίζει ότι το αμερικανικό αυτό μέτρο θα διευκολύνει την υποδοχή σε τρίτες χώρες μελών της που ζουν στο Ιράκ.

Οι Μουτζαχεντίν του λαού θεωρούνταν από το 1997 τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ. Είχαν εγκατασταθεί στο Ιράκ στη διάρκεια του πολέμου Ιράν-Ιράκ (1980-1988) με τη στήριξη του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσέιν για να οργανώνουν την ένοπλη δράση τους εναντίον του Ιράν.
Η Χίλαρι Κλίντον είχε ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα ότι πριν από την 1η Οκτωβρίου θα λάμβανε την απόφαση αυτή, βάσει της οποίας εκκενώνεται ένα στρατόπεδο στο Ιράκ, όπως ζητούσαν οι ΗΠΑ και ο ΟΗΕ, το οποίο είχαν καταλάβει οι Μουτζαχεντίν του ιρανικού λαού (ΟΜΡΙ) εδώ και χρόνια.
Keywords
Τυχαία Θέματα