Εκτός από κυβέρνηση, οι Ιταλοί αναζητούν και νέο Πρόεδρο Δημοκρατίας

Περίπου ενάμιση μήνα από την εκλογική αναμέτρηση, η οποία δεν ανέδειξε κανέναν νικητή, με την ψήφο διαμαρτυρίας στον αντισυστημικό Μπέπε Γκρίλο να έχει προκαλέσει αναστάτωση στην ιταλική πολιτική σκηνή, η κατάσταση παραμένει ακόμα ρευστή....

Ο επικεφαλής της κεντροαριστεράς, Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι, αρνείται πεισματικά την πρόταση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι για σχηματισμό συμμαχίας, ενώ με τη σειρά του ο Μπέπε Γκρίλο και το Κίνημα Πέντε Αστέρων απορρίπτει την αντίστοιχη πρόταση του Μπερσάνι, εντείνοντας με αυτό τον τρόπο την αγωνία των Ιταλών πολιτών και παρατείνοντας το χάος που επικρατεί
στην χώρα.
Όλα αυτά την ώρα που οι «δέκα σοφοί» προσπαθούν να βρουν μια λύση που θα ικανοποιήσει όλα τα μέτωπα με τον σχηματισμό κυβέρνησης κοινής αποδοχής, αλλά και επιλογής υποψηφίου για την προεδρία της Δημοκρατίας, που θα αντικαταστήσει τον Τζόρτζο Ναπολιτάνο, με τα ονόματα του Φράνκο Μαρίνι και του Τζουλιάνο Αμάτο να ακούγονται όλο και πιο έντονα.

Κατάληψη στη Βουλή θα πραγματοποιήσουν οι Γκριλίνοι;Έτσι, λίγες ώρες αφότου ο επικεφαλής του Κινήματος Πέντε Αστέρων, Μπέπε Γκρίλο, προειδοποίησε ότι «η Ιταλία μπορεί να έχει την κατάληξη της Ελλάδας, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του κινήματος ανακοίνωσαν πως αύριο είναι έτοιμοι να πραγματοποιήσουν κατάληψη στο ιταλικό Κοινοβούλιο.
Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, οι Βίτο Κρίμι και Ρομπέρτα Λομπάρντι, δήλωσαν πως θα ακολουθήσουν ακραίες πρωτοβουλίες, εκ των οποίων η κατάληξη και η ανάγνωση του Συντάγματος από αύριο το απόγευμα μέχρι τις βραδινές ώρες στο κτίριο της Γερουσίας και αργότερα του Κοινοβουλίου, ώστε να ασκήσουν πίεση για να ξεκινήσουν οι εργασίες στη Βουλή.

Νωρίτερα παρουσίασαν τις πρώτες προτάσεις νόμου σχετικά με τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων αλλά και τη δυνατότητα τέλεσης γάμου ανάμεσα σε ομόφυλα ζευγάρια.
Όσο για τους «αντάρτες» του κινήματος, τους οποίους ο Γενοβέζος κωμικός προειδοποίησε ότι θα τους εγκαταλείψει αν δεν συνετιστούν, το δεξί του χέρι και οδηγός του, Βάλτερ Βετζόλι, μέσω Facebook τους επιτέθηκε φραστικά γράφοντας: «έξω οι προδότες. Ο καρκίνος πρέπει να αφαιρείται όσο είναι μικρός! Hasta».

Ο Μπερσάνι δε σκοπεύει να γίνει «εμπόδιο»Ενώ, τα πεντάστερα στελέχη αγωνίζονται για να καταπολεμηθεί ο…καρκίνος, ο επικεφαλής της κεντροαριστεράς Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι επαναλαμβάνει τις θέσεις του, στις οποίες παραμένει αμετακίνητος.

Σε επιστολή που έγραψε ως απάντηση του άρθρου του Εουτζένιο Σκάλφαρι στην εφημερίδα La Repubblica, ο γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος είπε και πάλι «όχι» σε μια κυβέρνηση συνεργασίας. Βέβαια, διευκρίνισε ότι δεν σκοπεύει να γίνει εμπόδιο, λέγοντας χαρακτηριστικά «εγώ θα είμαι εδώ, αν είμαι χρήσιμος. Δεν σκοπεύω να γίνω εμπόδιο». Την ίδια στιγμή έκανε λόγο για την αναγκαιότητα σχηματισμού κυβέρνησης άμεσα, καθώς «η χώρα είναι πραγματικά βυθισμένη στα προβλήματα. Χρειάζεται όμως μια κυβέρνηση που μπορεί να δράσει ομόφωνα, που μπορεί να διακινδυνεύσει κάτι, που μπορεί να έρθει σε επαφή με την ζωή των πολιτών. Όχι λοιπόν σε μια κυβέρνηση που ζει σε τεντωμένο σχοινί. Σε αυτή τη περίπτωση τότε θα συναντήσουμε πολύ χειρότερες ημέρες».

Πάντως η φημολογία για διαδοχή του από τον νέο δήμαρχο της Φλορεντίας, Ματέο Ρέντζι, είναι ολοένα εντονότερη με μερίδα υποστηρικτών του κόμματος να τονίζουν πως με εκείνον στην ηγεσία η πορεία του Δημοκρατικού Κόμματος θα είναι εντελώς διαφορετική.

Ο Μπερλουσκόνι και τα οκτώ νομοσχέδια για την ώθηση της οικονομίαςΠαράλληλα ο ηγέτης του Λαού της Ελευθερίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ανακοίνωσε ποια θα είναι τα οκτώ νομοσχέδια που πρόκειται να παρουσιάσει στο ιταλικό Κοινοβούλιο, με σκοπό να δώσει και πάλι ώθηση στην οικονομία. Μέσα σε αυτά δε θα μπορούσε να λείπει η προεκλογική του υπόσχεση για κατάργηση του φόρου ακινήτων, χάρη στην οποία πολλοί ψηφοφόροι που υπόσχονταν να μην τον ξαναψηφίσουν τελικά ενέδωσαν στο απροκάλυπτο φλερτ του και τον υποστήριξαν.

Πέραν τούτου, οι προτάσεις του έχουν να κάνουν με την αναθεώρηση των εξουσιών του πρακτορείου Equitalia για την είσπραξη των φόρων, με μεταρρυθμίσεις στο δικαστικό και φορολογικό σύστημα, αλλά και με την ακύρωση της δημόσιας χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων, κάτι που υποστηρίζει θερμά και ο Μπέπε Γκρίλο.

Φράνκο Μαρίνι ο επόμενος πρόεδρος της Δημοκρατίας;Πολλά ονόματα έχουν ακουστεί τις τελευταίες ημέρες για την διαδοχή του Τζόρζο Ναπολιτάνο. Όμως, σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο δύο είναι αυτά που ξεχωρίζουν: αυτό του κεντρώου πρώην προέδρου της γερουσίας, Φράνκο Μαρίνι και του σοσιαλιστή πρώην πρωθυπουργού Τζουλιάνο Αμάτο.

Ωστόσο, ανάμεσα στους δύο αυτός που φαίνεται πως επικρατεί είναι ο Μαρίνι, καθώς είναι αποδεκτός από τον Μπερσάνι αλλά και από τον Μπερλουσκόνι. Όπως δήλωσε, μάλιστα, ο Τζανφράνκο Ροτόντι, πρώην υπουργός της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι: «αν η κατάσταση παραμείνει έτσι, τότε με τον Μαρίνι μπορεί να βρεθούμε μπροστά στη μέθοδο Τσάμπι: εκλογή στην πρώτη ψηφοφορία». Άλλωστε, ο Μαρίνι θεωρείτο από τους επικρατέστερους ακόμα και το 1999, όταν εξελέγη ο Κάρλο Ατζέλιο Τσάμπι.
Keywords
Τυχαία Θέματα