Εκλογές - ορόσημο στην Καταλονία


Σε μία από τις κρισιμότερες εκλογικές αναμετρήσεις της ιστορίας τους προσέρχονται αύριο στις κάλπες οι Καταλανοί, για να αποφασίσουν όχι μόνο για την επόμενη κυβέρνηση, αλλά κι αν επιθυμούν την ανεξαρτησία τους....
Ο Μας, προκηρύσσοντας πρόωρες εκλογές, υποσχέθηκε πως αν επανεκλεγεί θα οργανώσει ένα δημοψήφισμα έως το 2016, με το οποίο οι Καταλανοί θα αποφασίσουν αν η χώρα τους πρέπει να διασπαστεί
από την Ισπανία. Ηταν μάλλον μία απρόσμενη κίνηση από τον εθνικιστή κεντρώο Μας, ο οποίος έχει τη φήμη του πραγματιστή που αποφεύγει -ή τουλάχιστον τις απέφευγε- τις κατά μέτωπο συγκρούσεις, σε τέτοιον μάλιστα βαθμό που πολλοί τον χαρακτήριζαν «βαρετό» ή «ρομπότ».
Το «ρομπότ» όμως... τρελάθηκε κι αποφάσισε να μετατρέψει τις εκλογές σε άτυπο δημοψήφισμα ή να ανοίξει τον δρόμο για δημοψήφισμα, παρότι η κεντρική κυβέρνηση στη Μαδρίτη επιμένει ότι κάτι τέτοιο είναι αντισυνταγματικό - εξάλλου το 2008, το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας είχε εμποδίσει τη διεξαγωγή παρόμοιου δημοψηφίσματος στη Χώρα των Βάσκων.
Πολλοί, όμως, αναλυτές αποδίδουν την «τρέλα» αυτή του Μας όχι σε μία πραγματική διάθεση να διασπαστεί, αλλά στην κακή κατάσταση της οικονομίας: με την ανεργία να βρίσκεται στο 22,5%, το ΑΕΠ να έχει υποχωρήσει κατά 1,4% και τις βαθύτατες περικοπές σε κοινωνικά επιδόματα και προγράμματα, το όνειρο της ανεξαρτησίας προβάλλει ως μία πολύ θελκτική εναλλακτική συζήτηση για το μέλλον της Καταλονίας.
O υποψήφιος των Σοσιαλιστών, Πέρε Ναβάρο Σύμφωνα δε με δημοσκοπήσεις, το 57% των Καταλανών τάσσεται υπέρ της απόσχισης, αν και δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι οι περικοπές στον δημόσιο τομέα και κυρίως στην Υγεία και στην Παιδεία θα έπρεπε να απασχολούν τα κόμματα και όχι η ανεξαρτησία. Πάντως, το κόμμα του Μας, Σύγκλιση και Ενότητα (CiU), φαίνεται πως θα εξασφαλίσει 62 έως 64 έδρες στη 135μελή Βουλή, ενώ χρειάζεται 68 έδρες προκειμένου να ζητήσει δημοψήφισμα.
Κι αν οι πολιτικοί αντίπαλοί του κατηγορούν τον Μας ότι επιχειρεί με το δημοψήφισμα να αποπροσανατολίσει το εκλογικό Σώμα από τα πραγματικά του προβλήματα, η κυβέρνηση Ραχόι έκανε ό,τι μπορούσε για να ρίξει λάδι στη φωτιά της... ανεξαρτησίας.
Η Αλίθια Σάντσεθ Καμάτσο, επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος της Καταλονίας Ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι χαρακτήρισε «συρφετό» το ένα και πλέον εκατομμύριο πολιτών που πλημμύρισαν στις 11 Σεπτεμβρίου τους δρόμους της Βαρκελώνης, ζητώντας -απολύτως ειρηνικά- αυτονομία. Και ο πυρετός ανέβηκε ακόμα περισσότερο, τον περασμένο μήνα, όταν ο Ισπανός υπουργός Παιδείας Χοσέ Ιγκνάσιο Βερτ δήλωσε στη Βουλή ότι σκοπεύει να «ισπανοποιήσει» τους Καταλανούς μαθητές, υπονοώντας πως η εκμάθηση της καταλανικής γλώσσας τους «μετατρέπει σε εθνικιστές».
Τέτοιες δηλώσεις θύμισαν την περίοδο του Φράνκο, όπου η καταλανική γλώσσα διωκόταν λυσσαλέα και δεν είναι λίγοι εκείνοι οι Καταλανοί πολιτικοί που θεωρούν ότι και στην Ισπανία παρατηρείται έξαρση του εθνικισμού, δημιουργώντας κλίμα ανησυχίας στην Καταλονία. Επιπ
Keywords
Τυχαία Θέματα