ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΙΑΚΟ ΘΩΚΟ ΤΗΣ ΓΛΥΦΑΔΑΣ...

ΟΙ ΣΥΝΑΛΑΓΕΣ ΚΟΚΚΟΡΗ-ΛΑΝΔΡΑΚΗ…
Διαδρομές παρασκηνίου με θύματα τους δημότες που η ψήφος τους γίνεται έρμαιο προσωπικών συμφερόντων και μέσο για την επίτευξη αθέμιτων συμφωνίων αποκαλύπτει η Εφημερίδα των Συντακτών...
Το οικονομικό αλισβερίσι φτάνει σε τέτοιο σημείο που κάποιοι, μπροστά στη νομή της αυτοδιοικητικής εξουσίας, δεν διστάζουν ακόμη και να παρανομήσουν. Το έσχατο όριο είναι η κατάρτιση ιδιωτικών συμφωνητικών εκλογικής συνδιαλλαγής ακόμη και με εγγυήσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Ολα αυτά τα ζοφερά περικλείονται σε διάταξη του αντιεισάγγελέα Εφετών Αθήνας
Χρήστου Παπαγεωργίου και αφορούν το Δήμο Γλυφάδας και συγκεκριμένα τον νυν και υποψήφιο Δήμαρχο Κωνσταντίνο Κόκκορη, ο οποίος φέρεται να έχει εκδόσει 6 επιταγές ύψους 1 εκατομμύρίου ευρώ προκειμένου να εξασφαλίσει, σύμφωνα με τη δικογραφία, την εκλογή του κατά τις προηγούμενες δημοτικές εκλογές του 2010. Παρά την αξιοσημείωτη καθυστέρηση, ο κ. Κόκκορης μαζί με τον Στυλιανό Λανδράκη (επίσης πρώην δήμαρχο Γλυφάδας), αναμένεται να τέθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης αφού ο εισαγγελέας εφετών έχει παραγγείλει την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος τους. Τα αδικήματα είναι για μεν τον Κων/νο Κόκκορη δωροδοκία κατά την εκλογή για δε τον Στυλιανό Λανδράκη, δωροληψία. Ως μάρτυρας κατά τη διενέργεια της έρευνας έχει καταθέσει ο νυν υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης ο οποίος ήταν και ο χαμένος της τότε συνδιαλλαγής αφού από πρώτος βρέθηκε στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών για το Δήμο Γλυφάδας να κατατάσσεται πίσω από τον κ. Κόκκορη. Ο κ. Βαρβιτσιώτης καίει τον Στυλιανό Λανδράκη καταθέτώντας ότι είχε ζητήσει και από τον ίδιο χρηματική εγγύηση 500.000 ευρώ για να τον υποστηρίξει στο δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών του 2010. Ετερος μάρτυρας υποστήριξε ότι ο κ. Λανδράκης πέραν του ιδιωτικού συμφωνητικού συνδιοίκησης και προγραμματικής σύγκλιση ζήτησε επιπλέον το 2010, ως εγγύηση, τα 500.000 ευρώ, γιατί, όπως ανέφερε, στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές ενώ είχε συμφωνήσει στα ίδια θέματα με τον τότε δήμαρχο Ι. Θεοδωρόπουλο (για τις επαναληπτικές εκλογές του έτους 2006), εκείνος δεν τήρησε τη συμφωνία γεγονός που σύμφωνα με την εισαγγελική έρευνα επιβεβαιώνει και ο Θεοδωρόπουλος στην ένορκη κατάθεση του!
Η παρασκηνιακή συμφωνία
Κατά την εισαγγελική διάταξη στις 10 Νοεμβρίου 2010, τέσσερις ημέρες πριν τις επαναληπτικές δημοτικές εκλογές, πραγματοποίηθηκε συνάντηση στο σπίτι του Στυλιανού Λανδράκη μεταξύ του ίδιου, του Κωνταντίνου Κόκκορη και ενός ακόμη επικεφαλής συνδυασμού ο οποίος έχει αποβίωσει. Η συμφωνία περιελάμβανε στήριξη με την έκδοση σχετικών ανακοινώσεων και την προτροπή των ψηφοφόρων να ψηφίσουν τον συνδυασμό του καθώς και με την προσωπική παρουσία σε προεκλογικές συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις. Για αντάλλαγμα συμφωνήθηκε η παραχώρηση από τον Κόκκορη σε περίπτωση που εκλεγόταν στους ίδιους ή σε πρόσωπα της επιλογής τους, της διοίκησης κάποιων τομέων του δήμου, καθώς και την τοποθέτηση των ίδιων αλλά και προσώπων που θα προέρχονταν από τις παρατάξεις τους σε διάφορες έμπιστες θέσεις επιχειρήσεων και εταιρειών του δήμου. Η επικύρωση της συμφωνίας έγινε με συμφωνητικό το οποίο συνυπέγραψαν λαμβάνοντας μάλιστα ο Σ. Λανδράκης και ο αποβιώσας από τον Κ. Κόκκορη εγγύηση για την τήρηση των συμφωνηθέντων το ποσό των 500.000 ευρώ έκαστος σε επιτάγες. Συγκεκριμένα ο Κ. Κόκκορης εξέδοσε 6 προσωπικές επιταγές χωρίς συμπληρωμένη ημερομηνία έκδοσης και παρέδωσε τη μία των 500.000 στον αποβίωσαντα και 5 επιταγές των 100.000 στον Λανδράκη. Μετά λοιπόν από την άναδειξη του ως δημάρχου, ο Κ. Κόκκορης, όπως αναφέρει η ειαγγελική διάταξη “σε τήρηση των συμφωνηθέντων τοποθέτησε σε διάφορες θέσεις του Δήμου ή εταιρείων ή επιχειρήσεων τόσο τους δύο συνυποψήφίούς τους όσο και άλλα πρόσωπα του περιβάλλοντος τους με αδιαφανείς διαδικασίες χωρίς να συντρέχουν οι προβλεπόμενες από το νόμο προϋποθέσεις παραβαίνοντας τα υπηρησιακά του καθήκοντα”.
Που στηρίζεται ο εισαγγελέας
Κατά την εισαγγελική διάταξη: “...Προκύπτει με σαφήνεια ότι μεταξύ Κόκκορη-Λανδράκη υπήρξε οικονομική συναλλαγή καθόσον ο Κόκκορης έδωσε δωρα και ωφέλειες που δεν οφείλονταν προς Λανδράκη, αποβιώσαντα και τους συνεργάτες τους προκειμένου να ασκήσουν με ορισμένο τρόπο το εκλογικό δικαίωμα και αυτοί τα δέχθηκαν”. Για τον εισαγγελλέα “η πράξη αυτή προφανώς δεν έγινε μεταξύ επικεφαλής των συνδυασμών καθόσον οι συνδυασμοί των Λανδράκη και αποβιώσαντος δεν συμμετείχαν στο δεύτερο γύρο των εκλογών αλλά οι ίδιοι ήρθαν σε συμφωνία με την ιδιότητα του εκλογέα”.
Τι προβλέπει ο νόμος Με κυρίαρχή την ποινή της έκπτωσης από τα δημόσια αξιώματα που κατέχει, κινδυνεύει όποιος προτείνει, δίνει ή υπόσχεται σ' εκλογέα δώρα ή οποιεσδήποτε άλλες ωφέλειες σαν αντάλλαγμα για να παραλείπει την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος ή για να το ασκήσει με ορισμένο τρόπο. Σύμφωνα με το νόμο ο παραβάτης για το αδίκημα της δωροδοκίας ή δωροληψίας κατά την εκλογή και εφόσον καταδικαστεί, αντιμετωπίζει περάν της έκπτωσης τους από τα αξιώματα για 1-5 έτη, ποινή φυλάκισης από 3 μήνες έως τρία χρόνια και χρηματική ποινή 2,93€ έως 29,35€.
Keywords
Τυχαία Θέματα