Εισήγηση Τέντε για παραπομπή όσων ευθύνονται για βανδαλισμούς σε σχολεία

Την παραπομπή στο αυτόφωρο των εξωσχολικών ατόμων που προχωρούν σε αξιόποινες πράξεις ή καταστροφές κατά τη διάρκεια των καταλήψεων των σχολείων, ζητεί ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες....

Με αφορμή την επανεμφάνιση κύματος καταλήψεων στα σχολεία ο κ. Τέντες, με εγκύκλιό του, τονίζει ότι θα πρέπει να αποφεύγεται η αυτόφωρη διαδικασία σε βάρος μαθητών. Δεν ισχύει ωστόσο το ίδιο και για τους εξωσχολικούς ενήλικους δράστες ζημιών
ή άλλων αυτεπαγγέλτων διωκόμενων αδικημάτων οι οποίοι μπαίνουν συνήθως τις νύχτες στα σχολεία προχωρώντας σε κλοπές ή άλλες βίαιες ενέργειες.
Σύμφωνα με τους εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, για αυτούς είναι έργο των αστυνομικών αρχών να προχωρούν στην εξακρίβωση των στοιχείων τους και τη βεβαίωση των αξιοποίνων πράξεων, με τη συμβολή των εκπαιδευτικών του σχολείων. Μόνο σε περιπτώσεις «εξεζητημένης εγκληματικής» συμπεριφοράς εκ μέρους των ανηλίκων, θα πρέπει να ερευνώνται ενδεχόμενες ευθύνες των γονέων για παραμέληση εποπτείας προκειμένου να ασκηθεί σε βάρος τους ποινική δίωξη.

Στην εγκύκλιό του ο κ. Τέντες προς τους εισαγγελείς Εφετών και Πρωτοδικών όλης της χώρας, υπενθυμίζει τις σαφείς οδηγίες που είχε δώσει από τον περασμένο Σεπτέμβριο με παλαιότερη εγκύκλιο για την εξασφάλιση της κανονικής λειτουργίας των σχολείων χωρίς να χαθούν διδακτικές ώρες.
Ειδικότερα επισημαίνεται μεταξύ άλλων στην εγκύκλιο του κ. Τέντε: «Τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται συχνά το φαινόμενο της καταλήψεως των σχολείων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από μερίδα μαθητών. Αυτοί, που κατά κανόνα αποτελούν οργανωμένες μειοψηφίες, ασφαλίζουν τις εισόδους τους σχολείου τους και παρεμποδίζουν την είσοδο τόσο των συμμαθητών τους όσο και του διδακτικού προσωπικού.

Ανάμεσα στους καταληψίες παρεισφρέουν τις νυκτερινές ώρες και άτομα που δεν ανήκουν στην εκπαιδευτική κοινότητα τα οποία προβαίνουν σε καταστροφές των υποδομών του σχολείου ενώ οι αφαιρέσεις εκπαιδευτικού υλικού και κυρίως ηλεκτρονικών υπολογιστών είναι σύνηθες φαινόμενο. Οι καταληψίες πολλές φορές έχουν την ηθική στήριξη και ενηλίκων ενώ επιδιώκουν την προβολή τους μέσω των τηλεοπτικών σταθμών τα οποία πάντοτε τους παρέχουν τη δυνατότητα αυτή».
Keywords
Τυχαία Θέματα