Εγκύκλιος της Ι. Συνόδου με την επίσημη θέση της Εκκλησίας για το σύμφωνο, τα διαζύγια και πολιτικούς γάμους



Έκκληση προς τους πολίτες να διατηρήσουν την συνοχή της ελληνικής οικογένειας ακολουθώντας τις χριστιανικές αρχές κάνει η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, τονίζοντας προς κάθε κατεύθυνση πως θεωρεί «εκτροπή» από τον γάμο τις σύγχρονες μορφές οικογένειας όπως «τον πολιτικό γάμο, τη μονογονεϊκή οικογένεια, την ελεύθερη συμβίωση και τον λεγόμενο γάμο των ομοφυλοφίλων»...

Με εγκύκλιο - διάγγελμα «Προς τον Λαό» που έδωσε σήμερα στην δημοσιότητα, το ανώτατο διοικητικό όργανο της Εκκλησίας της Ελλάδος, η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας, την οποία απαρτίζει το σύνολο των μητροπολιτών της, γίνεται εκτενής αναφορά στην κρίση που περνά η ελληνική οικογένεια με επισημάνσεις στα συνεχώς αυξανόμενα διαζύγια αλλά και στο σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης.
«Στην περίπτωση της ελεύθερης συμβίωσης, βιώνουμε πλέον τη βαθιά θεολογική και κοινωνική αλλοίωση του θεσμού της οικογένειας. Η οικογένεια δεν θεωρείται πλέον «μικρή Εκκλησία», αλλά απλή συμβίωση του ενός με τον άλλον» σημειώνει η Ιερά Σύνοδος συμπληρώνοντας πως «Η ιερολογία του Γάμου δίνει την εντύπωση βαρύτατης δέσμευσης και φαντάζει σαν αναχρονιστικό γεγονός, σαν πράξη που δεν έχει νόημα, εν τέλει απλώς σαν μία φολκλορική τελετή. Δεν εκφράζει για εκείνους τίποτε το υπαρξιακό ούτε ενέχει εσχατολογικές ή άλλες μεταφυσικές προσδοκίες».
Αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι η «γλώσσα» που επέλεξε η Εκκλησία για να εκφράσει τις θέσεις της προς την κοινωνία. Είναι ίσως μια από τις σπάνιες φορές που η Ιεραρχία σε ένα τόσο σημαντικό κείμενο αποφεύγει τους «αφορισμούς», τους υψηλούς τόνους και τα «μη», επιλέγοντας μια ιδιαίτερα ήπια προσέγγιση.
«Ορισμένα μέλη της Εκκλησίας, εκείνα που για διάφορους λόγους, επιπόλαια κι αβασάνιστα, θα επιλέξουν για κάποιο διάστημα ή και μονίμως τον συγκεκριμένο τρόπο ελεύθερης συμβίωσης, πρόκειται να αρνηθούν την εκκλησιαστική ιερολογία της συζυγίας τους» γράφει χαρακτηριστικά ο συντάκτης της εγκυκλίου, αποφεύγοντας να επαναλάβει τα περί «πορνείας» που είχε υποστηρίξει σε παλαιότερη ανακοίνωση της η Διαρκής Ιερά Σύνοδος.
Κατά την Εκκλησία «Το πραγματικό πρόβλημα του Γάμου σήμερα δεν είναι τόσο η διάσπαση των σχέσεων, η ασυμφωνία ή η βαναυσότητα του ενός συζύγου προς τον άλλον, όσο η ειδωλοποίηση και η αυτονόμηση της οικογένειας, η έλλειψη πορείας, μαρτυρίας και προσανατολισμού του Γάμου προς τη Βασιλεία του Θεού».
Ενώ σε άλλο σημείο σημειώνεται πως «Στην αποκατάσταση και την επανεύρεση της χριστιανικής συνείδησης σχετικά με το νόημα της προσωπικής πίστης και των διαπροσωπικών σχέσεων των ανθρώπων βρίσκεται και το νόημα της οικογένειας σήμερα».
Η Ιερά Σύνοδος αναφέρει επίσης όλες τις δράσεις που έχει αναλάβει για την στήριξη της ελληνικής οικογένειας σε θεολογικό αλλά και οικονομικό επίπεδο ενώ προαναγγέλλει την τοποθέτηση της στο θέμα των μεικτών γάμων.
«Δίχως να εφησυχάζει από τη σπανιότητα των περιπτώσεων, ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει ποιμαντικά τις προσωπικές και γαμικές σχέσεις που αναπτύσσονται μεταξύ χριστιανών και αλλοπίστων στο πλαίσιο της θρυλούμενης αλλά υπαρκτής πλέον πολυπολιτισμικότητας και του σαγηνευτικά προβαλλόμενου πλουραλισμού».
dogma.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα