Ε.Ε: Πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση της πειρατείας στην Αν. Αφρική

Νέα εκπαιδευτική αποστολή ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση για παροχή βοήθειας σε χώρες στο Κέρας της Αφρικής και στο Δυτικό Ινδικό Ωκεανό για την καταπολέμηση της πειρατείας και την ενίσχυση της θαλάσσιας ασφάλειας στα χωρικά τους ύδατα. Η αποστολή της ΕΕ (στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και 'Αμυνας), η οποία θα έχει 175 μέλη και θα ονομάζεται EUCAP Nestor, θα έχει αρχικά διετή διάρκεια λειτουργίας, με προϋπολογισμό 22,8 εκατ. ευρώ....

Με την αποστολή αυτή η ΕΕ δεν καταπολεμά άμεσα την πειρατεία αλλά ενισχύει την
ικανότητα των χωρών της περιοχής να αντιμετωπίσουν οι ίδιες το πρόβλημα αυτό, με την παροχή βοήθειας στις ίδιες τις χώρες για την αστυνόμευση των παράκτιων ζωνών τους και τη δίωξη πειρατών.
Η αποστολή EUCAP Nestor αποτελεί μη στρατιωτική αποστολή ενισχυμένη με στρατιωτική (ναυτική) εμπειρογνωμοσύνη. Η έδρα της θα είναι στο Τζιμπουτί. Αρχικά θα παρέχει εκπαίδευση στο Τζιμπουτί, στην Κένυα, στις Σεϋχέλλες και στη Σομαλία, με ενδεχόμενη μεταγενέστερη επέκταση στην Τανζανία.

Καθήκοντα της αποστολής
Η αποστολή θα έχει δυο βασικά καθήκοντα:
• ενίσχυση του τομέα του κράτους δικαίου στη Σομαλία με την εκπαίδευση δυνάμεων ακτοφυλακής και δικαστών,
• ενίσχυση των δυνατοτήτων θαλάσσιας ναυσιπλοΐας άλλων χωρών της περιοχής,

Θα παρέχει εμπειρογνωμοσύνη για νομικά και επιχειρησιακά θέματα και για θέματα πολιτικής στον τομέα της θαλάσσιας ασφάλειας και θα βοηθά στην παροχή του αναγκαίου εξοπλισμού.
Οι συμβουλευτικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες θα διενεργούνται από προσωπικό σε ενεργό υπηρεσία των κρατών-μελών της ΕΕ.
Όπως ανέφερε ο ναύαρχος Jacques Launay, αρχηγός της αποστολής, οι δραστηριότητες θα αναπτυχθούν σταδιακά. Η πρώτη ομάδα εμπειρογνωμόνων θα πρέπει να αναπτυχθεί κατά τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Επίσης, σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Ρόντο, ειδικό εντεταλμένο της ΕΕ για το Κέρας της Αφρικής, πάγια πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ότι ο μόνος τρόπος για να εξαλειφθεί η πειρατεία είναι η αντιμετώπιση της πηγής της αστάθειας, η οποία γεννά την πειρατεία.
Η νέα αποστολή θα συμπληρώσει τις συνεχιζόμενες προσπάθειες της Ευρώπης στην περιοχή, την επιχείρηση «Atalanta» της EUNAVFOR και την εκπαιδευτική αποστολή της ΕΕ στη Σομαλία.

Η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ Catherine Ashton εξέφρασε την ελπίδα ότι η αποστολή EUCAP Nestor θα συμβάλει, υπό την ηγεσία των ίδιων των χωρών, στην οριστική εξάλειψη της μάστιγας της πειρατείας.
Keywords
Τυχαία Θέματα