«Εμπάργκο» Γαλλίας στις εξαγωγές όπλων προς τη Συρία

Η Γαλλία ζήτησε τον «πλήρη» τερματισμό των εξαγωγών όπλων προς τη Συρία, όπως ανακοίνωσε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, την ώρα που η Ουάσινγκτον έχει εκφράσει την ανησυχία της για την παράδοση ρωσικών ελικοπτέρων στη Δαμασκό....

«Ζητάμε τον πλήρη τερματισμό των εξαγωγών όπλων στο συριακό καθεστώς, όπως το ζήτησε την προηγούμενη εβδομάδα ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας ο κοινός ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για τη
Συρία Κόφι Αναν», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μπερνάρ Βαλερό.
«Επαναλαμβάνουμε την υποστήριξή μας και τον σεβασμό μας στο πλήρες εμπάργκο που έχει επιβάλλει η Ευρώπη στις εξαγωγές όπλων προς τη Συρία», πρόσθεσε ο ίδιος.

Την Τρίτη η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον κατηγόρησε τη Μόσχα ότι ψεύδεται σχετικά με την παράδοση εξοπλισμού στη Συρία.
«Στο θέμα αυτό οι αρχές μας είναι ξεκάθαρες: όταν η Γαλλία πουλάει όπλα, φροντίζει ότι αυτά δεν θα στραφούν εναντίον των λαών», υπογράμμισε ο Βαλερό μία ημέρα μετά τις επικρίσεις που δέχθηκε το Παρίσι από μη κυβερνητικές οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).
Το HRW επέκρινε την υπογραφή ενός συμβολαίου μεταξύ του γαλλικού ομίλου Thales και της ρωσικής εταιρείας Rosoboronexport για τον εξοπλισμό ρωσικών αρμάτων μάχης με θερμικές κάμερες, εκφράζοντας την ανησυχία για την πιθανότητα αυτά να εξαχθούν στη Συρία, κάτι το οποίο διαψεύδει η Thales.

Η Ρωσία από την πλευρά της υπογράμμισε ότι οι εξαγωγές όπλων της είναι «σύμφωνες με τις απαιτήσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τις άλλες διεθνείς συμβάσεις».
Όταν ρωτήθηκε για το αν έχουν παραδοθεί ρωσικά ελικόπτερα στη Συρία, ο εκπρόσωπος της Rosoboronexport αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.
Keywords
Τυχαία Θέματα