Δ.ΣΑΜΠΑΖΙΩΤΗΣ: ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΙΣ ΝΟΟΤΡΟΠΙΕΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΟΔΗΓΗΣΑΝ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ!



Ο βουλευτής Μεσσηνίας Δημήτρης Σαμπαζιώτης μίλησε χθες στην επιτροπή παραγωγής και εμπορίου της Βουλής σαν εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας στην συζήτηση για την πρόταση νόμου του ΚΚΕ με τίτλο μέτρα ανακούφισης της λαϊκής οικογένειας. Ο κ. Σαμπαζιώτης τόνισε ότι στις μέρες μας ζούμε μια πρωτοφανή... οικονομική κρίση, η οποία έχει φέρει σε δραματική κατάσταση μεγάλο μέρος των συμπολιτών μας, μια οικονομική κρίση που τα αίτια της εδράζονται περισσότερο απ’ οτιδήποτε
άλλο, σε βαθιά κρίση αξιών και αρχών, μια κρίση την οποία σήμερα καλείται το πολιτικό σύστημα στο σύνολό του να αντιμετωπίσει και να διαχειριστεί.

Γι’ αυτόν το λόγο, όλοι εμείς που απαρτίζουμε τη νέα Βουλή έτσι όπως προέκυψε από τις δυο εκλογικές αναμετρήσεις, έχουμε επωμιστεί την ευθύνη να αλλάξουμε όλες αυτές τις νοοτροπίες και τις στρεβλώσεις που μας οδήγησαν στην κατάσταση που βιώνουμε σήμερα. Γιατί ακόμη και να μηδενίζαμε με κάποιο μαγικό τρόπο τα χρέη και τις υποχρεώσεις και της χώρας και τις δικές μας ως άτομα, εάν δεν αλλάξουμε τρόπο λειτουργίας, γρήγορα θα βρεθούμε στο ίδιο, αν όχι σε χειρότερο σημείο.
Σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία οφείλουμε πρώτα εμείς οι πολιτικοί να δείξουμε σοβαρότητα και υπευθυνότητα, να είμαστε ειλικρινείς απέναντι στους πολίτες, για να τους κάνουμε να μας εμπιστευθούν και πάλι. Οφείλουμε να αλλάξουμε, κυρίες και κύριοι, εμείς οι ίδιοι πρώτα, για να αλλάξει η νοοτροπία του κόσμου.
Ερχόμαστε λοιπόν σήμερα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να συζητήσουμε μία πρόταση νόμου του ΚΚΕ για τα «Μέτρα ανακούφισης της λαϊκής οικογένειας». Όμως πάνω σε ποια βάση συζητάμε; Μπαίνουμε στη λογική του πλειστηριασμού, στη λογική τού -«δώστα όλα»; Κάτι τέτοιο γνωρίζετε πολύ καλά ότι θα είναι καταστροφικό. Αυτό που χρειάζεται τώρα, είναι να είμαστε ειλικρινείς και να συμφωνήσουμε πάνω σε συγκεκριμένες πολιτικές που πρέπει να ακολουθήσουμε.
Είναι γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος των Ελλήνων σήμερα έχει βρεθεί σε δεινή κατάσταση λόγω των δανειακών του υποχρεώσεων, που εξαιτίας της οικονομικής κρίσης δεν μπορεί πια να ικανοποιήσει. Είναι πραγματικά θετικό το γεγονός ότι το ΚΚΕ φέρνει μία πρόταση νόμου γι’ αυτό το πολύ σημαντικό θέμα, που είναι τα δάνεια. Είναι όμως κατανοητό σε όλους ότι ένας τέτοιος νόμος, που αφορά ένα τόσο μεγάλο αριθμό νοικοκυριών και ταυτόχρονα επηρεάζει και το σύνολο των συμπολιτών μας, πρέπει να είναι δουλεμένος με περισσή προσοχή και υπευθυνότητα, ώστε να εξασφαλίσει λύσεις και όχι να διογκώσει δραματικά το ήδη μεγάλο πρόβλημα.
Το κράτος και η Κυβέρνηση πρέπει και οφείλουν να μεριμνούν γι’ αυτούς που έχουν πραγματικά ανάγκη και να αποτρέπουν τους επίδοξους σφετεριστές εικονικής ανέχειας από το να απολαμβάνουν των ευεργετημάτων ενός τέτοιου νόμου. Επίσης αυτός ο νόμος θα πρέπει να περιγράφει τέτοιες λύσεις, που να απαλύνει και να διευκολύνει το συνάνθρωπο που βρίσκεται σε μία πραγματικά δυσμενή κατάσταση.
Το ΚΚΕ λοιπόν έχει φέρει μία πρόταση νόμου, η οποία μιλά για ένα οριζόντιο κούρεμα στο σύνο¬λο των κάθε μορφής τόκων που έχουν γεννηθεί μέχρι την έναρξη ισχύος της παρούσας πρότασης σε δανειολήπτες στεγαστικών, καταναλωτικών ή άλλων δανείων. Επίσης ζητά να διαγραφεί κάθε ποσό που αντιστοιχεί σε τυχόν πραγματοποι¬ηθέντα ανατοκισμό και κεφαλαιοποίηση κάθε μορφής τόκων. Ακόμα προτείνει από τις οφειλές προς τα πι¬στωτικά ιδρύματα, να δια¬γράφεται ποσό που αντιστοιχεί στο 50% αυτών, εφόσον το ύψος των δανείων δεν ξεπερνά τις 200.000 ευρώ για στεγαστικά δάνεια, τις 30.000 ευρώ για καταναλωτικά και τις 20.000 ευρώ για τις πιστωτικές κάρτες.
Διαβάζοντας αυτήν τη γενική πρόταση που εμπεριέχεται στο άρθρο 5 δημιουργούνται αυτόματα εύλογες απορίες, για τις οποίες θα θέλαμε και συγκεκριμένες και τεκμηριωμένες απαντήσεις. Στην πρόταση νόμου που κατέθεσε το ΚΚΕ προβλέπεται υποχρεωτική ρύθμιση για όλα ανεξαρτήτως, τα φυσικά πρόσωπα-δανειολήπτες, με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μέ¬χρι 40.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.
Ερωτώ λοιπόν, κύριοι συνάδελφοι του ΚΚΕ, εάν κάποιος δανειολήπτης είχε πάρει ένα δάνειο πολύ από πριν την κρίση, και χρόνια πριν έχει σταματήσει να το εξυπηρετεί, πριν από την κρίση, από δικές του κακές εκτιμήσεις και προβλέψεις, θα μπει στη ρύθμιση; Επίσης, αν κάποιος είναι μεγαλογιατρός ή μεγαλοδικηγόρος ή ιδιοκτήτης μπαρ ή εργολάβος και δηλώνει εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας, όπως αυτό αποδεικνύεται από το εκκαθαριστικό του σημείωμα του προηγούμενου έτους, θα μπει και αυτός στην οριζόντια και υποχρεωτική για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ρύθμιση;
Αυτό που θέλω να αναδείξω είναι, ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών, το 70% περίπου των ελεύθερων επαγγελματιών δηλώνουν εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ, που είναι κάτω από το όριο της φτώχειας έτσι, όπως προσδιορίζεται από την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία, περίπου στα 14.000 ευρώ για τετραμελή οικογένεια. Αν ο νόμος που έχετε προτείνει εφαρμοστεί έτσι, όπως τον έχετε φέρει για ψήφιση, είναι ευνόητο ότι η προσπάθεια αυτών των ανθρώπων –εφόσον είναι δανειολήπτες- να αποκρύψουν εισόδημα και να φοροδιαφύγουν, θα γίνει αυτοσκοπός και για έναν ακόμη σημαντικότατο λόγο: για να ενταχθούν στη ρύθμιση.
Ακόμα ο βουλευτής απευθυνόμενος προς τους Βουλευτές του ΚΚΕ διερωτήθει Έχετε υπολογίσει, κύριοι συνάδελφοι του ΚΚΕ το κόστος της διαγραφής των χρεών αυτής συγκεκριμένα, της κατηγορίας, των εικονικά υπερχρεωμένων δανειοληπτών, που θα δημιουργηθούν; Πόσο είναι το συνολικό κόστος όλων των παραπάνω, που θα κληθούν να σηκώσουν όλοι οι υπόλοιποι νομοταγείς Έλληνες;
Αγαπητοί συνάδελφοι, πρέπει να δούμε την πραγματικότητα. Και ποια είναι αυτή; Ότι δυστυχώς, όπως γνωρίζετε, χρέη προς τα τραπεζικά ιδρύματα μπορεί να έχει δημιουργήσει κάποιος, επειδή ήθελε και είχε τη δυνατότητα τα προηγούμενα χρόνια να πάρει ένα δάνειο, για να αγοράσει ένα σπίτι για πρώτη κατοικία και να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα, να μη μένει στο ενοίκιο. Ή ίσως ένας ο οποίος είχε σπίτι και εξοχικό και ήθελε ένα τρίτο ή τέταρτο σπίτι σε άλλη παραθεριστική περιοχή. Ή ένας ο οποίος υπερχρέωσε όλες τις πιστωτικές του κάρτες και πήρε και καταναλωτικά δάνεια από πάνω, για να περνάει καλύτερα ή να κάνει καλύτερες διακοπές. Ή ένας που πήρε ένα δάνειο, για να αγοράσει ένα πολύ μεγάλο αυτοκίνητο, το οποίο σήμερα και δεν μπορεί να το πληρώσει και δεν μπορεί να το συντηρήσει.
Πώς θα διαχωρίσετε καθεμία από τις παραπάνω κατηγορίες, κύριοι συνάδελφοι του ΚΚΕ; Θα βάλετε όλους τους οφειλέτες στον ίδιο κουβά; Έχετε κοστολογήσει και με ποια μέθοδο τα χρήματα που θα χρειαστούν; Πού θα βρείτε αυτά τα χρήματα; Πόσα δισεκατομμύρια θα χρησιμοποιήσετε; Πού θα τα βρείτε; Για πόσα χρόνια;
Και ερωτώ: Θα διαγράφονται τα χρέη για τις εν λόγω κατηγορίες, μόνο και μόνο επειδή δηλώνουν οικογενειακό εισόδημα μέ¬χρι 40.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί; Το ρωτώ, διότι σε κανένα άρθρο του νόμου σας δεν γίνεται τεκμηριωμένος και ασφαλής διαχωρισμός μεταξύ των ανθρώπων που έχουν πραγματική ανάγκη και αυτών που θα απολαύουν των ευεργετημάτων τού νόμου χωρίς να πρέπει, σε βάρος της κοινωνίας και του κράτους. Διότι, κυρίες και κύριοι, ο κόσμος, όλοι εμείς, θα σηκώσουμε το βάρος. Έχετε υπολογίσει πόσο θα κοστίσουν αυτά που περιγράφετε; Πώς θα τα υπολογίσετε; Πού θα βρείτε τα χρήματα;
Και τι θα συμβεί γι’ αυτούς που έχουν καταδικαστεί από φορολογικά δικαστήρια ή έχουν ελεγχθεί από φορολογικές αρχές με καταλογισμό προστίμων; Θα ενταχθούν και αυτοί στη ρύθμιση; Διότι, σύμφωνα με το νόμο σας, θα μπορούν και αυτές οι ομάδες να ευεργετηθούν σε βάρος των υπόλοιπων Ελλήνων. Θα διαγράψετε τα χρέη και των αποδεδειγμένα, φοροφυγάδων, κυρίες και κύριοι του ΚΚΕ; Τέλος ο κ. Σαμπαζιώτης υπογράμμισε πως η Κυβέρνηση πραγματοποιεί μία τεράστια προσπάθεια και έχει επιτύχει την αποκατάσταση της φήμης της Ελλάδας στο εξωτερικό. Ταυτόχρονα εντείνεται η προσπάθεια για να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ανάκαμψης και ανάπτυξης της οικονομίας μας.
Ήδη η κυβέρνηση συζητά σχέδιο με την Τροϊκα για την τροποποίηση του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά με στόχο τη διευκόλυνση των δανειοληπτών που θα αφορά μισθωτούς, συνταξιούχους και όσους έχουν σχέση εξαρτημένης εργασίας, με ενυπόθηκη απαίτηση, οι οποίοι έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 25.000 ευρώ, προερχόμενο από μείωση του εισοδήματος τους κατά 35% από 1.1.2010. Επιπλέον θα αφορά ανέργους, πάσχοντες από βαριά ασθένεια ή και μόνιμη αναπηρία και πολύτεκνους.
Παράλληλα, θα υπάρξει μέριμνα για τη βελτίωση του υφιστάμενου πλαισίου, ώστε κατά την αξιολόγηση των πληροφοριακών δεδομένων του συστήματος «Τειρεσίας» να λαμβάνονται υπόψη οι συνέπειες της δυσχερούς οικονομικής περιόδου και να δίνεται η δυνατότητα μιας πιο ευέλικτης αντιμετώπισης των συναλλασσομένων με τα πιστωτικά ιδρύματα, ανάλογα με το συνολικό τους προφίλ και όχι με βάση μεμονωμένα ατυχή περιστατικά. Με την προωθούμενη ρύθμιση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά η κυβέρνηση θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα για την ανακούφισή τους.
Λαμβάνοντας υπ’ όψιν την κρισιμότητα και τη σοβαρότητα της κατάστασης στην οποία βρίσκεται το έθνος, κάθε απόπειρα λαϊκισμού και μικροκομματικής εκμετάλλευσης της πραγματικής ανάγκης και των προβλημάτων των συνανθρώπων μας είναι κατακριτέα. Η λογική της εύκολης και αβασάνιστης υποσχεσιολογίας είναι που έχει φτάσει τη χώρα μας εδώ, που βρίσκεται σήμερα.
Αυτό που παρουσίασε σήμερα, ως πρόταση νόμου, το ΚΚΕ, είναι ένα κείμενο ή μία έκθεση ιδεών που, όπως φαίνεται και από τις παρατηρήσεις που ανέφερα, είναι δυστυχώς πρόχειρο και ανεδαφικό, αφού σε κανένα άρθρο δεν ξεχωρίζει τον πολίτη που πραγματικά έχει περιέλθει σε δραματική κατάσταση, από αυτόν που εικονικά σφετερίζεται παρόμοια θέση. Και είναι άδικο, αλλά και εγκληματικό να εκμεταλλεύεται η Αντιπολίτευση όλες αυτές τις κοινωνικές ομάδες που έχουν βρεθεί σε αυτήν την πραγματικά δεινή κατάσταση και να υπόσχεται διαγραφές χρεών σε όλους, χωρίς να μας λέει πού θα βρει τα χρήματα και ποιος θα πληρώσει αυτά τα χρήματα. Γιατί κάποιος θα πρέπει να πληρώσει.
Έχοντας υπ’ όψιν τα παραπάνω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, διαφωνούμε και δεν στηρίζουμε την πρόταση νόμου του ΚΚΕ. Καταψηφίζουμε την πρόταση νόμου του ΚΚΕ, όχι γιατί και το ΚΚΕ καταψηφίσει όλα τα νομοσχέδια της Κυβέρνησης, αλλά γιατί θεωρούμε πως με το νομοσχέδιο που σύντομα θα καταθέσει ο αρμόδιος Υπουργός θα δοθεί η βέλτιστη, βιώσιμη και πάνω απ’ όλα δίκαιη λύση, που θα δώσει ανάσα στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, που πραγματικά σήμερα βάλλονται.
Keywords
Τυχαία Θέματα