Δράσεις στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Σε αναδιάρθρωση δανείων που έχουν χορηγηθεί από το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) προχωρεί το υπουργείο Ανάπτυξης σε μια προσπάθεια να δοθεί ανάσα σε εκατοντάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις....
Ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε σήμερα ενέργειες επανεργοποιησης του Ελληνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΑΝ) προκειμένου να ενισχυθεί η ρευστότητα στην αγορά κατά
1,675 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα με απόφαση που θα υπογραφεί μέσα στην εβδομάδα και θα τεθεί σε εφαρμογή μέσα στο Νοέμβριο θα προχωρήσει η αναδιάρθρωση δανείων που έχουν χορηγηθεί από το ΕΤΕΑΝ και η αποπληρωμή τους θα επιμηκυνθεί με συμφωνία δανειοληπτών - τραπεζών.

Παράλληλα θα δίδεται η δυνατότητα σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν ληξιπρόθεσμα δάνεια να τα αποπληρώσουν μέχρι και τον Μάιο του 2014.

Ο κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε την αξιοποίηση 300 εκατ. ευρώ και τη δημιουργία νέου προγράμματος για τη χορήγηση κεφαλαίου κίνησης προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θα αντικαταστήσει υφιστάμενα προγράμματα. Στο πρόγραμμα θα μετέχουν όλες οι τράπεζες χωρίς διαγωνιστικές διαδικασίες και θα είναι επιλέξιμοι όλοι οι κλάδοι της οικονομίας.

Ο υπουργός προανήγγειλε πρόγραμμα εγγύησης για έκδοση εγγυητικών επιστολών από τις τράπεζες συνολικής αξίας μέχρι 90 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα θα έχει αρχικό προϋπολογισμό 45 εκατ. ευρώ με ποσοστό κάλυψης της εγγύησης κατά 50%. Στοχεύει στην ενίσχυση μικρών, πολύ μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω της χρήσης τραπεζικών εγγυητικών επιστολών που απευθύνονται στους προμηθευτές τους.

Τέλος, προαναγγέλθηκε ο περιορισμός κατά 50% των δικαιολογητικών που απαιτούνται σήμερα για να υπαχθεί κάποιος στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ' Οίκον».
Keywords
Τυχαία Θέματα