Δημόσιο: Έδωσε χρωστούμενα 4,3 δισ. και 1,4 δισ. «λιμνάζει» στα συρτάρια

Η κυβέρνηση θέλει να πανηγυρίσει το γεγονός πως μέχρι σήμερα έχει αποπληρώσει ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 4,3 δισεκ. ευρώ προς ιδιώτες. Το θέμα όμως είναι πως 1,4 δισ. είναι... χαμένο κάπου ανάμεσα σε ΓΛΚ, υπουργεία και φορείς... Το υπουργείο Οικονομικών είχε δώσει εντολή να εκταμιευθούν 5,7 δισεκ. ευρώ. Αλλά μέχρι τις 30 Αυγούστου από τα ταμεία του κράτους κατέληξαν στην τσέπη των ιδιωτών που είχαν λαμβάνειν 4,3 δισ. ευρώ. Τόσα εκταμιεύτηκαν, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Στόχος του υπουργείου
είναι να έχουν αποπληρωθεί προς τους δικαιούχους συνολικά 8 δισεκ. ευρώ έως το τέλος του τρέχοντος έτους.Η διαφορά του 1,4 δισεκ. ευρώ φαίνεται ότι «λιμνάζει» ακόμη, παρά την έγκριση από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους σε συρτάρια υπουργείων και δημόσιων φορέων.

Τον Αύγουστο οι πληρωμές από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου ανήλθαν σε 566 εκ. ευρώ, ενώ έως τώρα έχει, ήδη, μεταβιβαστεί προς τους φορείς το 71% των συνολικών πόρων που προβλέπονται για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Από τους φορείς, στη συνέχεια, έχει αποδεσμευτεί το 53% των συνολικών πόρων που προβλέπονται για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών (2,3 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ).

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΛΚ, το 8μηνο εφέτος έχουν χορηγηθεί 18.342 εφάπαξ δημοσίων υπαλλήλων, έχει πληρωθεί το 91% των χρηματοδοτήσεων του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, του ΝΙΜΤΣ και των στρατιωτικών νοσοκομείων, καθώς και το 84% των υποχρεώσεων των νοσοκομείων του ΕΣΥ (967 εκατ. ευρώ από συνολικές υποχρεώσεις 1,15 δισ. ευρώ).
Keywords
Τυχαία Θέματα