Δημοψήφισμα πριν από κάθε νέο δάνειο στο Νότο ζητά το 65% των Γερμανών

Λιγότερες από 20 ημέρες πριν τις ομοσπονδιακές εκλογές στη Γερμανία, οι οποίες για αρκετούς πολιτικούς και αναλυτές αποτελούν «ορόσημο» για την ευρωπαϊκή πολιτική που θα ακολουθήσει η ισχυρότερη χώρα της ευρωζώνης, το think tank «Open Europe» δημοσιεύει μια μεγάλη έρευνα, που αποτυπώνει τις επιθυμίες του μέσου Γερμανού ψηφοφόρου για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της ευρωζώνης, καθώς και για την πιθανή νέα
στήριξη των προβληματικών οικονομιών του ευρωπαϊκού Νότου...

Τα αποτελέσματα της έρευνας, που πραγματοποιήθηκε από το ερευνητικό ινστιτούτο «YouGov Deutschland», τη χρονική περίοδο 21-26 Αυγούστου, δείχνουν πως οι Γερμανοί παραμένουν πιστοί στην ευρωπαϊκή ιδέα και στο κοινό νόμισμα, δηλώνοντας όμως την κατηγορηματική τους άρνηση σε περαιτέρω οικονομική βοήθεια προς τις ασθενέστερες χώρες της ευρωζώνης, καθώς και σε πιθανή διαγραφή μέρους των χρεών ορισμένων χωρών.

Ευρώ
Περισσότεροι από τους μισούς Γερμανούς υποστηρίζουν το κοινό νόμισμα και δηλώνουν πως δεν επιθυμούν την επιστροφή στο μάρκο, αλλά υποστηρίζουν πως η ευρωζώνη θα έπρεπε να απαρτίζεται από χώρες με “παρόμοια” οικονομική δυναμική.

Το 55% των ερωτηθέντων επιθυμεί τη συρρίκνωση της Νομισματικής Ένωσης, ενώ το 34% διαφωνεί με αυτήν την προοπτική. Το 32% επιθυμεί την επιστροφή στο γερμανικό μάρκο, ενώ το 60% δηλώνει αντίθετο.

Το 46% των Γερμανών υποστήριξε πως το «ευρώ πρέπει να διασωθεί με κάθε τίμημα», ενώ 42% των ερωτηθέντων υποστήριξε πως η κρίση στην ευρωζώνη απειλεί την ίδια την ιδέα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Οικονομική στήριξη των ασθενέστερων χωρών
Παρόλο που ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε «αναπόφευκτο» ένα τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, οι Γερμανοί ψηφοφόροι εκφράζουν στη συντριπτική τους πλειονοψηφία την αντίθεσή τους σε οποιαδήποτε περαιτέρω ενίσχυση των προβληματικών οικονομιών του Νότου και ζητούν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, σε περίπτωση που η επόμενη κυβέρνηση εξετάσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Περισσότεροι από τους μισούς ψηφοφόρους (52%) εκφράζουν την αντίθεσή τους στην παροχή νέων δανείων προς άλλες χώρες της ευρωζώνης -έναντι 35% που συμφωνούν-, ενώ ποσοστό 57% υποστήριξε πως η επόμενη κυβέρνηση δεν πρέπει να προχωρήσει σε διαγραφή μέρους του χρέους των προβληματικών οικονομιών.

Το 60% των Γερμανών εμφανίζεται αντίθετο με την αμοιβαιοποίηση του χρέους των χωρών της ευρωζώνης με την έκδοση ευρωομολόγων, ενώ το 65% ζητά τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος πριν από κάθε νέα βοήθεια προς άλλες χώρες της ευρωζώνης.

Πολιτική ένωση
Περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες εμφανίζονται θετικοί στην ιδέα να προχωρήσει η ευρωζώνη σε μια “πολιτική ένωση”, μόνο όμως υπό την προϋπόθεση πως θα εφαρμόζονται αυστηροί δημοσιονομικοί κανόνες για τα κράτη-μέλη, ενώ παράλληλα εκφράζουν την αντίθεσή τους στη δημιουργία κοινού προϋπολογισμού για τις χώρες της Νομισματικής Ένωσης.

Ευρωπαϊκή πολιτική
Ενδιαφέρον στοιχείο της έρευνας είναι το εύρημα πως, παρά τη μεγάλη δημοφιλία που απολαμβάνουν τα δύο μεγάλα κόμματα της Γερμανίας (CDU και SPD), οι Γερμανοί ψηφοφόροι θεωρούν πως οι πολιτικοί της χώρας δεν μπορούν να διαχειριστούν την κρίση ικανοποιητικά, καθώς μόλις το 29% των ερωτηθέντων θεωρεί ικανό το CDU της Άνγκελα Μέρκελ να διαχειριστεί την κρίση, έναντι 18%, που θεωρούν ικανότερο το SPD του Πέερ Στάινμπρουκ.

Μέρκελ: Ούτε σεντ στην Ελλάδα χωρίς μεταρρυθμίσεις
«Η αρχή "ούτε ένα σεντ για τους Έλληνες" ίσχυε όσο οι Έλληνες δεν ήταν διατεθειμένοι να εφαρμόσουν τις μεταρρυθμίσεις» δήλωσε η Ανγκελα Μέρκελ από το βήμα της Κάτω Βουλής, απαντώντας στον επικεφαλής της ΚΟ της Αριστεράς, Γκρέγκορ Γκίζι, ο οποίος της υπενθύμισε τη φράση που χρησιμοποιούσε η ίδια στην αρχή της κρίσης.

Ωστόσο, μιλώντας στο πλαίσιο της προεκλογικής της εκστρατείας εν όψει των εκλογών της 22ας Σεπτεμβρίου, η Γερμανίδα καγκελάριος εμφανίστηκε πιο επιφυλακτική όσον αφορά στο τρίτο πακέτο διάσωσης για τη χώρα μας, τονίζοντας ότι μια τέτοια συζήτηση είναι πρόωρη.

Πάντως, κατά την ομιλία της η Μέρκελ προχώρησε σε μια κυνική ομολογία λέγοντας ότι προωθεί μια πολιτική σταθεροποίησης του ευρώ η οποία βασίζεται στην εκτίμηση ότι το ευρώ είναι καλό για τη Γερμανία.
Keywords
Τυχαία Θέματα