ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ-ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΣΤΗΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ!


Ρεπορτάζ : Μ. Ψαρά-Α.Μαρίνου(από το Έθνος)Οσμή... σκανδάλουαναδύεται από τη μοναδική προκήρυξη που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα της κρίσηςγια την πρόσληψη 4.000 άξιων πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης. Η αγωνία των υποψηφίων νασυγκεντρώσουν τα πολυπόθητα μόρια, που θα τουςεξασφάλιζαν την πρόσληψη, ώθησε αρκετούς στο να καταφύγουν σε δόλιες μεθόδους,προσκομίζοντας ψευδή πιστοποιητικά που πέρασαν κάτω από... τη μύτη τηςεπιτροπής που παραλάμβανε τις αιτήσεις.
Ολα ξεκίνησαν τον Αύγουστοτου 2011, όταν προκηρύχθηκε ο πολυαναμενόμενος
διαγωνισμός του ΠυροσβεστικούΣώματος για 4.000 θέσεις, εκ των οποίων οι 3.400 αφορούσαν εποχικούςπυροσβέστες και οι υπόλοιπες 600 θέσεις ιδιώτες.
Η συμμετοχή ήτανπρωτοφανής, καθώς οι αιτήσεις που κατατέθηκαν ξεπέρασαν τις 27.000, εκ τωνοποίων οι περισσότερες αφορούσαν υποψηφίους με πολλά προσόντα. Μάλισταδιαπιστώθηκε ιδιαίτερο ενδιαφέρον από πτυχιούχους (Νομικής, ΕΜΠ, ΚαποδιστριακούΠανεπιστημίου κ.λπ.), παρότι ο διαγωνισμός ζητούσε απλούς αποφοίτους Λυκείου.Και ενώ ο διαγωνισμόςέγινε με αντικειμενικά κριτήρια και για πρώτη φορά με τη συμμετοχή εκπροσώπουτου ΑΣΕΠ στην Κεντρική Επιτροπή, στην πορεία αποδείχθηκε πως πολλοί διέθεταν«φαινομενικά» τα κριτήρια που παρουσίαζαν στην αίτησή τους. Από τον έλεγχο τωνδικαιολογητικών πολλά αποδείχθηκαν ψευδή, ενώ στα γραφεία του ΑΣΕΠ υποβλήθηκανενστάσεις από «κομμένους» που κατήγγειλαν φαινόμενα παρατυπιών απόσυνυποψηφίους τους.Η αντίδραση των υπευθύνωνήταν άμεση. Ηδη, περισσότεροι από 150 μη άξιοι έχουν αποταχθεί από τις σχολές,στις οποίες ήδη φοιτούσαν από τα μέσα Φεβρουαρίου, ενώ ο συνολικός αριθμόςαυτών που βρέθηκαν παράτυπα στις λίστες των επιτυχόντων υπολογίζεται ότι θαξεπεράσει τους 600 - ψίθυροι αναφέρουν πως ο αριθμός μπορεί να φτάσει ακόμη καιτα 1.000 άτομα.Το βασικότερο πρόβλημα πουεντοπίζεται στα δικαιολογητικά είναι οι ψευδείς υπεύθυνες δηλώσεις των ανδρώνυποψηφίων σχετικά με τη στρατιωτική τους ικανότητα.Για να πληρούν τιςπροϋποθέσεις πρόσληψης, οι άνδρες υποψήφιοι του διαγωνισμού χρειαζόταν ναυπογράψουν υπεύθυνη δήλωση, στην οποία δήλωναν ότι «έχουν εκπληρώσει τηστρατιωτική τους θητεία στο στράτευμα ως ικανοί κατηγορίας Ι1».Στην πραγματικότητα,εκατοντάδες δεν διέθεταν αυτό το χαρτί -απολύθηκαν από τον στρατό με Ι2, Ι3,Ι4, ακόμη και Ι5- και προέβησαν σε αλλαγή στρατιωτικής ικανότητας... κατόπινεορτής, αφού δηλαδή προσελήφθησαν στην Πυροσβεστική!Στην προκήρυξη ξεκάθαρατονίζεται ότι θα έπρεπε να έχουν υπηρετήσει τη θητεία τους με Ι1. Στηνπαρατυπία αυτή προστίθεται και το στοιχείο ότι οι συγκεκριμένοι έχουν δηλώσειψευδή στοιχεία, πράξη κολάσιμη κατά την ελληνική νομοθεσία.Παρατυπίες και σε πτυχίαΕκτός από τα πλαστάπιστοποιητικά στρατολογικής κατάστασης, έχουν υποβληθεί και ψευδή αντίγραφαπτυχίων.Σύμφωνα με πληροφορίες,τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν κρούσματα πλαστογραφίας σεπολλούς τίτλους σπουδών, με αποτέλεσμα οι αρμόδιες αρχές να υποψιάζονται τηνύπαρξη κυκλώματος, στο οποίο συμμετέχουν καθηγητές αλλά και υπάλληλοι τουυπ.Παιδείας.Παρατυπίες έχ
Keywords
Τυχαία Θέματα