Δεύτερο θύμα από τον ιό του Δυτικού Νείλου - Μετάγγισαν σε ασθενή μολυσμένο αίμα!


Ένας άνδρας 77 ετών, καταβεβλημένος από τον καρκίνο και νοσηλευόμενος στο νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν, προσβλήθηκε από τον ιό του Δυτικού Νείλου και κατέληξε.Μετά την ταυτοποίηση άλλων πέντε περιστατικών στη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας, τα συνολικά κρούσματα στην Ελλάδα ανήλθαν στα 14....

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), ένα εκ των κρουσμάτων προέκυψε από μετάγγιση μολυσμένου αίματος σε βαριά ανοσοκατεσταλμένο ασθενή με ιστορικό πολλαπλών μεταγγίσεων. Η μετάγγιση
πάντως πραγματοποιήθηκε νωρίτερα από την ταυτοποίηση του πρώτου κρούσματος της ασθένειας για το 2012.Το ΚΕΕΛΠΝΟ υπογραμμίζει ότι η μετάδοση του ιού μέσω μετάγγισης είναι «εξαιρετικά σπάνια, αφού ο ιός δεν παραμένει στο αίμα για μεγάλο χρονικό διάστημα». Μολαταύτα, το υπουργείο Υγείας και το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας παρέχουν συγκεκριμένες οδηγίες στα νοσοκομεία για την επιλογή των αιμοδοτών και τον έλεγχο του αίματος στις επηρεαζόμενες περιοχές.
Μία εβδομάδα πριν, ένας 75χρονος με επιβαρυμένη υγεία κατέληξε από μηνιγγίτιδα και εγκεφαλίτιδα κατόπιν τσιμπήματος κουνουπιού.Το 2010, όταν και εμφανίστηκε για πρώτη φορά η ασθένεια στην Ελλάδα, ταυτοποιήθηκαν 262 περιστατικά και 35 συνολικά θάνατοι, όλοι σε άτομα πολύ μεγάλης ηλικίας, πάσχοντα από υποκείμενα νοσήματα.Οι ψεκασμοί με εντομοκτόνα στα λιμνάζοντα νερά, καθώς και η πληρέστερη ενημέρωση των πολιτών, απέδωσαν καρπούς το 2011 και ως εκ τούτου τα κρούσματα έπεσαν στα 101.
Αν και ακόμη είναι νωρίς να υπάρχει μία σαφής γνώση όλων των περιστατικών, εικάζεται ότι τα πραγματικά περιστατικά υπερβαίνουν τα έως τώρα ταυτοποιημένα. Στα μέσα του φθινοπώρου θα υπάρχουν σχετικά ακριβή συμπεράσματα για τη μετάδοση του ιού κατά τη φετινή χρονιά.
Keywords
Τυχαία Θέματα