'Απολυτήριο' σε 8.500 δασκάλους με ψυχολογικά προβλήματα

Εκτός εκπαίδευσης αναμένεται να βρεθούν όλοι οι δάσκαλοι και καθηγητές που αποδεδειγμένα παρουσιάζουν βαριάς μορφής ψυχασθένειες ή ανυπέρβλητα ψυχολογικά προβλήματα....

Η απόφαση της κυβέρνησης, όπως αποκαλύπτει σήμερα το «Εθνος της Κυριακής», είναι ειλημμένη και οι πρώτοι εκπαιδευτικοί που θα «πάρουν απολυτήριο» υπολογίζεται ότι θα φτάσουν τους 8.500, από τους συνολικά 150.000 που υπηρετούν φέτος στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Oι 2.500 από αυτούς, οι επονομαζόμενοι και «επίορκοι», αναφέρονται σε περιστατικά που έφθασαν μεν στα πειθαρχικά συμβούλια, αλλά δεν τελεσιδίκησαν
ποτέ οι υποθέσεις τους, και οι υπόλοιποι, περίπου 6.000 είναι όλοι αυτοί που έχουν δηλώσει... ψυχική αδυναμία! Το ποτάμι θα σαρώσει κι εκείνους που καταγράφονται ασθενείς, απλώς και μόνο για να «λουφάρουν» και να αποφύγουν τη διδασκαλία, γεγονός που στο παρελθόν συνέβαινε κατά κόρον... Τα αριθμητικά στοιχεία σοκάρουν, αλλά δυστυχώς είναι η πραγματικότητα, πολλαπλασιαζόμενη μάλιστα επί έτη και έτη!
Ο ένας στους δέκα εκπαιδευτικούς πάσχει από κάποιας μορφής ψυχική διαταραχή. Από απλή κατάθλιψη μέχρι και σοβαρά ψυχολογικά νοσήματα, που ενδεχομένως να τον οδηγήσουν με κατάλληλες συνθήκες, είτε σε βία μέσα στην τάξη, είτε στην τοξικομανία, είτε στον χώρο της παιδοφιλίας, της πορνογραφίας και της σεξουαλικής παρενόχλησης των ανυποψίαστων μαθητών.

Περίπου το 10%-12% των δασκάλων και των καθηγητών έχει διαγνωστεί με κάποιας μορφής ψυχολογική νόσο, που καθιστά αδύνατη την παραμονή του στις αίθουσες διδασκαλίας. Κάπου εκεί, με ανοδικές τάσεις, δείχνει να βρίσκεται το ποσοστό όσων πιέζονται πολύ μέσα στα σχολεία, σύμφωνα με στοιχεία που καταγράφουν κάθε χρόνο οι περιφερειακές διευθύνσεις εκπαίδευσης της χώρας.
Η αλήθεια είναι πως πρόκειται για μια ιδιαιτέρως «ευαίσθητη κατηγορία δημόσιων λειτουργών», οι οποίοι, όμως, αδυνατούν να εργαστούν και χρήζουν είτε φαρμακευτικής είτε νοσοκομειακής περίθαλψης.

Μέχρι στιγμής, αυτή η «κάστα ανθρώπων», που σημειωτέον, αν και γνωρίζει το πρόβλημά της αποδέχεται τον διορισμό, αντιμετωπίζεται από την πολιτεία σαν να μην υπάρχει... Αλλοι μπαίνουν στις τάξεις και με ένα συμβάν αποκαλύπτονται και άλλοι δουλεύουν στα μετόπισθεν, σε διοικητικές θέσεις, σχεδόν παραγκωνισμένοι.
Του λόγου το αληθές στηρίζουν και οι εκθέσεις του Συνηγόρου του Πολίτη, όπου φαίνεται ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των αναφορών που υποβάλλονται ετησίως στον Κύκλο Δικαιωμάτων του Παιδιού αφορά τις σχέσεις μαθητών και «προβληματικών καθηγητών». Οι αναφορές αυτές το 2011 ξεπέρασαν το 35%. Η οικονομική κρίση επιτείνει αυτήν την πίεση των εκπαιδευτικών, με αποτέλεσμα να πληθαίνουν τα περιστατικά που ο δάσκαλος βγάζει στην επιφάνεια... τις κρυφές του πλευρές!

Δύσκολος ο εντοπισμός
Ελλείψει αξιολόγησης, ο εντοπισμός των προβληματικών περιπτώσεων στα σχολεία ήταν και είναι πάντα πολύ δύσκολος. Μια πρώτη εικόνα αποκτούν οι διευθύνσεις εκπαίδευσης, όπου και απευθύνονται οι δάσκ
Keywords
Τυχαία Θέματα