Αποκτά Τειρεσία και η Εφορία



«Ηλεκτρονικό φόρο» και μπλόκο στην απόκρυψη τζίρου και τη μη απόδοση ΦΠΑ για επιχειρήσεις και επιτηδευματίες προωθεί το υπουργείο Οικονομικών με την εφαρμογή του νέου συστήματος αυτόματης εμφάνισης των πωλήσεων αγαθών και της παροχής υπηρεσιών στην οθόνη του κεντρικού υπολογιστή της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων...

Στο πλαίσιο των νέων αυτών ελεγκτικών διαδικασιών, θα προβλέπεται η δυνατότητα άμεσης άρσης του τραπεζικού απορρήτου. Με το νέο καθεστώς θα υπάρξει σύνδεση των φορολογικών στοιχείων που εκδίδουν
οι επιχειρήσεις (αποδείξεις λιανικής πώλησης από ταμειακές μηχανές, τιμολόγια και άλλα παραστατικά συναλλαγών) με μια Κεντρική Βάση Δεδομένων που θα είναι εγκατεστημένη στη ΓΓΠΣ και η οποία θα λαμβάνει, θα αποθηκεύει, θα επεξεργάζεται και θα πιστοποιεί ταυτόχρονα την αυθεντικότητα των εκδιδόμενων φορολογικών στοιχείων. Οπως έλεγε χαρακτηριστικά αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, με το νέο Ολοκληρωμένο Ηλεκτρονικό Σύστημα Πιστοποίησης και Διασταύρωσης Συναλλαγών θα κλείσει κάθε παράθυρο για απόκρυψη του πραγματικού τζίρου και σε περίπτωση που διαπιστώνεται απόκλιση των πωλήσεων μεταξύ των δηλωθέντων στοιχείων από την επιχείρηση και του αρχείου της Εφορίας θα επιβάλλεται πρόσθετος φόρος, καθώς και τα προβλεπόμενα από τον νόμο πρόστιμα για τεχνητή μείωση του φορολογητέου εισοδήματος.
Αυθεντικότητα στοιχείων Παράλληλα η Εφορία θα ελέγχει την ειλικρίνεια των δηλώσεων ΦΠΑ καθώς και την αυθεντικότητα των φορολογικών στοιχείων βάζοντας τέλος στη βιομηχανία των εικονικών και πλαστών τιμολογίων, ενώ θα έχει πλήρη εικόνα για τις δαπάνες αγοράς των καταναλωτών και των προμηθευτών, πράγμα που θα της δώσει τη δυνατότητα να επεκτείνει και σε αυτούς την αλυσίδα των διασταυρώσεων στις φορολογικές τους δηλώσεις (εισόδημα, εκπτώσεις δαπανών, τεκμήρια κ.ά.). Για να υπαχθούν στη ρύθμιση οι οφειλέτες πρέπει να έχουν υποβάλει όλες τις φορολογικές τους δηλώσεις και να μην έχουν απλήρωτες οφειλές με ημερομηνία καταβολής από την 1-1-2013 και μετά. Για τη δημιουργία του ηλεκτρονικού αρχείου μέσω της ροής πληροφοριών και στοιχείων από τις επιχειρήσεις προς το υπουργείο Οικονομικών θα υπάρχει Καταγραφέας Συναλλαγών, δηλαδή μια ηλεκτρονική συσκευή συμβατή με όλους τους εγκατεστημένους φορολογικούς μηχανισμούς στις επιχειρήσεις και μια Κεντρική Βάση Δεδομένων στην οποία θα καταχωρίζονται τιμολόγια, δελτία, αποδείξεις από ταμειακές μηχανές και άλλα φορολογικά στοιχεία που θα ελέγχονται για την αυθεντικότητά τους και θα αξιοποιούνται στους φορολογικούς ελέγχους.
ΤΡΕΙΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΧΡΕΗ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥΣ
1 Νέο πλέγμα τεκμηρίων για επιτηδευματίες Φόρος με... μαθηματικό τύπο Νέου τύπου τεκμήρια για τη φορολόγηση ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρήσεων επιστρατεύει το υπουργείο Οικονομικών στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής. Καθιερώνεται η υποχρέωση ελέγχου μίας μόνο χρήσης και όχι δέκα όπως σήμερα, και η επέκταση του ελέγχου μόνο στην περίπτωση που εντοπίζονται ουσιαστικές φορολογικές παραβάσεις. Όπως προβλέπεται σε σχετική υπουργική απόφαση, η οποία υπεγράφη την Παρασκευή, καθιερώνονται έμμεσες μέθοδοι τεκμαρτού προσδιορισμού των ακαθάριστων εσόδων και των καθαρών εισοδημάτων των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών.
Τα έξι κριτήρια Οι φοροελεγκτές θα προσδιορίζουν τα φορολογητέα ακαθάριστα έσοδα και εισοδήματα με βάση έξι κριτήρια: • Τις καταθέσεις τους στις τράπεζες και τις λοιπές μορφές αποταμιεύσεων (μετοχές, ομόλογα κλπ.). • Τα ακίνητα και κινητά περιουσιακά στοιχεία τους. • Τις δαπάνες διαβίωσής τους. • Την έδρα της επιχείρησης, τα λειτουργικά έξοδα καθώς και τα έξοδα μισθοδοσίας. • Την ανάλυση ρευστότητας του φορολογουμένου. • Τη σχέση της τιμής πώλησης στον συνολικό όγκο κύκλου εργασιών. Στο πλαίσιο των νέων αυτών ελεγκτικών διαδικασιών, θα προβλέπεται η δυνατότητα άμεσης άρσης του τραπεζικού απορρήτου ενώπιον των φορολογικών Αρχών και το δικαίωμα των αρμοδίων υπαλλήλων να ελέγχουν εξονυχιστικά τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών των φορολογουμένων. Η Εφορία θα προσδιορίζει το συνολικό φορολογητέο εισόδημα και θα επιβάλλει τεκμαρτό φόρο ανεξάρτητα από τα δεδομένα που έχει εμφανίσει ο φορολογούμενος στις φορολογικές του δηλώσεις.
2 Πολλές δόσεις και προϋποθέσεις για τα ληξιπρόθεσμα Από κόσκινο... οι ευκολίες πληρωμής Αλλη μία, αλλά αυτή τη φορά τελευταία, ευκαιρία να εξοφλήσουν τα χρέη τους προς Εφορίες και τελωνεία που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα έως 31 Δεκεμβρίου 2012 σε απεριόριστο αριθμό δόσεων θα έχουν οι οφειλέτες-φυσικά πρόσωπα με τη νέα ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών. Ομως οι όροι εισόδου αλλά και παραμονής στη ρύθμιση είναι εξαιρετικά αυστηροί. Η Εφορία ζητά από τους οφειλέτες την προσκόμιση συγκεκριμένων στοιχείων που θα αποδεικνύουν την οικονομική αδυναμία τους αλλά και τη δυνατότητά τους να αποπληρώνουν εμπρόθεσμα όλες τις μηνιαίες δόσεις, ενώ θα απαιτούν την υποβολή όλων των φορολογικών δηλώσεων της τελευταίας πενταετίας, την εμπρόθεσμη υποβολή όλων των επόμενων φορολογικών δηλώσεων καθώς και την εμπρόθεσμη εξόφληση όλων των νέων οφειλών που βεβαιώνονται από το 2013. Για επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενους με ληξιπρόθεσμα μέχρι 31-12-2012, προβλέπεται η δυνατότητα εξόφλησης των οφειλομένων έως και σε 48 μηνιαίες δόσεις με εκπτώσεις από 25% έως 50% στις προσαυξήσεις. Κατ' εξαίρεση, τα φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες που αδυνατούν να ανταποκριθούν σε πρόγραμμα δόσεων έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τις ληξιπρόθεσμες έως 31.12.2012 οφειλές τους προς τις Δ.Ο.Υ. ή τα Τελωνεία, σε περισσότερες από 48 μηνιαίες δόσεις, ανάλογα με τα εισοδήματά τους, αλλά χωρίς το ευεργέτημα της απαλλαγής από ένα μέρος των προσαυξήσεων. Για ποσό βασικής οφειλής άνω των 5.000 ευρώ απαιτείται η προσκόμιση στοιχείων που αποδεικνύουν ότι ο οφειλέτης δεν δύναται να αποπληρώσει την οφειλή του αλλά μπορεί να ανταποκριθεί σε συγκεκριμένο πρόγραμμα δόσεων.
3 Ο βαθμός επικινδυνότητας, νέο όπλο κατά της φοροδιαφυγής Αντικειμενικά κριτήρια made in USA Ενα νέο πλαίσιο για τους φορολογικούς ελέγχους «made in USA» θεσμοθετεί το υπουργείο Οικονομικών. Αυτό προβλέπει την καθιέρωση συστήματος επιλογής υποθέσεων για τακτικό φορολογικό έλεγχο, το οποίο θα βασίζεται αποκλειστικά σε μεθόδους και κριτήρια ανάλυσης κινδύνου όπως γίνεται στις Ηνωμένες Πολιτείες από το IRS. Με αυτό το πλαίσιο, οι επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα που θα επιλέγονται κάθε χρόνο για έλεγχο στις φορολογικές τους δηλώσεις θα προέρχονται από συγκεκριμένους καταλόγους οι οποίοι θα καταρτίζονται με βάση αντικειμενικά κριτήρια επιλογής «κινδύνου». Τα κριτήρια αυτά θα εκφράζουν τον βαθμό επικινδυνότητας των υποθέσεων, δηλαδή το κατά πόσο μεγάλες είναι οι πιθανότητες να κρύβεται φοροδιαφυγή πίσω από συγκεκριμένη οικονομική συμπεριφορά που διαπιστώνεται. Θα πρέπει να σημειωθεί πως μεταξύ των κριτηρίων περιλαμβάνονται: η νομική μορφή, ο κλάδος ή τομέας δραστηριότητας, η ύπαρξη παραβάσεων ανάλογα με το είδος, τη βαρύτητα και η συχνότητα εμφάνισής τους, ο τζίρος, καθαρά κέρδη ή ζημιές, τόπος παραγωγής και διακίνησης, εποχιακές δραστηριότητες και τοπικές ιδιαιτερότητες. Παράλληλα καταργείται η υποχρέωση να ελέγχονται όλες οι φορολογικές δηλώσεις των επιχειρήσεων για τα τελευταία 10 χρόνια. Πιο αναλυτικά, θεσπίζεται ένα νέο σύστημα με το οποίο θα καθιερώνεται η υποχρέωση ελέγχου μίας μόνο χρήσης και η επέκταση του ελέγχου σε μία ή περισσότερες προηγούμενες χρήσεις μόνο στην περίπτωση που εντοπίζονται ουσιαστικές φορολογικές παραβάσεις για τις οποίες υπάρχουν υπόνοιες ότι έχουν διαπραχθεί και στις παλαιότερες διαχειριστικές περιόδους.
ethnos.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα