Απεβίωσε η Μάργκαρετ Θάτσερ

Η Μάργκαρετ Θάτσερ άφησε πριν από λίγο την τελευταία της πνοή σε ηλικία 87 ετών. Σύμφωνα με το SKY TV, η Θάτσερ υπέστη εγκεφαλικό το οποίο απέβη μοιραίο....

Η λεγόμενη «σιδηρά κυρία», λόγω της πυγμής που επεδείκνυε όσο ήταν πρωθυπουργός της Βρετανίας, αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα υγείας εξαιτίας των πολυάριθμων εγκεφαλικών επεισοδίων που είχε υποστεί και τα τελευταία χρόνια ζούσε σχεδόν απομονωμένη στο σπίτι της στο Λονδίνο.

Το πολιτικό της στίγμα θα μείνει ανεξίτηλο στα χρονικά της χώρας, με την αμφιλεγόμενη
πολλές φορές δράση της να αποτελεί ακόμα και σήμερα αντικείμενο διαμάχης μεταξύ των φανατικών πολέμιων και των πιστών υποστηρικτών της, αποδεικνύοντας γλαφυρά την εντυπωσιακή τομή που άφησε στα πολιτικά πράγματα της Βρετανίας αλλά και σε διεθνές επίπεδο...

Το 1979, η Μάργκαρετ Θάτσερ έσπασε το άβατο του ανδροκρατούμενου βρετανικού κοινοβουλίου και εξελέγη στο ύπατο αξίωμα της χώρας. Θέση που έμελλε μάλιστα να κατακτήσει άλλες δύο φορές στην πολιτική της καριέρα, η οποία σημαδεύτηκε από τεταμένο κλίμα, κοινωνικές αναταραχές και προσπάθειες αναμόρφωσης της βρετανικής οικονομίας.

Κατά τη διάρκεια των τριών θητειών της, περιέκοψε τις παροχές κοινωνικής πρόνοιας, περιόρισε τη δύναμη των εργατικών συνδικάτων και ιδιωτικοποίησε μια σειρά από κρατικές βιομηχανίες.

Αμφιλεγόμενη προσωπικότητα η ίδια, παραιτήθηκε το 1991 εν μέσω πολιτικού αναβρασμού, βλέποντας τη λαοφιλία της να πιάνει κυριολεκτικά πάτο.Η πολιτικός και πρώην πρωθυπουργός Μάργκαρετ Θάτσερ γεννήθηκε ως Μάργκαρετ Ρόμπερτς στις 13 Οκτωβρίου 1925 στο Grantham της Βρετανίας. Κόρη μικροεμπόρου, η οικογένειά της ζούσε σε διαμέρισμα πάνω από το οικογενειακό παντοπωλείο, όπου η μικρή Μάργκαρετ είχε την πρώτη της επαφή με τα συντηρητικά ιδεώδη του πατέρα της, ο οποίος ήταν μέλος του τοπικού δημοτικού συμβουλίου.

Ως πρωθυπουργός, η Θάτσερ πήρε μια σειρά από σκληρά μέτρα για να αντιπαρατεθεί με την ύφεση που μάστιζε την Αγγλία. Έμεινε γνωστή για την αναμόρφωση των παραδοσιακών βιομηχανικών μορφών της χώρας, μέσα από τη δριμεία επίθεση που εξαπέλυσε στα εργατικά συνδικάτα (όπως οι ανθρακωρύχοι), αλλά και την ευρεία ιδιωτικοποίηση των δημόσιων συγκοινωνιών και των προγραμμάτων εργατικής κατοικίας.

Πολιτικός της σύμμαχος ήταν ο αμερικανός πρόεδρος Ρόναλντ Ρίγκαν, επίσης συντηρητικός, με τον οποίο μοιράζονταν την ίδια δεξιά πολιτική φιλοσοφία. Στη διάρκεια της πρώτης θητείας της η Θάτσερ οργάνωσε την πολεμική εκστρατεία του βρετανικού βασιλικού ναυτικού στην Αργεντινή, με τον γνωστό πόλεμο των νησιών Φόκλαντς.

Επιστρέφοντας στο τιμόνι της Βρετανίας για τρίτη φορά το 1987, η Θάτσερ εισήγαγε μια σειρά ραγδαίων πολιτικών αλλαγών: αυτή τη φορά στο στόχαστρο θα τεθεί η παιδεία και το εθνικό σύστημα υγείας. Οι μεταρρυθμίσεις που προώθησε στο φορολογικό σύστημα ωστόσο την έκαναν να χάσει την ευρεία υποστήριξη στο εσωτερικό του πολιτικού της φορέα, την ίδια στιγμή που μαζικές διαδηλώσεις αποσταθεροποιούσαν την κυβέρνηση των Τόρις.
Keywords
Τυχαία Θέματα