Απάντηση από τη Γαλλία αναμένει ο Στουρνάρας για τη «λίστα Λαγκάρντ»

Την αποστολή αιτήματος προς τον γάλλο ομόλογό του, Πιερ Μοσκοβισί, μέσω του οποίου ζητείται να σταλεί στην Ελλάδα η «λίστα Λαγκάρντ», επανέλαβε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, τονίζοντας παράλληλα ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής,
ότι «Δεν είναι δουλειά του υπουργού να παραλαμβάνει λίστες», «εκθέτοντας» έτσι τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, για την απόφαση παραλαβής της περιβόητης «λίστας»....
Κληθείς στην Επιτροπή για να καταθεσει ότι γνωρίζει για τη «λίστα Λαγκάρντ», ο κ. Στουρνάρας επεσήμανε ότι το αίτημα υποβλήθηκε στα μέσα Οκτωβρίου, χωρίς όμωςς ακόμη να έχει ληφθεί απαντητική επιστολή. Πάντως, ο κ. Στουρνάρας, «καρφώνοντας» τον κ. Παπακωνσταντίνου, δήλωσε, «Έχω ζητήσει τη λίστα από τον γάλλο ομόλογό μου κ. Μοσκοβισί, με πρόθεση αυτή να παραδοθεί στην υπηρεσία διεθνών σχέσεων του υπουργείου μας. Δεν είναι δουλειά του υπουργού να παραλαμβάνει λίστες, κατά την άποψή μου».

Ο υπουργός κοινοποίησε στα μέλη της Επιτροπής ότι από τη διασταύρωση στοιχείων στη λίστα με τους πάνω από 54.000 Έλληνες που έβγαλαν περισσότερα από 100.000 ευρώ στο εξωτερικό, εμφανίζονται φυσικά πρόσωπα που δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τις καταθέσεις από τα εισοδήματα τους, οπότε τις επόμενες ημέρες θυπάρξουν επιστολές που θα καλούν τους ερευνώμενους να δικαιολογήσουν τα ποσά ή να πληρώσουν.

Ανάμεσα σε άλλα ο Γιάννης Στουρνάρας ανέφερε στην Επιτροπή, ενώπιον της οποίας η ακρόασή του συνεχίζεται, τα ακόλουθα:
- Ίσως η πιο χρήσιμη λίστα είναι η λίστα με τους 54.000 Έλληνες που έχουν μεγάλες καταθέσεις στο εξωτερικό. Έχουν αρχίσει οι διασταυρώσεις των στοιχείων και πολύ σύντομα θα έχουμε αποτελέσματα. Έχουμε ήδη τα πρώτα δείγματα για τις καταθέσεις που είναι πάνω από 100.000. Τις επόμενες μέρες θα φύγουν επιστολές με τις οποίες θα καλούν αυτούς που δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματα τους οι καταθέσεις τους ή να πληρώσουν ή να τα δικαιολογήσουν.
- Δεν παρέλαβα καμία λίστα όταν ανέλαβα καθήκοντα υπουργού Οικονομικών. Κανείς δεν με ενημέρωσε σχετικά με τη λίστα, ούτε ο τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννης Διώτης.
- Δεν είχα κανένα έναυσμα νωρίτερα. Πρώτη φορά έμαθα περίπου στις 30 Σεπτεμβρίου, όταν έγινε ο σχετικός θόρυβος και ερωτήθηκα από τους «Φαϊνάσιαλ Τάιμς» για το θέμα.
- Μέσα Οκτωβρίου, έστειλα επιστολή στον Γάλλο ομόλογο μου ζητώντας του να σταλεί η «λίστα Λαγκάρντ». Δεν έχω πάρει ακόμα απάντηση.
- Ρώτησα το ΣΔΟΕ αν υπάρχει πρωτόκολλο παραλαβής της λίστας και μου απάντησαν αρνητικά.
- Με επιστολή του ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης με ρώτησε αν υπάρχει πρωτόκολλο παραλαβής παράδοσης και του απάντησα αρνητικά.

Στη συνέχεια αυτών, ο κ. Στουρνάρας παρατήρησε πως «το μεγάλο στοίχημα είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής, που θα κρίνει την επιτυχία της κυβέρνησης. Στα έσοδα απέχουμε από το μέσο όρο της ευρωζώνης. Μετά την ευόδωση των προσπαθειών μας να πάρουμε τη δόση, θα εστιαστούμε στο συγκεκριμένο πρόβλημα. Δεν είναι μόνο η παράνομη φοροδιαφυγή, αλλά κ
Keywords
Τυχαία Θέματα