«Ανοιχτό» το θέμα της μίσθωσης των πυροσβεστικών ελικοπτέρων

Εμπόδια στο δρόμο προς την φετινή αντιπυρική περίοδο - που ξεκινά την 1η Ιουνίου - έχει να αντιμετωπίσει η Πυροσβεστική Υπηρεσία. Το πλέον πρόσφατο αφορά την εμπλοκή που υπήρξε στην μίσθωση πυροσβεστικών ελικοπτέρων, μετά την παρέμβαση του υπηρεσιακού υπουργού Εθνικής Άμυνας Φραγκούλη Φράγκου προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Ελευθέριο Οικονόμου για να μην προχωρήσει η διαδικασία της ανάθεσης σε τουρκικά ελικόπτερα για λόγους «εθνικής ασφάλειας»..... Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Α/ΓΕΕΘΑ αντιστράτηγος Μ. Κωσταράκος απέστειλε
την περασμένη εβδομάδα, συγκεκριμένα την Παρασκευή 18 Μαϊου, επιστολή προς το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σχετικά με το θέμα της προμήθειας πυροσβεστικών ελικοπτέρων.
Όπως «Το Βήμα» είναι σε θέση να γνωρίζει, ο Α/ΓΕΕΘΑ επισημαίνει ότι λόγω της φύσης της αεροπυρόσβεσης αλλά και επειδή τα πυροσβεστικά ελικόπτερα θα πρέπει να σταθμεύσουν σε επιχειρησιακές πτέρυγες της Πολεμικής Αεροπορίας, ανακύπτουν θέματα που άπτονται της εθνικής ασφάλειας. Ο αντιστράτηγος Κωσταράκος σημειώνει μάλιστα ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο τα πληρώματα των ελικοπτέρων να αποκτήσουν πρόσβαση σε διαβαθμισμένες πληροφορίες και να μπορούν να παρακολουθήσουν στρατιωτικές δραστηριότητες.Ωστόσο, πηγές του Πενταγώνου σημειώνουν καταρχήν ότι ο σχεδιασμός αφορά συνολικά τρεις συμβάσεις για την ανάθεση της αεροπυρόσβεσης, για τρεις τύπους πυροσβεστικών ελικοπτέρων. Μία εξ' αυτών κατακυρώθηκε αρχικά στην τουρκική εταιρεία, που με τη σειρά της υπενοικιάζει τα ελικόπτερα από τη Λευκορωσία και την Ουκρανία, με τα πληρώματα να προέρχονται από αυτές τις δύο χώρες. Όσον αφορά στο θέμα της εξουσιοδότησης της νατοϊκής υπηρεσίας NAMSA, οι κατηγορίες εναντίον της κρίνονται ως μάλλον υπερβολικές καθώς στο παρελθόν έχει επιδείξει ιδιαίτερη προσοχή στις επιλογές της ξεσκονίζοντας κάθε λεπτομέρεια.
Επίσης, σύμφωνα πληροφορίες, στη λεωφόρο Κατεχάκη θεωρούν πως «όλα είναι ανοικτά» και ότι αυτή τη περίοδο γίνεται αξιολόγηση των προσφορών που εξυπηρετούν των επιχειρησιακό σχεδιασμό και είναι πρόσφορες οικονομικά. Στελέχη του υπουργείου σημείωναν πως κάθε χρόνο είθισται να ενημερώνεται έγκαιρα η ΕΥΠ και το ΓΕΕΘΑ για τις εταιρείες που αξιολογούνται προκειμένου να αναλάβουν την από αέρος δασοπυρόσβεση καθώς τα εναέρια μέσα που χρησιμοποιούνται θα σταθμεύουν σε στρατιωτικά αεροδρόμια.
Σύμφωνα με δημοσίευμα στις 16 Μαϊου στο «Βήμα» τουρκική εταιρεία αναμένεται να επιλεγεί ως προμηθεύτρια του μεγαλύτερου αριθμού πυροσβεστικών ελικοπτέρων που θα αναλάβουν την κατάσβεση των πυρκαγιών στα ελληνικά δάση το ερχόμενο καλοκαίρι. Όπως αναφέρονταν χαρακτηριστικά η πρόταση προς το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη από την νατοϊκή υπηρεσία NAMSA, η οποία κατατέθηκε προ μερικών ημερών, είναι να αναλάβουν το έργο της δασοπυρόσβεσης στην Ελλάδα επτά ελικόπτερα μεσαίου τύπου, τα οποία εκπροσωπεί τουρκική εταιρεία. Τότε αρμόδια στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη μιλούσαν ωστόσο για μια «ορθή επιλογή αφού τα περισσότερα ελικόπτερα που θα ε
Keywords
Τυχαία Θέματα