ΑΝΟΔΟΣ ΣΕ ΠΟΣΟΣΤΟ 40% ΑΥΞΗΣΗ ΖΗΤΉΣΕΙ ΑΣΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ...

Αρκετές χιλιάδες πολίτες της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και φέτος ζήτησαν άσυλο σε χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην κορυφή των επιθυμητών προορισμών τους εξακολουθεί να βρίσκεται η Γερμανία...

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Ασφάλειας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, από την αρχή του έτους έως τον Αύγουστο, άσυλο σε χώρες της ζώνης Σένγκεν ζήτησαν 3587 υπήκοοι Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, δηλαδή καταγράφηκε αύξηση 40% σε σύγκριση με το 2013.

Ο μεγαλύτερος αριθμός αιτήσεων για άσυλο, συνολικά 3091 άτομα, κατατέθηκε στη Γερμανία και ακολουθεί η Σουηδία με 280 αιτήσεις από υπηκόους της Βοσνίας.

Οι
βοσνιακές αρχές ελπίζουν ότι αν το Βερολίνο συμπεριλάβει τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη στον κατάλογο με τις ασφαλείς χώρες, τότε θα σταματήσει το κύμα αιτούντων άσυλο στη Γερμανία, σύμφωνα με την εφημερίδα Νεζάβισνε Νόβινε της Μπάνια Λούκα.

Η Άνω Βουλή του Γερμανικού Κοινοβουλίου, στις 19 Σεπτεμβρίου, θα εξετάσει απόφαση για το χαρακτηρισμό της Βοσνίας, της ΠΓΔΜ και της Σερβίας ως ασφαλείς χώρες, κάτι που θα επιφέρει σημαντική επιτάχυνση του ρυθμού εξέτασης αιτημάτων χορήγησης ασύλου.

Ταυτόχρονα, το ενδεχόμενο απόκτησης δικαιώματος διαμονής στη Γερμανία για τους πολίτες των τριών χωρών θα περιοριστεί στο ελάχιστο, επειδή θα πρέπει να αποδεικνύουν ότι ζητούν άσυλο για πολιτικούς και όχι για οικονομικούς λόγους.

Ο γραμματέας του υπουργείου Ασφάλειας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Μπακίρ Νταούτμπασιτς δήλωσε ότι στο Σαράγεβο εκφράζονται ελπίδες πως η απόφαση θα υιοθετηθεί από την Μπούντεσρατ, επειδή έτσι θα μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των αιτούντων άσυλο με ψευδείς λόγους.

«Αυτό το διάστημα καταγράφεται αύξηση του αριθμού των ψευδώς αιτούντων άσυλο από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, αλλά πιστεύουμε ότι πολύ σύντομα στη Γερμανία θα αρχίσει να ισχύει νέος νόμος και το ποσοστό τους θα μειωθεί ραγδαία» τόνισε.

Οι αρχές της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης παρατήρησαν επίσης ότι οι αιτούντες άσυλο εγκαταλείπουν τη χώρα με αεροπλάνα και όχι με λεωφορεία, όπως συνέβαινε νωρίτερα.

Ο λόγος, όπως αναφέρουν, είναι ότι το ταξίδι με αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους έχει γίνει φθηνότερο σε σύγκριση με το ταξίδι με λεωφορείο.

Από τον συνολικό αριθμό αιτούντων άσυλο στη Γερμανία από τον χώρο της πρώην Γιουγκοσλαβίας, οι υπήκοοι Βοσνίας-Ερζεγοβίνης αποτελούν το 17%. Το μεγαλύτερο ποσοστό, 44%, προέρχεται από τη Σερβία, το 21% από την Αλβανία, το 14% από την ΠΓΔΜ και το 4% από το Μαυροβούνιο.
Keywords
Τυχαία Θέματα