Ανησυχία για τους νέους εβραϊκούς οικισμούς στη Δυτική Όχθη

Την ανησυχία της για τα σχέδια του Ισραήλ να κατασκευάσουν νέες εβραϊκές κατοικίες στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και στην Δυτική Όχθη εξέφρασε την Τετάρτη στον Ισραηλινό πρεσβευτή η Ευρωπαϊκή Ένωση...
«Εκλήθη ο πρεσβευτής του Ισραήλ», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Μάγια Κοτσίγιαντσιτς, εκπρόσωπος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον.

Σκοπός είναι να επισημάνουν στον πρεσβευτή «το εύρος της ανησυχίας μας» όσον αφορά τα σχέδια επέκτασης των εβραϊκών οικισμών σε παλαιστινιακά εδάφη, πρόσθεσε.

Πάντως, ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής
Σάεμπ Ερεκάτ προειδοποίησε σήμερα ότι αν υλοποιηθούν τα εν λόγω ισραηλινά σχέδια, αυτό θα σημαίνει «το τέλος της ειρηνευτικής διαδικασίας».

«Αν το Ισραήλ αποφασίσει να ξεκινήσει την ανέγερση κατοικιών στον τομέα Ε1 και να επικυρώσει τις αποφάσεις του για τους οικισμούς, θα θεωρήσουμε ότι αποφάσισε να δώσει τέλος στη διαδικασία ειρήνευσης και στη λύση των δύο κρατών», ενός παλαιστινιακού και ενός ισραηλινού, υπογράμμισε ο Ερεκάτ.

«Θα είναι το τέλος κάθε πιθανότητας να μιλήσουμε για ειρήνη στο μέλλον», εκτίμησε ο ίδιος.

Η διοίκηση της Παλαιστινιακής Αρχής υπό τον πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς έπειτα από μια συνεδρίαση την Τρίτη ανακοίνωσε ότι «αρχικά θα απευθυνθούμε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στο όνομα του κράτους της Παλαιστίνης για να ζητήσουμε μια περιοριστική απόφαση ώστε το Ισραήλ να σταματήσει τις πρωτοβουλίες της καταστροφικής επέκτασής του και κάθε μορφή εποικισμού».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνεδρίαση της Παλαιστινιακής Αρχής επισημαίνεται ότι αυτή «είναι εντελώς αντίθετη με τις τελευταίες αποφάσεις περί εποικισμού στην Ιερουσαλήμ και τα περίχωρά της, περιλαμβανομένης της ζώνης Ε1, γιατί η τύχη της λύσης των δύο κρατών και το μέλλον της πολιτικής διαδικασίας εξαρτώνται από την αποτυχία του σχεδίου αυτού, του πιο επικίνδυνου στην ιστορία του εποικισμού».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα