Άμεση η «έξοδος» για 400.000 ασφαλισμένους



400.000 «παλαιοί» ασφαλισμένοι έχουν την δυνατότητα να βγουν στην σύνταξη ακόμη και σήμερα!Όσοι ασφαλισμένοι μπήκαν στην αγορά εργασίας μέχρι 31 Δεκεμβρίου 1982 έχουν στο Δημόσιο αλλά και στα περισσότερα ασφαλιστικά ταμεία ευνοϊκό καθεστώς συνταξιοδότησης καθώς μπορούν να βγουν σε σύνταξη ταχύτερα....

Συγκεκριμένα μάλιστα, 400.000 «παλαιοί» ασφαλισμένοι που μπορούν να βγουν στην σύνταξη ακόμα και σήμερα! Για τους συγκεκριμένους ασφαλισμένους παραμένει σε ισχύ η διάταξη που επιτρέπει την «έξοδο» με 35ετία ανεξαρτήτως
ορίου ηλικίας. Αυτές οι ευνοϊκές αυτές ρυθμίσεις ισχύουν επίσης για τους δημοσίους υπαλλήλους, τους εργαζομένους σε ΔΕΚΟ αλλά και τράπεζες που καλύπτονται από τα λεγόμενα ειδικά ταμεία.
ΜΗΤΕΡΕΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ Επιπλέον εμφανίζονται ευνοϊκές ρυθμισεις, κυρίως για τις μητέρες ανηλίκων, οι οποίες υπό προϋποθέσεις μπορούν να πάρουν σύνταξη ακόμα και με ασφάλιση 24 ετών και 6 μηνών.
ΙΚΑ ΚΑΙ ΟΑΕΕ Αυστηρότερο είναι το συνταξιοδοτικό καθεστώς σε ΙΚΑ και ΟΑΕΕ, όπου ισχύουν ενιαίες ρυθμίσεις για όσους ασφαλίστηκαν μέχρι 31 Δεκεμβρίου 1992. Ωστόσο και σε αυτά τα Ταμεία το μεγαλύτερο μέρος των «παλαιών» ασφαλισμένων έχει προλάβει να «κλειδώσει» το συνταξιοδοτικό δικαίωμα με ευνοϊκότερες διατάξεις. Έτσι όσοι, για παράδειγμα, συμπλήρωσαν 35ετία στο ΙΚΑ μέχρι το τέλος του 2010 «κλειδώνουν» το δικαίωμα για σύνταξη σε ηλικία 58 ετών.
Σημειώνεται πως στο Δημόσιο αλλά και σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία από 1ης Ιανουαρίου 2013 ισχύουν ενιαίες ρυθμίσεις. Έτσι όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα μετά το 2013 δικαιούνται πλήρη σύνταξη στα 67, ενώ όπου προβλέπεται μειωμένη το όριο ηλικίας διαμορφώνεται στο 62ο έτος. Εναλλακτικά ανοίγει η πόρτα εξόδου στα 62 με 40 έτη ασφάλισης.
Keywords
Τυχαία Θέματα