Αγροφυλακές .... γίνονται οι δήμοι της χώρας, αναγνώστης παραθέτει την ισχύουσα νομοθεσία!


Σημαντική αρμοδιότητα τηςκαταργηθείσας πρώην Αγροφυλακής αναλαμβάνουν οι δήμοι όλης της χώρας σύμφωνα μετον νόμο υπ’αρι. 4056 που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Αριθ. 52 /12-02-2012. Διαβάστε το συγκεκριμένοάρθρο του νόμου παρακάτω...

Άρθρο 17
Διαχείριση ανεπιτηρήτωνπαραγωγικώνζώων (αιγοπρόβατα καιβοοειδή)
1. Ανεπιτήρητο παραγωγικόζώο είναι το βοοειδές ή προβατοειδές ή αιγοειδές που βρίσκεται εκτός τηςκτηνοτροφικής εκµετάλλευσης του ιδιοκτήτη του, συµπεριλαµβανόµενου τουβοσκότοπου αυτής, άνευ επιτήρησης και το οποίο φέρει ή δεν
φέρει σήµανση.
2. Οι Δήµοι της χώραςυποχρεούνται να µεριµνούν γιατην περισυλλογή, µεταφορά, φύλαξη, διατροφή καιδιατήρηση των ανεπιτήρητων παραγωγικών ζώων, µέχρι την ολοκλήρωση τωνδιαδικασιών για την καθ’ οιονδήποτε τρόπο εκποίηση ή σφαγή ή επιστροφή τουςστον ιδιοκτήτη τους.
3. Για τον παραπάνω σκοπό,οι Δήµοι ιδρύουν και λειτουργούν κτηνοτροφική εκµετάλλευση, επιτρεποµένης τηςσυνεργασίας µε άλλα νοµικά ή φυσικά πρόσωπα, σε ιδιόκτητους ή µισθωµένους ήπαραχωρούµενους από το Δηµόσιο ή την Περιφέρεια ή από ιδιώτες χώρους. Για ναλειτουργήσει η προαναφερθείσα κτηνοτροφική εκµετάλλευση, χορηγείται στον Δήµοκωδικός εκµετάλλευσης.
4. Για την περισυλλογή τωνανεπιτήρητων παραγωγικών ζώων συγκροτούνται συνεργεία από άτοµα κατάλληλαεκπαιδευµένα και έµπειρα στο χειρισµό παραγωγικών ζώων.
5. Τα παραγωγικά ζώα πουπερισυλλέγονται οδηγούνται στην κτηνοτροφική εκµετάλλευση της παρ.3,σηµαίνονται µε ενώτια, καταχωρούνται στο µητρώο της εκµετάλλευσης και στηνΚτηνιατρική Βάση Δεδοµένων και βρίσκονται υπό κτηνιατρική παρακολούθηση.
6. Ανεπιτήρητα παραγωγικάζώα που περισυλλέγονται και διαπιστώνεται από τη σήµανσή τους ότι έχουνιδιοκτήτη, εφόσον µετά την παρέλευση δέκα ηµερολογιακών ηµερών από τηνπερισυλλογή τους ο ιδιοκτήτης τους δεν αιτηθεί την επιστροφή τους, περιέρχονταιστην ιδιοκτησία του Δήµου.
7. Η εκποίηση των ζώων ήτων προϊόντων που προέρχονται από αυτά γίνεται από τον Δήµο µε διαδικασίεςπλειστηριασµού. Ο Δήµος δύναται να διαθέτει δωρεάν σε φορείς µε φιλανθρωπικήστόχευση τα προϊόντα που προέρχονται από το ζωικό κεφάλαιο της κτηνοτροφικήςεκµετάλλευσης της παρ.3.
8. Σε κάθε Δήµοσυγκροτείται, µε απόφαση του Δηµάρχου, τριµελής επιτροπή παρακολούθησης τουπρογράµµατος διαχείρισης ανεπιτήρητων παραγωγικών ζώων, µε υποχρεωτικήσυµµετοχή ενός τουλάχιστον κτηνιάτρου ή γεωπόνου του Δήµου.
9. Στον ιδιοκτήτηανεπιτήρητου παραγωγικού ζώου, που ταυτοποιείται από τη σήµανση του ζώου,επιβάλλονται πρόστιµα, δηλαδή πενήντα (50) ευρώ ανά ζώο για αιγοπρόβατα καιεκατόν πενήντα (150) ευρώ ανά ζώο για βοοειδή. Το πρόστιµο βεβαιώνεται από τηντριµελή επιτροπή της παρ.8, ενώ επιβάλλεται και εισπράττεται από την ΟικονοµικήΥπηρεσία του Δήµου.
10. Στην περίπτωση που οιδιοκτήτης ανεπιτήρητου παραγωγικού ζώου αιτηθεί την επιστροφή του, εντός τουδεκαηµέρου της παρ.6, το συγκεκριµένο ζώο επιστρέφεται, αφού ο ιδιοκτήτης τουκαταβάλει στο Δήµο 10 ευρώ ανά ηµέρα διατήρησης του ζώου στη δηµοτικήκτηνοτροφική εγκατάσταση.
11. Ο
Keywords
Τυχαία Θέματα