Άγνωστη η επιστροφής της τρόικας…

Το χάσμα μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας επιβεβαιώνει με τις χθεσινές του δηλώσεις ο πρόεδρος του eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. «Είναι άγνωστο πότε θα συνεχιστεί η αποστολή» αναφέρει χαρακτηριστικά, επιβεβαιώνοντας το κλίμα δυσαρέσκειας που επικρατεί...
στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών για την υλοποίηση των ελληνικών δεσμεύσεων - κάτι το οποίο είχαν μεταφέρει πηγές του euro working group την περασμένη Κυριακή στη Realnews.

Κύκλοι της Κομισιόν εξηγούν την τοποθέτηση του πρόεδρου του eurogroup ως εξής: «στη δεδομένη χρονική στιγμή δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για να διεξαχθούν ουσιώδεις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες μεταξύ των στελεχών της Επιτροπής και των ελληνικών αρχών». Ωστόσο το υπουργείο Οικονομικών συνεχίζει τις επαφές του κανονικά με την ομάδα του Μ. Μορς χωρίς βεβαίως να επιβεβαιώνεται ως τώρα η πρόθεση να μπει στην ουσία της συζήτησης για τα μέτρα που θα καλύψουν το δημοσιονομικό κενό του 2015, πέραν αυτού που συνεχίζει και υπάρχει για το 2014.
Τα δύο κενά αθροίζονται σε ένα ποσό άνω των 5,5 δισ. με το χάσμα του 2014 να έχει επεκταθεί και πάλι σε ένα πόσο πέραν του δισεκατομμυρίου. Στην διόγκωση συνέβαλε η μονομερής νομοθέτηση για την παράταση στην επιβολή μειωμένη ΦΠΑ στην εστίαση, αλλά και η έλλειψη εξακρίβωσης της προέλευσης προσδοκώμενων εσόδων από την φορολογία των ακινήτων.
Ταυτόχρονα, το κλιμάκιο των ελεγκτών διατηρεί ενστάσεις για τη δημοσιονομική απόδοση πολλών κωδικών από τον τομέα των δαπανών, ζητά τροποποιήσεις στη διαχείριση κωδικών που έχουν να κάνουν με του ΟΤΑ και τον τομέα της υγείας, ενώ κανείς δεν έχει ακόμα υπολογίσει τις λογιστικές απώλειες από την απόφαση του ΣτΕ για τις απολαβές των ένστολων. Σύμφωνα με κύκλους της DGECFIN, «η σχετική συζήτηση δεν έχει γίνει ακόμα με το υπουργείο οικονομικών». Τα κενά πάντως πρέπει να καλυφθούν, επιμένει τόσο η Κομισιόν, όσο και το Συμβούλιο.
Η δήλωση Ντάισελμπλουμ
Το δύσκολο σκηνικό που έχει στηθεί γύρω από τις συνομιλίες τρόικας- κυβέρνησης δεν επρόκειτο να αφεθεί να διαρρεύσει τόσο έντονα στον τύπο και μάλιστα πίσω από δήλωση του πλέον αρμόδιου να εκφράσει τη βούληση των εταίρων στο ευρώ, κ. Ντάισελμπλουμ, αν η δημόσια εικόνα της διαπραγμάτευσης δεν είχε διαστρεβλωθεί και αν οι εταίροι δεν είχαν ενδείξεις πως η ελληνική πλευρά «είχε την πρόθεση να αποφύγει χρονικά την εκτέλεση των συμφωνηθέντων». Σύμφωνα με πηγή που ενημέρωσε την Realnews «η αποτύπωση της κατάστασης με μια δημόσια δήλωση επιλέχθηκε για να αποτυπωθεί το αυτονόητο. Είναι αυτονόητο πως η Ελλάδα δεν πληροί τις προϋποθέσεις για την εκταμίευση της δόσης του 4ου ελέγχου, όπως και ο έλεγχος δεν μπορεί να κλείσει χωρίς έκθεση», σχολιάζει και συμπληρώνει «όπως ξέρετε αυτό δεν συνέβη και δεν θα συμβεί ποτέ».
Απαντώντας στην ερώτηση «αν υπάρχει περιθώριο για χαλάρωση των πιέσεων σε σχέση με τα δημοσιονομικά κενά», η ίδια πηγή αναφέρει πως «οι στόχοι του προγράμματος έχουν συμφωνηθεί από κοινού με την Ελλάδα και τους εταίρους, συνδέονται με την ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους και δεν προβλέπεται αναθεώρησή τους».
Ανησυχία εξέφρασε και για τους στόχους των αποκρατικοποιήσεων. «Δείτε τις δηλώσεις του προέδρου σαν ένα wake up call». Στους δε κοινοτικούς θεσμούς ουδείς θεωρεί πως η διαπραγμάτευση μπορεί να τραβήξει χωρίς μέτρα μέχρι τις ευρωεκλογές και το μεγάλο ραντεβού για το χρέος και το νέο δάνειο. Με βάση τα ως τώρα δεδομένα το eurogroup της 27ης Ιανουαρίου θα είναι δύσκολο για τον υπουργό οικονομικών, αλλά όχι το χειρότερο ως δημοσία εικόνα. Στο δε επόμενο οι εταίροι αναμένεται να αντιμετωπίσουν την ελληνική περίπτωση «οριακά», καθώς «δεν υπάρχει πια χρόνος και όλα πρέπει να έχουν τελειώσει στις 10 Μαρτίου».
Ο Γ. Στουρνάρας στις Βρυξέλλες
Μέσα σε αυτό το δύσκολο διαπραγματευτικό σκηνικό, στις Βρυξέλλες βρίσκεται ήδη ο Έλληνας υπουργός οικονομικών Γ. Στουρνάρας, με σκοπό να συμμετάσχει στις εργασίες της διακοινοβουλευτικής διάσκεψης για την οικονομική διακυβέρνηση της ΕΕ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στη συνέχεια ο υπουργός θα πάρει μέρος και στις εργασίες της Επιτροπής Οικονομικών του ΕΚ, όπου θα απαντήσει σε ερωτήσεις των μελών σε σχέση με το κομμάτι που διαχειρίζεται ως προεδρεύων του ECOFIN και τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.
Keywords
Τυχαία Θέματα