Αύξηση του κατώτερου μισθού στον ιδιωτικό τομέα ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ισημερινού

Ο πρόεδρος του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα ανακοίνωσε ότι ο κατώτερος μισθός των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα θα αυξηθεί κατά 9% το 2013, κίνηση που εκτιμάται πως πρόκειται να αυξήσει ακόμα περισσότερο το προβάδισμά του εν όψει των προεδρικών εκλογών του Φεβρουαρίου στη χώρα, τις οποίες οι περισσότερες δημοσκοπήσεις τον φέρουν να κερδίζει με μεγάλη διαφορά....

Ο Κορέα,
ο οποίος απολαμβάνει ευρεία λαϊκή υποστήριξη χάρη σε μια σειρά μέτρων όπως η διεύρυνση της πρόσβασης των πολιτών στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, βελτιωτικά οδικά έργα κ.ά., ανακοίνωσε ότι ο κατώτερος μισθός αυξάνεται στα 318 δολάρια τον μήνα, από 292.
Έλαβε την απόφαση αυτή μονομερώς, μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των επιχειρήσεων, οι οποίοι αντέτειναν ότι ο οικονομολόγος, που έχει σπουδάσει στις ΗΠΑ, στραγγαλίζει την ανάπτυξη της οικονομίας του Ισημερινού ερχόμενος διαρκώς σε σύγκρουση με τον ιδιωτικό τομέα.
Ο Κορέα δηλώνει ότι θέλει ο κατώτερος μισθός στη χώρα να φθάσει σταδιακά να είναι «αξιοπρεπής μισθός», φθάνοντας τα 368 δολάρια, προκειμένου να καλύπτει το κόστος των βασικών αναγκών—των τροφίμων, της ένδυσης και της εκπαίδευσης.
Έχει αυξήσει τον κατώτερο μισθό επανειλημμένα στην διάρκεια των σχεδόν έξι ετών που βρίσκεται στην εξουσία κι επιμένει πως οι εταιρείες δεν θα έπρεπε να ανακοινώνουν κέρδη την ώρα που οι εργαζόμενοι δεν εξασφαλίζουν αρκετά χρήματα για να καλύπτουν τις βασικές τους ανάγκες.
Δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν ότι ο Κορέα προηγείται ενόψει των εκλογών της 17ης Φεβρουαρίου με διαφορά έως και 30 εκατοστιαίων μονάδων έναντι του πλησιέστερου αντιπάλου του, αν και η προεκλογική εκστρατεία δεν θα ξεκινήσει παρά τον Ιανουάριο και η κοινή γνώμη είναι ιδιαίτερα ευμετάβλητη ιστορικά στη χώρα τον Άνδεων.
Ο Ισημερινός είχε υιοθετήσει το δολάριο μετά την οικονομική κρίση του 1999
Keywords
Τυχαία Θέματα