Αυξάνονται οι υγειονομικοί έλεγχοι ενόψει Χριστουγέννων

Εντατικοποίηση των ελέγχων σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος - ενόψει Χριστουγέννων - ζητεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες το υπουργείο Υγείας....

Με σχετική του εγκύκλιο, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας κ. Αντώνης Δημόπουλος τονίζει ότι οι έλεγχοι πρέπει να γίνουν σε όλα τα καταστήματα παρασκευής και προσφοράς τροφίμων και ποτών (εστιατόρια, ψητοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, καφετέριες κ.λπ.), τυποποίησης και διάθεσης τροφίμων και ποτών, αποθήκες χονδρικής ή λιανικής - συντήρησης και
διακίνησης τροφίμων ή και ποτών και λοιπών επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Μεγάλη προσοχή απαιτείται στον έλεγχο των τροφίμων, κυρίως αυτών, που είναι ευαίσθητα στις μεγάλες θερμοκρασίες (ευαλλοίωτα τρόφιμα), για την αποφυγή τροφιμογενών νοσημάτων. Έλεγχοι πρέπει, επίσης, να γίνουν:
• Στους χώρους παρασκευής και στον τρόπο μεταφοράς και πώλησης του ψωμιού και των λοιπών προϊόντων αρτοποιίας.
• Στα μαγειρεία, εστιατόρια και λοιπούς βοηθητικούς χώρους υγιεινής των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, κλινικών, θεραπευτηρίων, οίκων ευγηρίας, o ιδρυμάτων και φορέων πρόνοιας και κοινωνικής φροντίδας.
• Στα κυλικεία και τα λοιπά καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που λειτουργούν εντός του χώρου των νοσηλευτικών ιδρυμάτων.o Στα κάθε είδους μέσα μαζικής μεταφοράς (λεωφορεία, τρένα, πλοία κ.λπ.) και στις εγκαταστάσεις των σταθμών υπεραστικών λεωφορείων, σταθμών τρένων, αεροδρομίων και λιμανιών.o Στους πλανόδιους και στάσιμους πωλητές τροφίμων ή/ και ποτών, οι οποίοι, κατά την εποχή αυτή, δραστηριοποιούνται σχεδόν ανεξέλεγκτα, κυρίως σε τουριστικές περιοχές και σε ακτές κολύμβησης.
• Στα περίπτερα και καταστήματα ψιλικών, για το αν πληρούνται οι κατάλληλες συνθήκες πώλησης των επιτρεπομένων απ΄ αυτά τροφίμων και ποτών, σε συνεργασία με τις τοπικές αρμόδιες Υπηρεσίες.
• Σε όλα τα δημόσια Θεάματα, στεγασμένα ή υπαίθρια (πλανόδια και στάσιμα).
• Στους εργαζόμενους σε όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (μπλούζες εργασίας, ατομική καθαριότητα, ατομικά βιβλιάρια υγείας).
• Στις πτηνο - κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις για τυχόν υγειονομικά προβλήματα που δημιουργούνται από την λειτουργία τους (δυσοσμίες, παράνομη λειτουργία κ.λπ.)o Στον τρόπο διαβίωσης των κατοικίδιων ζώων, που την εποχή αυτή συνήθως μετατρέπονται σε αδέσποτα λόγω της εγκατάλειψης αυτών από τους ιδιοκτήτες τους.
Keywords
Τυχαία Θέματα