ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ 7% ΤΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΡΕΥΜΑ…

Ρεπορτάζ : Μανταλένα Πίου
(από την Ημερησία)
Mεσοσταθμική αύξηση 7% στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος για τις μεγάλες βιομηχανίες της χώρας που είναι συνδεδεμένες στην υψηλή τάση ανακοίνωσε χθες η ΔΕΗ. Η αύξηση ισχύει από την 1η Μαρτίου και όπως επισημαίνει η ΔΕΗ στην ανακοίνωσή της είναι σαφώς μικρότερη από το 10%-15%, που υποστηρίζουν οι επιχειρήσεις ότι θα επιβαρυνθούν από το νέο τιμολόγιο. Απελευθέρωση Τα τιμολόγια της υψηλής τάσης είναι απελευθερωμένα
και η ΔΕΗ βρισκόταν σε διαβουλεύσεις περισσότερο από ένα χρόνο με τις βιομηχανίες, προκειμένου να καταλήξουν στις νέες τιμές... Οι επιχειρήσεις, πάντως, επιμένουν ότι η αύξηση, που συνολικά μαζί με την άνοδο του τέλους ΑΠΕ, τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας κ.λπ. φθάνει σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και στο 25%, πλήττει άμεσα την ανταγωνιστικότητά τους.
Μάλιστα και η Ρυθμσιτική Αρχή Ενέργειας έκανε παρέμβαση για το θέμα. Στην ανακοίνωσή της, η ΔΕΗ αναφέρει ότι η ανταγωνιστικότητα των νέων τιμολογίων επιβεβαιώνεται, μεταξύ άλλων, από το γεγονός ότι αν και στο πλαίσιο της απελευθερωμένης αγοράς παρέχεται η δυνατότητα στις εγχώριες βιομηχανίες να πραγματοποιούν μόνες τους εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας ή να επιλέξουν άλλον προμηθευτή, η δυνατότητα αυτή δεν ασκείται.
Σύμφωνα με την Ενωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας, οι τελικές αυξήσεις στο κόστος του ρεύματος φθάνουν ακόμη και το 25% αν συνυπολογιστούν και οι αυξήσεις στα τιμολόγια των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας και το τέλος ΑΠΕ. Μετά την έντονη αντίδραση των επιχειρήσεων ενόψει των αυξήσεων, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ζήτησε ατύπως από τη ΔΕΗ να μην προχωρήσει στις αυξήσεις που προανήγγειλε και να επανυποβάλει τα κοστολογικά της στοιχεία.
Στη χθεσινή της ανακοίνωση, η ΔΕΗ σημειώνει ότι «τα κοστολογικά στοιχεία των τιμολογίων Υψηλής Τάσης είχαν τεθεί υπόψη της ΡΑΕ ήδη από τον Απρίλιο του 2011 και τον Ιούνιο ολοκληρώθηκε ο έλεγχός τους, ενώ όλες οι νεότερες προτάσεις της επιχείρησης γνωστοποιούνται ταυτόχρονα στην Αρχή». Επίσης, η ΔΕΗ αναφέρει:
Οι τιμές του ρεύματος για την κατηγορία αυτή των πελατών έμειναν παγωμένες από τον Ιούλιο 2008, παρότι το 2011 και το 2012 οι διεθνείς τιμές των καυσίμων, όπως και οι τιμές για αγορές ηλεκτρικής ενέργειας στη χονδρεμπορικη αγορά, έχουν αυξηθεί σημαντικά.
Στη βάση της νομοθεσίας περί ανταγωνισμού, τα νέα τιμολόγια υψηλής τάσης πρέπει να αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το κόστος της επιχείρησης.
ΔΕΗ
Η ανακοίνωση της ΔΕΗ καταλήγει ότι η μεσοσταθμική μεταβολή των τιμολογίων για το 2012 είναι της τάξης του 7% (και όχι 15% ή 20%), ενώ για αρκετούς πελάτες προκύπτουν μειώσεις και ανα
Keywords
Τυχαία Θέματα