Αυστρία: Η Ελλάδα ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της

Η Ελλάδα ανταποκρίνεται πολύ καλά στις υποχρεώσεις της, τόνισε ο καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών, Βέρνερ Φάιμαν, επικαλούμενος και την τρόικα, σε κοινή συνέντευξη Τύπου σήμερα το απόγευμα στη Βιέννη, με τον πρωθυπουργό της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο....

Την ίδια ώρα ο Βέρνερ Φάιμαν προειδοποίησε ότι μία ενδεχόμενη έξοδος από την Ευρωζώνη θα προκαλούσε μια απρόβλεπτη αλυσιδωτή αντίδραση, όπως αποδείχτηκε
και με τη χρηματοπιστωτική κρίση στις ΗΠΑ.
Ακόμα ο αυστριακός καγκελάριος επεσήμανε την ανάγκη τόνωσης της ανάπτυξης στην Ελλάδα, η οποία τόνισε πως χρειάζεται επενδύσεις, σημειώνοντας παράλληλα ότι η χώρα θα πρέπει να βάλει σε τάξη τα δημοσιονομικά της και να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή.
Τα κράτη πρέπει να κάνουν οικονομίες, εκεί όπου μπορούν να γίνουν οικονομίες, ανέφερε ο κ. Φάιμαν, συμπληρώνοντας πως όποιος θέλει να βελτιώσει την παιδεία, να επενδύσει στην έρευνα, να διατηρήσει το κοινωνικό σύστημα, πρέπει να παραδεχτεί ότι χρειάζεται φόρους.
Από την πλευρά του, ο σλοβάκος πρωθυπουργός, Ρόμπερτ Φίτσο, ζήτησε από την Ελλάδα να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, σημειώνοντας πως είναι δύσκολο να εξηγήσει κανείς στους Σλοβάκους, οι οποίοι, όπως είπε, κατά μέσο όρο κερδίζουν 550 και 600 ευρώ το μήνα, ότι η Σλοβακία πρέπει να συνεχίσει να δίνει χρήματα για τα πακέτα διάσωσης.
Μάλιστα πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να γίνεται δεκτή η ανευθυνότητα και πως όταν μια χώρα δεν είναι σε θέση να βάλει σε τάξη τα δημόσια οικονομικά της και δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της, η έξοδος από την Ευρωζώνη θα ήταν προτιμότερη.
Αλλά και σε σημερινή συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Ντι Πρέσε», ο κ. Φίτσο τονίζει πως «αν κάποιες χώρες δεν μπορούν να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, θα ήταν καλύτερο να μην ανήκουν πλέον στην Ευρωζώνη», παραδεχόμενος ωστόσο ότι ήδη έχουν γίνει πολλά και η κατάσταση έχει αποκλιμακωθεί, έστω και αν δεν έχει αντιμετωπιστεί πλήρως η κρίση στην Ευρωζώνη.
Σε σχέση με τον μέλλον του ευρώ, ο κ. Φίτσο παρατηρεί πως προτιμά να παραμείνει όπως είναι σήμερα η Νομισματική Ένωση, αλλά προκειμένου να επιτευχθεί αυτό, χρειάζεται όλοι οι εμπλεκόμενοι να συμπεριφερθούν με υπευθυνότητα.
Αναφερόμενος στην πολιτική λιτότητας, σημειώνει ότι ο ίδιος ανέκαθεν ήταν της άποψης ότι η «θεραπεία» για την αντιμετώπιση της κρίσης δεν πρέπει να «στραγγαλίζει» την ανάπτυξη.
Πηγή: ΑΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα