OΡΙΑΚΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΟΙ ΕΞΑΓΩΓΕΣ 8ΜΗΝΟΥ...



Οριακή βελτίωση σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις παρουσιάζουν τα στοιχεία για τις εξαγωγές στο οκτάμηνο του 2013, όπως προκύπτει από ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ). Συγκεκριμένα, τα στοιχεία... που δημοσιοποίησε σήμερα η Ελληνική Στατιστική Αρχή δείχνουν υποχώρηση των εξαγωγών του περασμένου Αυγούστου κατά 5,5%, έναντι αρχικών εκτιμήσεων για μείωση της συνολικής αξίας των εξαγωγών κατά 5,7%. Αντίστοιχα, εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών προκύπτει μείωση στο ίδιο διάστημα κατά 7,2%, έναντι εκτίμησης για μείωση 7,6%.
Όπως επισημαίνει ο ΠΣΕ, η διόρθωση οφείλεται στην ελαφρώς καλύτερη εικόνα που παρουσίασαν οι ελληνικές εξαγωγές προς τις χώρες μέλη της Ε.Ε. και είχε ως αποτέλεσμα την καταγραφή μικρότερων πιέσεων σε επίπεδο οκταμήνου. Συγκεκριμένα, την περίοδο Ιανουάριος-Αύγουστος 2013, η συνολική αξία των ελληνικών εξαγωγών διαμορφώθηκε στα 18,28 δισ. ευρώ, ήτοι 5,4% υψηλότερα επίπεδα την αντίστοιχη περίοδο του 2012. Ωστόσο, εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, στο ίδιο διάστημα προκύπτει μείωση κατά 2,6%, δηλαδή υποχώρηση των εξαγωγών κατά 293,8 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με την ανάλυση του ΠΣΕ και του ΚΕΕΜ, τους τελευταίους μήνες αυξάνεται συνεχώς η βαρύτητα του κλάδου των πετρελαιοειδών στη συνολική αξία των εξαγωγών, έναντι των υπόλοιπων κλάδων παραγωγής. Ειδικότερα, στο οκτάμηνο του 2013 τα πετρελαιοειδή αντιστοιχούν στο 40% του συνόλου των εξαγωγών, έναντι μεριδίων 35% στο 8μηνο του 2012 και 30% στο οκτάμηνο του 2011. Από το γεγονός αυτό διαφοροποιείται σημαντικά και ο χάρτης των εξαγωγών, καθώς σε επίπεδο συνολικής αξίας των εξαγωγών το μερίδιο των Τρίτων Χωρών αντιστοιχεί σε ποσοστό 53,7%, έναντι 46,3% των χωρών της Ε.Ε. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, η σχέση ανατρέπεται πλήρως υπέρ των χωρών της Ε.Ε. (ποσοστό 64,5%, έναντι 35,5% των Τρίτων Χωρών). Σύμφωνα με την πρόεδρο του ΠΣΕ, Χριστίνα Σακελλαρίδη, «η απώλεια σχεδόν 300 εκατ. ευρώ από τη δοκιμαζόμενη ελληνική οικονομία, σε σχέση με πέρυσι, μετριάζει την αισιοδοξία από τη διατήρηση θετικών ρυθμών αύξησης στο σύνολο των εξαγωγών της χώρας». Αν μάλιστα, συνυπολογιστούν και οι πρόσθετες απώλειες από τη μείωση κατά 1,6 δισ. ευρώ των εισαγωγών, προσθέτει η κ. Σακελλαρίδη, «αντιλαμβάνεται κανείς την ανάγκη ταυτόχρονης επανενεργοποίησης τόσο της εγχώριας παραγωγής, όσο και της κατανάλωσης, ως προϋποθέσεων ανάκαμψης». «Δεδομένου ότι φαίνεται να εξισορροπείται πλέον η μείωση των εισαγωγών, αντικατοπτρίζοντας τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών, θα πρέπει να δημιουργηθεί πλεόνασμα παραγωγής και παραγωγικότητας, για να συντηρηθούν οι θετικοί ρυθμοί αύξησης των εξαγωγών, να υποκατασταθούν εισαγόμενα προϊόντα από εγχωρίως παραγόμενα και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας», σημείωσε η πρόεδρος του ΠΣΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα